Triss i VM och ett på hemmaplan

Ibland är det skönt att bara luta sig tillbaka och faktiskt titta på skidåkning istället för att åka själv. Och nu är det den perfekta tiden att titta på skidor. Det råder nämligen VM-feber över hela Sverige, och resten av världen såklart, och hela tre mästerskap avlöser varandra. Det började med alpina världsmästerskapen i Åre i början av februari och avslutas med världsmästerskapen i skidskytte den 17 mars. Samtidigt hålls hela två av världsmästerskapen på svensk mark och skidskytte-VM hålls här hemma i Östersund.

För att hålla sin skidträning rolig är det viktig att man också njuter av den och av sporten i sig. Träning och tävling i all ära, men det är nyttigt att ta ett steg tillbaka och faktiskt ta det lugnt och kanske hämta inspiration från andra åkare. För vem kan inte låta bli att inspireras och imponeras av alla duktiga svenska åkare som finns inom de olika disciplinerna och som kommer att tävla för Sverige i Östersund, Seefeld och Åre.

Skidskytte-VM: Det är inte främmande att det hålls världsmästerskap här i Östersund, men det är lika spännande varje gång man får höra att de allra bästa ska samlas på banan man själv har kört på flera gånger. Tittar man på landslaget är det riktigt starka åkare som ska representera Sverige, även om det återigen är huvudkonkurrenten Norge som enligt sportnyheterna har bäst odds att vinna både stafetterna (herrarna 2,10) och de individuella loppen.

(”biahlon in Östersund” ”CC BY- SA 2.0) av freddie boy.)

Fredrik Lindström är äntligen tillbaka efter en lång sjukfrånvaro och förhoppningsvis är resten av laget friskt. Flera av dem har dragits med förkylningar och magsjuka under säsongen. För att verkligen förbereda sig inför hemma-VM har de flesta svenska åkare valt att hoppa över de två sista världscupstävlingarna i Kanada och USA för att öva upp sig. På damsidan är det Hanna Öberg som är förhandsfavorit medan Sebastian Samuelsson, aka Silver-Sebbe, hoppas upprepa bragderna från OS förra året. Skidskytte-VM pågår mellan den 7 till 17 mars.

Längd-VM: Innan vi drar till Östersund ska vi däremot vända blicken mot Österrike. Där finns det flera svenska medaljhopp bland damerna och Stina Nilsson är den stora förhandsfavoriten. Visserligen kommer Charlotte Kalla att ge allt hon har, precis som hon brukar, men hon har inte haft sin starkaste säsong. På herrsidan är det Calle Halfvarsson som ska försöka visa att han är tillbaka i form. Den enda medaljen hittills i år är ett brons från världscupstävlingen i Ruka. Världsmästerskapet drar igång den 19 februari och pågår till den 3 mars.

(”A248939 033A” (CC BY- SA 2.0) av oskarlin.)

Alpina-VM: I skrivande stund pågår världsmästerskapet i Åre för fullt. Än har det inte blivit några svenska medaljer, men förhoppningarna är att det i alla fall kommer att komma en eller två medaljer under slalomtävlingarna som är kvar. Vi vet att Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson har vad som krävs och de har båda tagit medalj i världscupen. Med så mycket skidor på tv och i media är det svårt att inte ryckas med av den yrande snön, och det är nästan så att man vill åka utförs, medförs och skjuta prick på en och samma gång (vilket jag inte rekommenderar!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *