Stakat ett Vasalopp

14037773_10153576754231707_1836161838_o

Har kört ett s.k. Vasapass som blir allt mer vanligt bland skidåkare, inte bara långloppsåkare utan också allt fler traditionella åkare kör sådana pass som är som det låter ett Vasalopp eller i tid någonstans mellan 4-5 timmar. Man måste ju hänga med trenden, så därför körde jag kort (snarare långt) och gott ett Vasalopp, hade jag inte fått materialstrul idag igen så skulle jag ha kört tio mil denna dag då kroppen kändes bra.

Stack direkt till Östersunds rullskidbanan efter jobbet på golfbana. Åt lunch innan så jag var mätt och belåten när passet började strax efter kl:13. Hade lite huvudvärk och var lite loj i början av träningspasset men blev snabbt bättre. Att jag valde en kuperad rullskidbana istället för att åka på landsvägar som igår är just om jag skulle få materialstrul. Fixade hjulet igår efter misärpasset jag hade, mer om det passet kan man läsa här. Så om olyckan var framme idag så hade jag nära till bilen där all nödvändigheter fanns. Problemet med hjulet jag hade igår var inte att ett lager var sönder utan att backspärren hade gått i sönder i många bitar och gjort att hjulet tog tvärstopp. Fick bort en del av dessa bitar igår men märkte tidigt under passet att det inte skulle gå att diagonala plus att fler bitar hade lossnat och började låta illa. Jag var rädd om att hjulet skulle ta tvärstopp idag med så jag valde att åka hela tiden och dricka i farten. Valde även att skippa de brantaste delarna där man mer eller mindre står still i varje stavtag, allt för att slippa trubbel. Detta gjorde att jag så gott som bara snurrade runt på överdelen av rullskidbana, d.v.s. 3:an, ”nya” och Björnberget. Tanken var god men jag var tvungen att åka ner ibland och fylla på depåerna. Detta gjorde jag efter 2:03 timmar, då hade jag klarat maratondistansen. Det blev en pissepaus och påfyllning av vätska. Tog även en GT- tablett och en näve djungelvrål. Jag har hört att vissa använder djungelvrål för att det är väldigt salt. Idag passade bra att testa och det verkade som det fungerade utmärkt. Dock önskar jag att djungelvrål finns i någon lösare konsistens, man såg ju ut som en storsnusare när det dreglade lite svart runt munnen.

Efter det första depåstoppet så fortsatte jag och fick en mikrodipp efter cirka 2,5 timmars åkning. Började dricka allt oftare (ca: var 15:e minut), fungerade utmärkt och hade efter det ingen låg energi alls faktiskt. Började även köra kortare impulser på 5-10 stavtag och efter 3,5 timmars åkning la jag in tre stycken fem minuterns intervaller. Efter den sista var man bra mosig. Hade fram till dess legat på hela tiden och låg i de längre stigningarna i A2- puls. Annars generellt höga A1. Min A1- puls ligger mellan 67-80 % av max och nu låg jag mer eller mindre konstant mellan 70-80 %, förutom då de längre stigningarna och när det gick utför förstås. Höll bra tempo på platten, vilket i för sig nästan bara var kring stadion och där snurrade man inte runt så mycket denna dag.

Intervallerna i siffror:

 • Tid: 5:10 min – Snittfart: 17,3 km/h – Snittpuls: 163 (84 %) – Maxpuls: 168 (87 %)
 • Tid: 5:11 min – Snittfart: 17,3 km/h – Snittpuls: 162 (84 %) – Maxpuls: 167 (87 %)
 • Tid: 5:07 min – Snittfart: 17,5 km/h – Snittpuls: 166 ( 86 %) – Maxpuls: 170 (89 %)

Hade start och mål på samma ställe när jag körde intervallerna, de mätte 1,5 kilometer och 36 höjdmeter. 0 fallmeter. Ganska jämna tycker jag.

Bestämde mig någonstans mellan 60-70 kilometer att jag skulle försöka åka 100 kilometer när man ändå var igång. Tog mitt andra depåstopp efter 82 kilometer och nästan fyra timmars åkning. En näve djungelvrål till blev det och mer vätska. Efter knappt nio mil så började musklerna bli mer slitna och därför tog jag ett extra stopp och skulle dricka. Det skulle jag inte ha gjort för då havererade samma hjul som strulade igår. Detta hände på toppen av Björnberget som jag passerade för 30:e (!) gången bara idag och även sista för det var bara att gå de fem minuterna ner till bilen och såvida avsluta passet. Lite snöpligt men det blev i alla fall över nio mil på mina 3:or och det var planen.

Resterande siffror från dagens Vasalopp:

 • Tid: 4:27:01 h
 • Distans: 90,52 km
 • Snittfart: 20,34 km/h
 • Snittpuls: 145 (75 %)
 • Maxpuls: 171 (89 %)
 • Höjdmeter: 1481 m
 • Fallmeter: 1452 m

Nöjd över dagens insats, trots jag jobbade sex timmar tidigare så orkade jag hålla igång under hela passet. Hade dessutom jämn puls under hela passet, vilket är väldigt ovanligt för min del. Det blåste en del men det påverka inte allt för mycket på rullskidbanan, som mestadels går i skogen. Temperaturen låg på mellan 13-14 grader. Åkte ganska jämnt under hela passet, andra timmen gick något snabbare än de övriga. Kan möjligtvis beror på att solen stod på under nästan hela den timmen, är möjligt en hypotes. Annars bra förutsättningar, torr och väldigt fin och slätt asfalt. Lite grovt räknat låg jag i A1 i strax över fyra timmar, resten A2/tröskel. Nöjd att jag inte fick kramp, kanske var djungelvrålen som gjorde susen? vem vet. Det jag drack idag var först 0,5 liter sportdryck med lite salt i, efter misärpasset från igår. Sedan drack jag vatten vid de två depåstoppen jag gjorde, fyllde på med Coca Cola faktiskt i flaskan som jag hade med mig ut. Finns knappast några salter och mineraler i det men väl koffein och socker. Funkade mycket bra, har de två senaste Vasaloppen druckit kaffe och cola på slutet, även det har fungerat bra för mig. Fick heller ingen kramp alls, brukar annars få det redan i Risbergsbacken efter tre mil när jag åker Vasaloppet. Drack allt som allt närmare fyra liter vätska.

Mer onödigt vettande var att jag passerade ett Allianslopp (48 km) på 2:20 timmar och ett Vasalopp (90 km) efter 4:25 timmar, det sista är personligt rekord om man nu kan säga det. Åkte förbi Jerry Ahrlin efter 76 kilometer, lär nog aldrig hända i ett Vasalopp, för något Vasalopp blir det inte nästa år. Men i framtiden kommer man åka i färdens spår men just nu känns det inte aktuellt b.la. att det inte är så kul med långlopp just nu.

Kommer nog somna ovaggad i natt!

 

3 tankar kring ”Stakat ett Vasalopp

 1. Janne

  Grymt imponerade pass. Mkt kul läsning i detta blogginlägg. Ska bli kul att se dig åka AL. Varför inget VL nästa år?

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack, roligt att höra, försöker få med så mycket som möjligt angående information, statestik, tankar om visar pass, ett sådant som idag t.ex. Ska bli spännande med AL. Jag åker utomlands då och missar nästa års Vasalopp. Vi ses i Trollhättan snart!

   Svara
 2. Pingback: Rullskidtävlingar i höst | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *