Laktattest och VO2 maxtest

 

Idag gjorde jag tillsammans med Johan Elfsberg från klubben ett laktattest och VO2 maxtest. Detta innebär att man började med att värma upp på ett rullband och eftersom jag gjorde testet i skidgång så ville jag göra likadant nu med, för att jämföra med förra årets resultat. Efter uppvärmning så drog man igång med det ”lätta” av de två testerna d.v.s. lakttattestet. Det går ut på att man i detta fall gå i 4 minuter i en viss lutning. Efter 4 minuter tar testlabbets ansvarige, Råland Stridh ett litet blodprov som sen analyserades och visar var laktatet ligger på. Eftersom jag gjorde testet förra året så bestämde vi att jag skulle börja på B4- nivå som innebär jag börja på ganska tung belastning. För att träna i lågintensiv träning d.v.s. A1 träning ska mmol/l (laktat) ligga på 2 mmol/l.Detta hade jag förbättrat, så min max A1 puls ligger något högre nu än förra gången jag gjorde testet. Jag gjorde 3×4 min plus blodprov och man körde till att man kom över viss laktatnivå d.v.s. min tröskelnivå som är den gränsen där man ligger på mittemellan att få mjölksyra kontra att inte få.

Johan kör lakttattest

Johan kör lakttattest

Efter det var det dags att göra maxsyreupptagningstest (VO2 max) för att få reda på hur mycket laktat (mjölksyra) som man tål och syreupptagningsförmågan (hur mycket luft man kan blåsa ut på en minut) samt det viktigaste som är testvärdet (ml/kg), det visar per kroppsvikt. Jag körde likadant som förra gången d.v.s. samma ökningar i lutning och även hastigheten på slutet ökades. Denna gången lyckades jag köra nästan 3 minuter längre än sist och det kändes ganska lätt första 10 minuter men jobbigt blev det förstås. Och resultatet då? Ju det blev bra, Laktatet (mjölksyran) hamnade på 12 och hade 11,72 förra gången. Skridskoåkaren Tomas Gustavsson låg mellan 12 och 13 så mjölksyra tåler man bra. Syreupptaget hade också ökat, från 5,04 till 5,43, och testvärdet som är mest relevant hade ökat mer än 3 enheter vilket är unikt att man klara av att förbättra på ett år, framförallt att jag har gått upp dryga två klio sen senaste testet. Från 73,3 till 76,55 blev mitt nya färska testvärde.

Fikasugen?

Fikasugen?

Greta Wiese, marathon löparen som tragiskt gick bort för några år sedan hade 73,5 ml/kg, Charlotte Kalla 74, Marit Björgen 72, så nu har jag bättre värden av världens absolute bästa konditionsidrottare. Bland den manligare sidan har Bjørn Dæhlie otroliga 96, medan Gunde Svahn hade 91 som bästa testvärde………man har en bit kvar! 🙂

Mina nya respektive gamla resultat

Mina nya respektive gamla resultat

På eftermiddagen stack v in i tunneln och körde en massa teknik vilket är nyttigt för alla och inte minst som skåningar då vi inte riktigt vet om man kan bedriva samma träning i Skåne kommande vinter.  Lite små släpp hade man annars funkade det ganska fint att åka, ska bli kul att träna lite till innan vi far hem och ska åka DM…….på rullskidor!

Skidåkning i tunneln

Skidåkning i tunneln

IMG_0224

Liten film när jag åker diagonal i tunneln idag.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *