Summering av SM del 2

SM femmilen som jag hade laddat och hoppas på att jag skulle kunna genomföra bra blev tyvärr inte riktigt som jag har tänkt mig. Har analyserat data från klockan nu och kunnat utvärdera om varför det inte gick bättre…….eller snarare försökt. Pulsen var som väntat högst under första delen men var ganska kontrollerad och låg runt tröskelfart, vilket borde resultera att farten eller snarare pulsen låg alldeles lagom för att orka alla fem milen, men så blev det inte alls. Redan efter två mil började pulsen sjunka successivt och på sista milen låg jag på A1 i stort sätt hela tiden. Ingen energi alls sista milen och den berömda väggen var kommen.

Vet inte vad jag hade kunnat göra annorlunda då jag hade problem med magen tidigt (troligen för mycket mat till lunch) och kunde inte dricka lika mycket vid varje tillfälle, dock fick jag i mig det jag ville ha under loppet, fast i mindre mängd än tänkt. Den slutliga slutsatsen tror jag berodde mest på att jag hade en dålig dag. 82 % i snittpuls säger att allt stod inte rätt till denna dag!

 • Distans: 50 km
 • Tid: 2:29:42
 • Max hastighet: 63 km/h
 • Snitthastighet: 20 km/h
 • Höjdmeter: 1710 meter
 • Maxpuls: 180 (92 %)
 • Snittpuls: 160 (82 %)

Lördagens sprintstafett var desto roligare och det är något speciellt med stafett. Då blev vi ändå tvär sist. Insatsen tycker jag var bra från oss ändå och jag överraskade mig själv att köra snabbare än vad jag trodde jag kunde och kom upp i. Var nära maxpuls (två slag från max) trots ganska enkel sprintbana. Har haft svårt att bli riktigt trött och få upp pulsen under sprinttävlingar, men kanske har vänt nu. Åkte jämt med Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter och var 16 sekunder efter Calle Halvarsson på sista sträckan, detta tar jag med mig in till kommande säsong i sprint (och alla andra tävlingar förstås).

Den tredje och sista tävlingen uppe i Kalix var kanske den bästa med facit i hand. Var riktigt bra startfält och tyckte jag hade svårt med det mesta under loppet men lyckades återigen få FIS- punkter under 200, tror detta är 4:e gången jag gör det och alla gånger under denna vintersäsong, kanske inte så konstigt. Kände att jag aldrig kom in i loppet och pulsen var inte direkt jättehög under första varvet av två. Andra varvet fick hjärtat jobbar desto mer. Vet inte varför jag inte lyckas ta i mer i början av distansloppen, var sist efter hälften men tog två åkare sista halvan.

 • Distans: 10 km
 • Tid: 27:20
 • Maxhastighet: 58,3 km/h
 • Snitthastighet: 21,95 km/h
 • Höjdmeter: 384 meter
 • Maxpuls: 181 (94 %)
 • Snittpuls: 173 (90 %)

 

Mer om Kalix och SM- del 2………  

……………Vi bodde hos en glad och trevligt norrländskt äldre par (Stina och Jan- Erik) i ett hus nära skidspåren. Vi hade det tipp topp tummen upp!

……….De hade en norsk bondkatt som hette Sigge.

………..Och bjöd oss på norrländskt palt, riktigt gott!

………..Norrlänningar är mer pratsamma än vad man tror, dock använder de korta direkta meningar.

………….De gillar hockey, pratade ständigt om denna sport och framförallt favoritlaget som tydligen var Luleå och hur ett sådant litet lag som Rögle kunde vara så bra från en sån liten ort och hur dåliga Malmö (Redhawks) gång på gång misslyckas ta sig upp i SHL (gamla Elitserien), det undrar jag med!

………….Kalix ligger norr om polcirkeln och 165 mil hemifrån.

………….Skidstadion saknade konstsnö och levde helt och hållet med natursnö, det gillas!

………….Banorna som vi åkte på (utom sprintbanan) gick parallellt med en slalombacke.

…………..Det bor ca: 7500 tusen i Kalix och ungefär så många var på plats (oklart var de kom ifrån, men ändå) under lördagens tävlingar.

…………..De flesta kom för att se Charlotte Kalla och även mig……..kändes det som ibland. Stort publikstöd för en skåning.

…………..Funktionärerna (nästan alla) ute på banan hade gått hem när jag var ute på slutvarvet.

……………Långt efter men ändå 52:a i Sverige, som skåning.

……………Åkte snabbare än Charlotte Kalla under sprintstafetterna, dock på olika sträcker och olika heat men ändå.

…………. Plogade /sladdade sönder mina skateskidor under femmilen, is är hårt!

…………..Trodde jag skulle slå ihjäl mig igen efter alla svåra utförsbackar, men överlevde än en gång.

……………Problem med klockan gjorde att höjdmeter (barometern) och distans inte stämde överrens alls med de officiella distanser/höjdmeter.

………….Slapp kramp under femmilen, receptet? Buljong, bra grejer!

…………..Till nästa vintersäsong ska jag lära mig åka skate, växel 1 (om den verkligen behövs?), växel 2 (fattar ingenting), växel 3 (utveckla), växel 4 och 5 samt lära mig åka nerför.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *