Bra backlopp i Idre

Gick bättre på dagens klassiska lopp i Idre fjäll backrace än igår. Fick visserligen en placering sämre idag men gör ett klart bättre lopp idag än igår. Kom på 14:e plats efter att jag spurtslog Daniel Nordebo på upploppet och var 1:14 efter vinnaren Oscar Persson. Helt klart ett bra lopp men kanske inte så konstigt då jag har åkt mycket klassiskt i backe och ofta långa intervaller. Det ger resultat helt enkelt, precis som man säger ”man bli var man äter” så ”blir man vad man tränar”, simpelt. Åkte dessutom klart mycket snabbare i år än ifjor (1:40) trots yttre förhållanden med kallt väder och blötta vägar var klart sämre än ifjor, då det var ganska varmt och asfalten var torr. Gårdagens skatelopp åkte jag faktiskt lika snabbt som jag gjorde förra året, på sekunden.

Resultat

Var annars trist väder på morgonen och under natten var det kraftigt åska och regn. Var även lite regn när man värmde upp. Trots det bara var ett rullskidlopp så testade jag tre olika par rullskidor. Dessa var Elpex rosa PU- hjul, Håkans Elpex Evolution X och mina egna Elpex team 610. PU- hjulen gick bort direkt medan jag tyckte Evolution skidan gick bäst eller snarare snabbast. Visserligen inte lika sköna och stabila än mina Elpex team 610 men ändå tillräckligt bra för att jag skulle känna att jag kunde åka bra på dem. Få tillägga att de rosa PU- hjulen är bra men inte idag i det rådande vädret för en 68 kg kille som jag.

Stod långt fram i starten idag med, som nionde man. Kom iväg bra och höll positionen bra till en början. Kände redan på uppvärmningen att kroppen inte var lika pigg och rapp som gårdagens lopp. Åkte därför taktiskt och låg lite längre bak i tätklungan medvetet, fick visserligen höja tempot rejält ett par gånger för att täppa igen små luckor som det blev ibland. Hög fart men det gick att hänga med, tog rygg på Jörgen Brink och tänkte att det där var en bra rygg att ha och att hålla. Fick dock släppa när tempot skruvades upp mer och märkte att jag tappade alltför mycket när det brantare till och ben skulle användas. Backarna under loppet är sällan branta eller speciellt långa och därför behöver man vara duktigt att byta växel och kunna höja tempot. Det är inte jag än, men vet att det finns en del att jobba med. Stakade förövrigt det mesta av banan även i vissa tyngre backar med.

Hur som helst gjorde jag mitt lopp och åkte med kontroll. Släppte vid rätt tillfälle och körde på i mitt tempo och kom ikapp en dua där Daniel Nordebo var lok, vet dock inte vem den andra åkaren var. Låg kvar där bakom en stund och ”vilade” upp mig innan jag forcerade vidare och jagade Lars Suther Strax innan det gick lite nerför tryckte jag på med några extra stavtag och kom i högre fart och rullade förbi samt fick lucka inför nästa stigning. Ska tilläggas att Suther åkte på de nya rosa PU- hjulen och rullade långsammare än mina hjul. Men precis som i längdåkning gäller det att hitta de bästa skidparen med rätt valla. Materialsport!

Hur som helst åkte jag på och var inte alltför långt bakom täten. När vi svängde in mot Idre fjäll trodde jag att jag kunde hålla undan då mina skidor skulle rullar bättre på sämre asfalt, men icke. Precis som på cykel är det svårt att hålla undan ensam sista minuterna om man har en grupp och i mitt fall en kvartett med jagande åkare efter mig. Vet inte hur mycket de tog in men dessa var Adam Larsson, Lars Suther, Tom Fahlén och Daniel Nordebo. Var egentligen mentalt slagen men visade mod och försökte utmana och lyckades slå Nordebo men inte Fahlén. Första gången jag vinner en spurt på rullskidor minsann. Fick dessutom mina bästa FIS- punkter, 115 möjligen det bästa som en skåning har lyckas få. Hur som helst klättra jag lika bra där som i dagens stigning. Blev trött även denna dag uppför denna stigning som mäter 9,5 km med 300 meter stigning men det gick även ner ungefär totalt 50 meter.

Vill tacka för ett fint arrangemang och till coach Håkan, alltid kul med att ha lagledare på plats. Hade dessutom fint sällskap hem från Idre till Falun i form av ledaren i den totala rullskidvärldscupen Robin Norum som också vann en av deltävlingarna i Idre. Alltid trevlig med sällskap när man reser långt!

Jag och Freya efter gårdagens skatelopp. Foto: Håkan Huselius

Jag och Freya efter gårdagens skatelopp. Foto: Håkan Huselius.

Dagens klassiska lopp:

Sträcka:
9,52 km
Hastighet:
20,96 km/h
Tempo:
02:52 min/km
Maxpuls:
191 slag/min
Snittpuls:
177 slag/min
Kaloriförbrukning:
553 kcal
Intensitet:
18
Träningseffekt (TE):
5
Höjdmeter Upp:
296 m
Nedstigning:
47 m

Gårdagens skatelopp:

Sträcka:
9,52 km
Hastighet:
25,54 km/h
Tempo:
02:21 min/km
Maxpuls:
194 slag/min
Snittpuls:
182 slag/min
Kaloriförbrukning:
496 kcal
Träningseffekt (TE):
5
Höjdmeter Upp:
303 m

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *