St:Olavsloppet: 12 km och två sträckor med tunga ben

Jaha då hade man sprungit för Offerdals SK herrar även idag, blev två sträckor efter varandra vilket blev tolv kilometer där benen inte alls var lika pigga som igår. Första sträckan var bra, andra sträckan var dålig om man ska summera det hela.

Innan löpningen så hann jag både jobba och sen hem och sova i drygt två timmar, välbehövligt det för jag var inte pigg idag heller. Väl på plats på Rödön där min sträcka började så kände jag på uppvärmningen att det var stela ben men ändå en del spänst kvar i benen vilket var skönt. Sparade benen med att värma upp sparsamt denna gång vilket jag tror var klokt. 

Idag var det Timor Sandberg som växlade över till mig och jag gav mig först ut på sträckan mellan Rödön och Frösö Park, en sträcka som på förhand är tråkig men få ändå säga att det var ganska rolig. Sträckan gick kortfattat på 90 % asfalt och 10 % gräsväg, först nerför och sen uppför. Första kilometern gick fint på en gräsväg innan man kom ut på asfalten och det kändes bra och kontrollerat och var ganska oberörd när jag (enligt min klocka) noterade 3:16 min/km. Planen var att kunna springa snålt till Rödönbron och sen hårt men kontrollerat fram till första växlingen och sen kunna trycka på mer uppför på mina andra sträcka. 

Planen var god men kände tidigt ute på asfalten att mina ben inte riktigt klarade av belastningen det blir på asfalten i hög fart och steget dog allteftersom. En kille kom ikapp mig efter två kilometer och hängde med ett tag men fick släppa direkt när hann väl sprang om mig men enligt Strava så sprang vi lika snabbt över Rödönbron, en bro som idag blåste så man nästan trodde att man skulle trilla ner i vattnet. Höll sen bra tempo uppför och höll sen igen lite på platten inför växlingen så jag hade en växel till för de sista 3,5 kilometerna som den sträckan var mellan Frösö Park och Frösö Camping. Tanken var god men höll inte riktigt men hade 3:33 min/km tempo på första sträckan som få anses som bra tycker jag. 

Ut på den korta men tuffa sträckan så gick det uppför i 1,5 kilometer i sträck men benen var så tunga och ospänstiga så kunde inte dra nytta av det fullt ur riktigt och även pulsen gick ner emellanåt då jag inte klarade av att ligga på 180 och över så värst länge idag. Gårdagens sträcka påverkades dagens puls en aning skulle jag tro och förstås att benen var tunga med. Jag plågade mig igenom med sämre löpsteg än vanligt och hade mest negativa tankar och var bl.a. orolig om min bil inte skulle stå vid växlingen, där som det var planerat att den skulle. Men det gjorde det och förstår inte varför man ska tvivla när lagledare och king- organisatören Mattias Bångman hade löst situationen så klart. Jag växlade till honom och han lämnade bilnycklarna i bilen så det var bara att köra. Det är så man gör om man kommer utifrån bygden. Han sprang förövrigt på näst snabbaste tid på sin sträcka medan jag hade sträcktid 14 och 15, men tror jag hade kunnat springa mer än en halvminut snabbare om jag bara sprang första sträckan. Andra sträckan däremot som gick väldigt tungt hade jag 3:53 min/km tempo där det gick mer uppför än nerför. Gick dock nerför sista kilometern men hade svårt att springa fort ändå. Hade jag sprungit om loppet hade jag nog lagt upp loppet exakt som jag gjorde idag så nöjd över upplägget även om det inte höll riktigt hela vägen. Jag hade 17:10 minuter första 5 km och 36:50 minuter efter milen, stor höjdskillnad men inte jättelångt från mina personliga rekord på respektive distans. 

Data från båda sträckorna enligt min klocka:

  • Tid: 43:53 min
  • Distans: 11,97 km
  • Snitttempo: 3:40 min/km
  • Snittpuls: 176 (91 %)
  • Maxpuls: 183 (95 %)
  • Höjdmeter: 150 m
  • Fallmeter: 127 m

Kul att vara med idag med och få springa med Offerdal och kul med hela evenemanget med hejarop lite här och där och att logistiken fungera. Tror laget slutade på 9:e plats i totalen.  

Från igår.


Väntan på
att ge mig ut idag. Foto: Therese Hansson
Växling
Låg puls ibörjan innan det ordnade upp sig


Dagens kilometertider


Dagens kupering, inte platt på många ställen.


Sambon sprang samma sträcka som
mig ( Rödön- Frösö Park).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *