SM 15 km fristil – The story

Hade sätt framemot att köra 15 km fristil på SM, helt klart ett av dem loppen som jag ville prestera bäst. Blir 70:e man av 93 startande och disponerade krafterna väl trots det inte kändes riktigt på topp och att skidorna dessvärre inte var lika bra som under skiathlonen.

Startade som 19:e man och bakom f.d. landslagsåkaren Fredrik Jonsson som har gjort comeback denna veckan efter en lång tids sjukdom och hade därför lite sämre ranking än vad jag hade. Startande kontrollerat men hade svårt i det tunga föret att få till tekniken. Banan passade inte mig riktigt, är inte speciellt bra brant uppför men lyckades få till tekniken bättre idag och var stark uppför i den brutala långa backen där stigningen var hisnande 70 höjdmeter. Efter all ny fallen snö beslutades att vi inte skulle åka Matsabacken och slapp den svåra utförsbacken. Istället gick banan på en lika tuff bana som skiathlonen gjorde. 4 varv kördes på den 3,75 km långa banan, en riktigt bra bana för övrigt.

Julius Källgård och Måns Sunesson som startade 30 sekunder respektive 1 minut efter mig kom ikapp på varv två och vi åkte ihop lite, hängde med uppför men blev ifrån åkt på de mer lätt åkta partierna på banan men kom ikapp återigen efter en uppförsbacke innan jag fick släppa för gått. Åkte faktiskt varv 2 snabbare än varv 1. I den långa tuffa stigningen på varv 3 så åker jag ifrån Julius och trodde jag skulle bli av med honom men han kom ikapp och förbi i den långa utförsbacken ner mot den tuffa stigningen. Körde om honom snabbt i backen och körde på i ett bra men jämnt tempo och fick lucka ner till Julius. Anders Södergren kom farande i samma backe, han på sitt första varv och jag mitt sista. Han blev för övrigt 3:a och det gick fort för honom. Var riktigt stum på slutet och kämpade mig in i mål som en väldigt trött skåning och all lössnön kändes som varm och go när jag låg där efter målgång. Julius var också väldigt trött och kom 10 sekunder mig men 20 sekunder förre totalt. Träffade direkt efter målgång en Impola, Axel och Måns och små snackade. Senare pratade jag med några ”kollegor” från söder Landsbro Emil Svensson och Borås Viktor Axelsson som jag passerade på sista varvet tror jag. Slog för övrigt åkare från många av Sveriges län och jag tror det tar emot lite för framförallt norrlänningarna att bli slagen av en skåning.

Jättenöjd över SM tävlingarna, att jag kan prestera som bäst när det gäller och att formen är bäst när jag vill. Finns massor att lära rent tekniskt och taktiskt finns det mer att ta men där börja jag känna jag få kläm på dessa typer av lopp. Eftersom jag inte ens har åkt 30 gånger skate än i mitt liv på snö, så finns det mycket att förbättra samt att man inte kan förvänta sig så mycket trots massor med träning. Går från klarhet till klarhet. Fick ett enormt stöd ut efter banan, många hejade på mig, fick nog många fler hejarop än många andra för just jag var från Skåne.

Resultat SM 15 km fristil

http://www.svtplay.se/video/2609985/sm-veckan-langdskidor-herrar-15-km/sm-veckan-langdskidor-damer-10-km-sasong-1-sm-veckan-langdskidor-damer-10-km

 

3 tankar kring ”SM 15 km fristil – The story

  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack, skoj att höra…….du körde riktigt bra och fick en hel del tv- tid. Vet inte alls, har bara Vasaloppet och SM 5-milen i Kalix inplanerade. Blir dock mer fokus på långloppen nere i södra Sverige nu. Vilka fler tävlingar ska du själv åka?

   Svara
   1. Måns Sunesson

    Större tävlingar (FIS) blir det nog Norska cupen (Statoil-cup) i Meråker 7-8/3 och SM och cup-avslutning i Kalix. Utöver det blir det nog en hel del mindre tävlingar runt om i Mellansverige.

    Vi syns väl i Kalix då!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *