Östersundsrullen 20 km klassiskt- blev 12:a idag med

 

Bild från gårdagens backrace, fin utsikt i bakgrunden men det som hänger mellan nummervästen och shortsen är mina 18 % kroppsfett. Tävlade i linne idag, bäst för allmänheten. Foto: ÖSK

Då har man fått blivit trött idag med, vidrigt det där med elitidrott kan vara. Slutade även idag på 12:e plats och gjorde också ett helt okej lopp. Var låneskidor från Skigo som gällde för oss idag, valde ett par som verkade gå bra men man fick bara rulla några meter här och där. När man väl hade valt så fick man lägga tillbaka skidorna och hoppas att dessa låg kvar när man skulle ta dom sen strax innan start. Tydligen jobbade man så och det skulle tydligen vara rättvist, ett lotteri skulle jag säga. Man kunde fått vilka skidor som helst egentligen och man kunde även ta någon annans skidor om man hade velat det och jävlas. Jaja, så kan det vara.

Vi herrar skulle snurra runt fem varv på en ganska tuff slinga på rullskidbanan. Även idag startade jag ganska tidigt i det starka men ändå relativt lilla startfältet. Kom in en efteranmälning av en nuvarande ”motionär”, så vi blev totalt 17 till start. Denna motionär var Jerry Arhlin, då förstår ni nivån på detta spektakel. Jag kan väl tillägga att de heltidsjobbande medelålders män med sina trimmade 2:or hade haft problem med att hänga på och av dagens deltagare. Att köra på rullskidbana med individuellstart är rättvist, bäst vinner d.v.s. den starkaste och skickligaste åkaren. Många tekniska partier på banan så det fanns både tid att tjäna och tappar på så gott som hela banan.

Jag startade i ett stabilt tempo och kunde succesivt jobba mig ikapp Andreas Blohm i slutet av andra varvet. Fick sedan sällskap nerför inför varvning men så som nerförsbackarna ser ut på en rullskidbanan så kan man knappast tänka sig få hjälp att bli på- puttad utför, idag var inget undantag. Åkte sedan själv en del på tredje varvet och började bli bra sliten, hemmaåkaren Patrik Tallbom kom ikapp och förbi mig när varv fyra precis hade påbörjats. Hängde med ett tag men den långa utför ner till snölagret tappade jag honom av olika anledningar. Dels var det en funktionär som ville att vi skulle dämpa farten, trodde någon hade trillat och skadat sig där nere i svängen, så jag tog det lite piano där. Det var nog för att det nyss hade kommit en liten regnskur som gjorde banan blöt. Egentligen inga problem att ta den kurvan trots den är blöt och att det går 50 km/h just där. I nästa svänga halkade Tallbom till lite och påverkade även min sväng och tappade kontakten helt med honom där. Hade ändå inte krafterna att hålla hans tempo hela vägen in. Gick tungt uppför och till sista varvningen. Hade ett helt gäng grabbar som jagade mig ut på sista varvet. Först kom Tom Fahlén förbi mig och fick en liten lucka in mot sista motbacken som också kallas Slalombacke övre i Strava. Kämpade på och precis på toppen så kom Victor Gustafsson ikapp och jag gav mig fan att ta rygg ner mot stadion och målgången. Hade inte krafterna egentligen men fick gräva riktigt djupt att hitta dessa krafter. Lyckades hänga med, är trots allt klart lättare att ligga bakom någon på rullskidor. Dessutom var det motvind just där men kunde ändå inte komma in i suget men jag tappade inte heller. Tror jag hade helt okej rullskidor och kan inget skylla på mina måneskidor. Sista kurvade tappade jag Victor men drog nytta av hans rygg så pass att jag sånär lyckades komma ikapp Tom igen. Dessa herrar lyckades bli 4:a resp. 7:a idag och 4:a resp. 5:a igår, så det var inga dåliga åkare man försökte hänga med direkt även om jag har lyckas slå dem varsin gång en gång i tiden på rullskidor.

Siffror från dagens lopp:

 • Tid: 44:48 min
 • Distans: 18,0 km
 • Snittfart: 24,0 km/h
 • Snittpuls: 174 (90 %)
 • Maxpuls: 187 (96 %)
 • Höjdmeter: 440 m

Dagens samtliga resultat

Siffror från gårdagens lopp:

 • Tid: 7:12 min
 • Distans: 2,39 km
 • Snittfart: 19,96 km/h
 • Snittpuls: 176 (91 %)
 • Maxpuls: 186 (96 %)
 • Höjdmeter: 133 m

Resultat från gårdagens lopp

Var mycket trött när jag kom i mål, något annat vore väl konstigt. Skönt och kul att tävla igen, börja hitta tillbaka i glädjen att träna och hålla på igen. Jag känner liksom min kropp igen och vet vad den klara av. Är som sagt inte riktigt tillbaka i gammal god form och kände även idag att det saknar liksom en växel till som jag hade förut. Hoppas jag hitta tillbaka till den växeln. Var över fyra minuter efter dagens vinnaren som var urstarke Oskar Svensson, han gjorde en fin vinter så jag tvivlar inte på att han inte lyckas även kommande vintern. Han var riktigt överlägsen idag. Jag hade en snitthastighet på 24 km/h, få väl ses som god då det var många partier där det var långa och stundtals svåra men även små korta knepiga svängar. Den hastigheten var jag förövrigt rädd att komma upp i början av maj, men inte idag. Snittpulsen kan tyckas låg men med två långa nerförsbackar så hinner den sjunka väldigt mycket. Lägg då till en vecka med 19 timmars träning så var kroppen lite sliten och därför lite svårare att komma upp i puls.

Jag tackar för alla hejarop som man fick även idag och för arrangemanget. Arrangörerna (Östersunds Skidklubb) har ju erfarenhet av att arrangera tävlingar och oftast av större sorten. Märktes ganska tydligt att de inte brukar eller ha arrangerat rullskidtävlingar. Logostiken igår kunde varit bättre, fick tigga skjuts för komma ner till bilen bl.a. Brukar i och för sig vara ett problem i de flesta backloppen på rullskidor. Däremot var det totalt omöjligt att inte hitta till nummerlappsutdelningen, var ju fler skyltar som visade var nummerlapparna var än ett socialdemokratiskt demonstrationståg första maj innehaver. Sen tyckte jag det var fel att köra klassiskt på 2:or på en rullskidbana. Det är inte helt lätt att köra på svampiga 2:or när det svänger så mycket som det gjorde idag. Hade föredragit långsammare hjul som 3:or eller 4:or, allra helst skulle man åkt på skejtrull som är klart mer stabilare. Var en hel del vurpor idag, blev ju inte lättare efter regnskuren heller.

På eftermiddagen var jag ute i två timmar och sprang lite i blandad terräng. Sprang delvis med Charlotte på ÖSK och sen lite hemmavid på/runt Frösöberget. 320 höjdmeter och 20,5 kilometer blev det. Sprang i mina nya skor Salomon S-lab Sense 6, precis föregångaren (S-lab Sense 3) jag haft tidigare är dessa riktigt lätta och sköna. Har alltså tränat med tjejer två dagar i rad nu, nog nytt rekord, imorgon väntas vilodag så den trenden lär inte förlängas till tre dagar.

Var ju trött redan efter starten. Foto: ÖSK

En av många kurvor. Foto: ÖSK

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *