SM 26:a

Anton Hedlund vann. Foto: SVT- sändningen

Anton Hedlund vann. Foto: SVT- sändningen

Blev en godkänd 26:e plats när SM över 20 km avgjordes denna regniga och blöta dag under SM- veckans 4:e tävlingsdag. Kunde även gå i mål utan att bli varvad av täten. Blev också historisk då åtminstone vad jag vet blev den första skåningen att ta mig i mål under denna form av tävling, varvlopp i stadsmiljö. Man måste ju gräva i det positiva.

Resultat

Körde från ett soligt och varmt Uppsala men kom fram till ett gråmulet Norrköping. Var på plats två timmar innan start och mötte upp coach Håkan. Vi tittade på damernas lopp och på ev. svårigheter på banan. Sen började det regna och sen ännu mer. Man kan inget annat tycka synd om deltagarna som halkade runt där varv efter varv. Det var därför snitthastigheten förblev låg för damerna.

Efter att damerna hade tagit sig i mål så gav jag och Håkan ut och testade skidor. Att åka på 2:or med bra våtgrepp var faktiskt ett alternativ. Beslöt dock snabbt att åka på tävlingshjulen och riskera att slå ihjäl mig. Klok är man. För er som inte har åkt på tävlingshjul så blir det galet halt när vägbanorna blir blöta. Är klart nöjd över valet av skidor ändå. Kunde visserligen inte trycka på raksträckorna men tävlingshjul går trots allt fortare. Blev mycket bredsladd i kurvorna kan jag lova, nästan som man få införa depåstopp precis som i formel 1. Det slets hjul idag. Att nu jag eller Håkan inte hade tillgång på tävlingshjul med regndäck kan man tyckas märkligt. Hade ett par förr som var riktigt bra men fälgen sprack och gick sönder. Jag är inte främmande att bli sponsrad av tävlingshjul med regndäck.

Banan skulle köras tolv varv som mätte 1,75 km per varv med inte mindre än elva kurvor/svängar. Jag skulle gissa att cirka 25-30 % av tiden enbart gick åt till kurvtagning (läs sladd). Snittfart därefter. Jag var rankat som 27:a och det gick efter FIS- punkter och inte efter cupen som jag ligger 5:a i, eller snarare jag låg 5:a. Kanske tur att jag inte startade som nummer fem, hade väl dragit med ett dussintals i den då största masskraschen någonsin i ett rullskidlopp. Så blev inte fallet lyckligtvis.

Vi var 40 man som rullade igång och hann inte långt innan alla T- bromsade in i första kurvan. De ljudet och den skräcken skojar man inte med. Allt gick bra och ingen trillade i början vad jag såg. Blev väldigt utdraget förstås och jag var säkert tio sekunder efter redan efter knappt 500 meter. Gjorde en dålig kurva och tappade kontakten med täten och låg och harvade med eller mindre själv första och andra varvet. Var väl ungefär då jag tappade räkningen på varven. Upptäckte sedan att en tjej visade varven vid varvningen, dock först efter halva loppet.

Var seg vid start som vanligt idag, var det svårt att värma upp så som jag vill då det fanns få bra möjligheter att värma upp utanför den avstängda banan som vi åkte på. Det var inlinestävling innan vi gav oss ut. Var hur som helst fokuserad under hela loppet, var nog därför jag tappade varvräkningen snabbt i loppet samt tidsuppfattningen. Kom ikapp ett gäng och drog på. Växeldrog med en av Ulricehamns IF duktiga juniorer och efter jag hade dragit en körning så stakade han som bara den och jag fick trycka på att hänga med. Vi fick lucka till övriga och kort därpå så drog jag ifrån honom och kom ikapp en grupp på fyra man. Gick upp tidigt och tryckte på i min nya grupp. Vi kunde hjälpas åt så mycket som möjligt och plockade in och fångade in om inte en tornade så väl en virvelvind och de infångande blev i tur och ordning Måns Sunesson, Viktor Axelsson och tillslut Johannes Eklöf. Johannes är liksom jag några riktiga bergsgetter som är bra uppför. Vi brukar vara lite efter när det är plattare lopp som idag, vi har ofta hängt ihop in i mål på denna typer av lopp. Idag var inget undantag. Som jag bände igår är rullskidåkning väldig likt cykel. Vissa är tempospecialister, andra spurtspecialister och några är bergspecialister. Jag körde och tryckte på i några förningar men tappade lite position ut på sista varvet. Var lite feg på slutet och vågade inte gå upp i spets på den långa rakan utmed banan. När jag väl försökte så gjorde de andra också det och kom sist in på upploppet och hade ingen chans i spurten mot de andra. Hade jag varit först in på upploppet så tvivlar jag på att kunna lyckad bli sist in av oss i mål. Nu blev det inte så utan jag kom 26:a och näst sista man som fick köra i mål.

Självklart vill man åka bättre men det är ändå ett steg åt rätt riktining för mig. De jag åkte med på slutet är riktigt duktigs skidåkare och vi var bara några sekunder att komma ikapp Filip Danielsson som också han är riktigt duktig skidåkare. Kroppen kändes bra, var aldrig jättetrött utan hängde med på rycken, tog ibland lite tid att komma ikapp ibland men annars inga större problem. Var aktiv och jag tyckte vi gjorde ett bra jobb tillsammans för att undvika att bli varvad. Känns lite som vi alla ville undvika att bli varvad. Bra form men har haft en tedens de senaste dagarna med lite halsont. Lite märkligt men jag är tydligen frisk, annars hade jag inte kunnat köra ett sådant lopp som jag gjorde idag.

Fakta om loppet och min data:

  • Tid: 43:43 min
  • Distans: 21,7 km
  • Snitthastighet: 29,9 km/h
  • Snittpuls: 175 (92 %)
  • Maxpuls: 189 (97 %)
  • Höjdmeter: 41 m

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *