Racerapport Ford Smart Energy Cup 2024 Östersund + anmäld till SM

Bild från SM i Skövde förra året.

Ska försöka summera min riktiga tävlingsdebut på skidor för den här vintersäsongen. Tävlade i söndags när det var masstart över 20 kilometer i den fria stilen när Ford Smart Energy Cup kom på besök i Östersund. Jag slutade på 85:e plats av de 93 som gick i mål. Ungefär där omkring jag borde hamna.

Resultat

Jag hade en del förväntningar på att göra ett bra lopp, hade börjat kännas bättre och bättre men det var lösare än vad jag trodde utmed banan och mina skidor jag tänkte åka på är skidor för mer fasta förhållanden än vad det var. Efter uppvärmningen så var det dags att tillsammans med 110 andra ge mig ut och och köra på en tuff femkilometers bana. Där vi skulle åka fyra varv. Jag startade sist då jag återigen saknade FIS- punkter. Tog det lugnt i starten då jag ändå inte kunde köra om på ett vettigt och bra sätt.

Jag tog det också lugnt till en början, ville känna efter hur banan var så jag kunde åka mer offensivt de övriga varven. Detta gick väl sådär, ibland bra utför och ibland dåligt utför då jag valde fel ingångar in o.s.v. Tog hela tiden placeringar under loppet men hade lite svårt med tekniken och åkte inte så fort som jag önskade även om kroppen kändes ganska bra. Även skidorna var bra, åtminstone glidet och där det var hårt. Annars sjönk jag ner en hel del i snön med de skidorna jag hade valt att ta med och åka på. Så fick inget bra flyt på 3:ans växel men 2:an gick bättre.

Åkte snabbast på första varvet trots lite kö i början men övriga varv körde jag jämnt. Låg i princip hela loppet efter Victor Olsson 5-10 sekunder konstant i loppet men kom aldrig ikapp. Blev istället ifrån åkt i långspurt av Sven Leander på slutet. Blev trött och gjorde det jag kunde för dagen, var 7:27 minuter efter täten och för ett år sedan var jag ytterligare en minut till efter täten då det körde Skandinaviska cupen med några världsåkare med på start den gången. Siffror från loppet:

• 53,9 km/h maxfart

Efter målgång fick jag och alla andra lämna in skidorna för koll om det fanns fluor eller inte på skidorna, verkade inte finnas någon som fastnade i den kontrollen. Skönt också att få har gjort en sådan kontroll, speciellt nu när SM inleds nästa vecka då jag åker samma distans, 20 kilometer fri stil. Svårt att säga hur prestationen var men är nöjd hursomhelst. Svårt att jämföra men förutsättningarna var nära identiska för damloppet där Moa Ilar vann och där åkte jag något snabbare än vad hon gjorde.