Testat skidhallen i Göteborg

Igår efter tävlingen åkte jag och Oskar vidare till Göteborg, där vi skulle testa den nya skidhallen Skidome, som är en del av den stora multiarenan Prioritet Serneke Arena. Oskar är ju ung och pigg så han körde ett pass på kvällen, när vi hade kommit till Göteborg.  Jag som är gammal och trött passade på att träffa kompisar i storstaden.

Men idag har vi åkt en massa längdskidor i hallen och testat våran delvis nya utrustning. På förmiddagsprogrammet stod 5×8 minuter skateintervaller (2 min vila) med Daniel Nordebo, riktigt inspirerande och roligt men jobbigt förstås. På tal om intervallträning, så såg jag att SVT hade publicerat att intervallträning för otränade är bra och ger snabb effekt. Det är sant men som journalister ofta gör är att inte berätta hela sanningen. I detta fall att intervallträning i allmänhet öka skaderisken och i synnerhet för otränade. Be Careful som det så vackert heter på engelska.

Jag och Daniel. Foto: Oskar Henriksson

Daniel och jag. Foto: Oskar Henriksson

Skidhallen är väldigt flack med många svängar, vilket gör det orytmiskt att åka men samtidigt nyttigt att lära sig svänga på ett bra sätt. Jag och Oskar hade åkt en del innan Daniel anslöt till oss. Det var väldigt vingligt till en början på de sönder körda spåren. Lite löst på sina ställen och lite isigt på något ställe gjorde det inte helt lätt för oss skåningar som inte har åkt så mycket skidor i fristil. Var förvånad över att jag kunde hänga med Daniel i hans vackra stiliga åkstil, det var liksom bara att dansa med. Ett varv är officiellt 1,2 kilometer men i verkligheten snarare en kilometer. Skulle ett varv varit 1,2 kilometer skulle vi vara skyhöga favoriter till Bruksvallaspremiären om 2,5 veckor. Om det nu blir av, det är nämligen igen snö där än. På varje varv kan man åka upp en kortare saxbacke, vilket Daniel gjorde på varje varv, men inte jag. Tog någon extra sekund som gjorde att jag drog mest. Kände att det inte gick lika lätt rent tekniskt när jag fick åka först. Vi höll ett jämnt stabilt tempo i tröskelfart, men sista gick något snabbare och då fick jag släppa några sekunder på Daniel. Var spyfärdig efteråt ändå, kan kanske mest beror på den något för stora hotellfrukost som man åt innan passet. Annars ett riktigt bra pass och ett kvitto på att det man håller på med är rätt. Daniel har blivit så pass bra som 10:a i ett SM, så nog går utvecklingen på rätt håll, trots jag fortfarande har rejäla brister i t.ex. växel två. På dagens intervallpass blev det nästan bara växel tre, eller snarare mestadels kurvtagning. Är bra på 90 graders svängar men 180 graders svängar har jag en del att förbättra. Min nya utrustning var riktigt bra, skidorna Salomon Carbon Skate, var lätta och gick bra. Mina nya Alpina pjäxor var riktigt stabila och sköna men dessvärre fick jag lite skavsår från dem, fast inte lika mycket som förra årets pjäxor. Det ska nog bli bra tillslut. Försöker i alla fall undvika skilsmässa……….. kämpa!

Intervallpasset i siffror

  1. Snittpuls: 168 (87 %) – Maxpuls: 173 (90 %)
  2. Snittpuls: 171 (89 %) – Maxpuls: 177 (92 %)
  3. Snittpuls: 171 (89 %) – Maxpuls: 178 (93 %)
  4. Snittpuls: 171 (89 %) – Maxpuls: 178 (93 %)
  5. Snittpuls: 173 (90 %) – Maxpuls: 180 (94 %)

Uppskattningsvis en snittfart på runt 24-25 km/h

Efter en god lunch och lite vila var det dags att ge sig ut i hallen igen och åka lite klassiskt. Lugn distansrunda med Oskar. Hade verkligen inget fäste på mina vallade skidor med fäste så jag byte snabbt till mina nya stakskidor, Salomon S-lab. Eftersom det är typ tre meter höjdmeter per varv, så var det inga problem att staka men det var vansinnigt tråkigt. Vi tog långa och många vätskepauser, men fick ändå ihop 90 minuter träning men det var verkligen tristess. Yr och mådde dåligt gjorde man, har svängt många gånger idag vill jag lova. Var ändå skönt att åka på snö och testa min nya utrusning. Tyckte det var roligt att köra ett fartpass men att åka distans var en mental jobbig utmaning. Nu är kroppen trött och nu blir det en vilovecka och sen mer fart inför ”Bruks”. Turen tillbaka till Skåne gick fint, då Oskar läste upp all möjlig information från olika populära sporter till dagens väder det senaste dygnet. All tidsfördriv är bra!

Tillslut vill jag rekommendera att fynda lite då Huselius Skidsport har REA, gäller fram till imorgon morgon!

Bilder:

Min nya utrustning, lätt och fint!

Min nya utrustning, lätt och fint!

12200907_10153029145116707_1648333312_n

En del av dagens frukost, blev en hel del till, inte konstigt man mådde lite dåligt efter intervallpasset.

Sveriges bästa 70+ åkare var med på nedvarvningen efter förmiddagens intervallpass. Bertil var troligtvis den som åkte snabbast av alla andra, förutom mig, Oskar och Daniel, respekt! Hallen ser förövrigt ut som ett parkeringshus Foto: Oskar Henriksson

Sveriges bästa 70+ åkare var med på nedvarvningen efter förmiddagens intervallpass. Bertil var troligtvis den som åkte snabbast av alla andra, förutom mig, Oskar och Daniel, respekt! Hallen ser förövrigt ut som ett parkeringshus Foto: Oskar Henriksson

Saxbacken som jag åkte en gång i. Borde vara med som en kandidat som "Fruktansvärt dåligt hantverks" Facebook- sida. Pistmaskinen är för hög och kan därför inte pistad just här. Nån som hade otur när man tänkte. Foto: Oskar Henriksson

Saxbacken som jag åkte en gång i. Borde vara med som en kandidat som ”Fruktansvärt dåligt hantverks” Facebook- sida. Pistmaskinen är för hög och kan därför inte pista just här. Nån som hade otur när man tänkte. Foto: Oskar Henriksson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *