Rullskidtips del 1

Nu när jag har en period med sparsam träning så tänkte jag bjuda på lite rullskidtips som många så smått redan har dragit igång i vissa delar av landet. Dagens tips hämtar jag från Anders, Jörgen och Fredrik Auklands bok ”I de lange löp” efter tips från Micke Åström, ni vet Adam Steen kopian (se bild nedan). Så här beskrivs träningspasset av Micke:

Kör tio minuter i lugnt tempo, därefter lägger man in 20-30 distinkta stavtag som innebär fartökning. Sänk därefter farten men gå ändå fortare än vad du gjorde innan den första impulsen. Kör vidare tills du är uppe i cirka drygt femton minuter. Då kommer nästa impuls som är sträcker sig lika länge i tid. Farten ska sänkas något, men ändå högre än vad den var innan den andra impulsen. Sista rycket görs strax innan uppvärmningsdelen är klar. Lämpligen innan man närmar sig 25 minuters uppvärmning. Syftet med detta är att höja arbetspulsen utan att dra på sig mjölksyra, men ändå vara förberedd för ett givande intervallpass, alternativt tempolopp.

Bra tips som jag själv inte har testat. Personligen kan jag tycka 20-30 stavtag kan vara i längsta laget och jag brukar köra 10-15 stavtag när jag kör impulser. Är värt att testa, man får väl ändå säga att de där bröderna har lyckas väl i skidspåren. Anders Aukland är 43 år och har vunnit OS- och VM guld och Vasaloppet. Dessutom har han presterat på grym hög nivå i löpning och vunnit norska mästerskapen på 5000 resp. 10000 meter. Detta med en kost som till stor del (vad jag har hört) på mackor med choklad och sylt på, Coca Cola med mera. Säga vad man vill men han har verkligen lyckas i sin långa karriär. Det finns många sätt att nå framgång!

Micke i den vita dräkten, eller var det Adam Steen?

Micke i den vita dräkten, eller var det Adam Steen? Bild från DM på Knutstorp i november 2015.

3 tankar kring ”Rullskidtips del 1

 1. Janne

  Tack för bra tips. Gärna mer tips på hur man åker rullskidor snabbare. Siktar själv på Alliansloppet. Kommer du köra detta i aug?

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Tack, kul att höra Janne! Det är planerat att komma fler tips angående rullskidor, i alla fall ett tips till kommer inom den närmsta tiden. Jag kommer åka Alliansloppet som det ser ut just nu, den ingår i Sverige cupen på rullskidor så det är en ganska självklar tävling för min del. Jag kommer få åka på låneskidor från Skigo, vilket många gånger kan vara lite hokus pokus vad man får.

   Svara
 2. Pingback: Morgonjogg | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *