Vann Huselius Rullskidcup

Tre fina priser och utmärkelser fick man med sig idag. Inte ens Zlatan hade vunnit så många under fotbollsgalan. Frågan alla ställer sig, är jag större än Zlatan nu i Skåne? Nja, man har väl en bit kvar.......

Tre fina priser och utmärkelser fick man med sig idag. Inte ens Zlatan hade vunnit så många under fotbollsgalan. Frågan alla ställer sig, är jag större än Zlatan nu i Skåne? Nja, man har väl en bit kvar…….

Vann inte bara första upplagan av Huselius Rullskidcup, utan också dagens tävling som tillika var Skånes DM i klassiskt teknik. Åkte solo i så gott som hela loppet , som mätte (enligt min klocka) 20,7 km. Detta tog 46:19, vilket gav en snitthastighet på fina 26,82 km/h på mina Elpex 2:or som jag inte rört alls under året, men rullar på bra ändå, trots november månad. Lägg även till att jag har tränat 45 timmar de två senaste veckorna och samtidigt jobbat heltid. Man var knappast i toppform men hade trots allt en go känsla idag.

Slutställning i Huselius Rullskidcup

Dagens resultat

Uppvärmning med bl.a. en SM- mästare på rullskidpr, Joakim Bydinger. Foto: Oskar Henriksson

Uppvärmning med bl.a. en SM- mästare på rullskidpr, Joakim Bydinger. Foto: Oskar Henriksson

Dagens skådespelarplats var Ring Knutstorp som ligger fint vid Söderåsen. Vi åkte alltså på en trafikfritt motorbana och risken att lyckas krocka med en bil denna gång var minst sagt minimal. Det blev ingen krock varken med bil eller rullskidåkare, skönt det. Banan kördes tio varv för de flesta, färre varv för de minsta. Jag hade ett mål eller snarare en vision om att varva alla dagens deltagare. Detta lyckades jag inte med. Så dåligt som jag räknar varv på diverse olika lopp, så hade det varit klokt att åka ikapp alla, men detta var i så gott som omöjligt med dagens goda startfält. Men en vision är bra att ha, precis som det svenska damlandslaget i golf hade på sent 80- tal om jag inte minns fel. Deras vision var att gå på 54 slag på en runda (18 hål). Detta lyckades aldrig men man få väl säga att det gick bra för Annika Sörenstam & co. Hon är förövrigt en av Sveriges största idrottare i klass med Stenmark och Borg enligt mig, med risk att få fan från alla 56:or och deras generation.

Nu kom man ur ämnet som var dagens tävling. Starten gick och det var en ordentlig tjuvstart, men jag tog det lugnt på den bredda motorbanan innan jag låg 4:a inför första backen. Loppet var kuperat förutom startrakan som var lång och platt. I första stigningen tog jag kommandot och tryckte på. Andra backen körde jag inte lika hårt men hade en lucka som de övriga tog in, innan jag ytterligare gjorde en fartökning i den brantaste delen av banan. Denna gången var det ingen som hängde med och jag bombade sedan på i jämt hårt tempo utan att dra på mig mjölksyra, d.v.s. tröskelintensitet. Körde på varv efter varv och tyckte det var lite småmysigt faktiskt, varvade åkare efter åkare mest hela tiden. Det var stort startfält, runt 70 kanske fler än så och även många som var publik och hejade på den publikvänliga banan som Ring Knutstorp faktiskt är. Tackar för alla hejarop, allt från kända till okända. Inför sista varvet så sa Håkan till mig att öka, så jag försökte göra det. Låg inom fem sekunder på samtliga varven, det får man vara nöjd med.

Varvning i tät. Foto: Tina Henriksson

Varvning i tät. Foto: Tina Henriksson

Banan och vädret var riktigt bra. Något fuktigt asfalt på något ställe annars väldigt bra torr asfalt. Lätt vind och en temperatur på strax under tio grader, det är bra rullskidväder, speciellt i november. Trots den höga snittfarten, så är banan kuperad. 170 höjdmeter (kupering likt Alliansloppet i antal höjdmeter per km) togs på den drygt 20 kilometer långa banan. Detta gjorde att man fick gå ner i fartställning ganska ofta och många undrade varför mina rullskidor gick så fort som dem gick. Hemligheten är att jag orka stakar efter en backe och fortsätta med detta en bit nerför innan jag går ner i fartställning.

Tror jag dessutom satte banrekord på 2:or, åkte nästan en minut snabbare än vad Daniel Nordebo gjorde ifjor som då vann tävlingen. Samma Nordebo ska jag försöka hänga med imorgon då skateintervaller står på programmet i skidhallen i Göteborg. Lär bli ännu jobbigare imorgon än idag. Kul med så många deltagare som var med idag och framförallt roligt att gubbarna i H60 respektive H70 bara blir fler och fler, det är ju lovande trots de är på ålderns höst. Dagens vinst påminner lite som Henrik Stensons seger i PGA- slutspelet för två år sedan, där han vann sista deltävlingen och även totalt. Precis som jag gjorde idag, fast han vann 76 miljoner, det gjorde inte jag. Men jag vann däremot en matkasse full med mat, det är ju inte fel. Tillslut ett stort tack till Håkan och de övriga i IF Ski Team Skåne som var med och gjorde detta fina evenemang.

Pallen totalt i Huselius Rullskidcup. Från vänster, Joakim Bydinger, Lasse Ericsson och jag. Foto: Oskar Henriksson

Pallen totalt i Huselius Rullskidcup. Från vänster, Joakim Bydinger, Lasse Ericsson och jag. Foto: Oskar Henriksson

Mor och son. Foto: Tina Henriksson

Mor och son. Foto: Tina Henriksson

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *