Östersundsrullen backrace

Backrace idag. Sist jag tävlade i backrace var i Trollhättan i augusti, lite kortare då än idag. Bilden är från det loppet då jag blev upphunnen av vinnaren på upploppet. Foto: Johan Trygg/längd.se

Då har man gjort comeback igen, nästan ett år sedan jag åkte ett rullskidlopp. Kul att tävla igen och känna att man är med utan att resultat blev som man hoppas på. Gick trots allt helt okej för mig idag och jag slutade på 12:e plats av 18 i ett mycket bra startfält. Inte så bra som förr i världen men glad att man kan träna och tävla igen på lika villkor även om jag har en bra bit till den gamla formen. Så länge hjärtat inte strular får man väl vara glad.

Dagens lopp var ett backrace från Mjälla till Frösötornet, inte en enda fallmeter och alltså bara uppför. Visserligen inte så mycket stigning i början men den där stigningen kom bara mer och mer ju tröttare man blev. Dagens backrace var ganska kort och jag hade föredragit ett längre race. Hinner inte riktigt komma igång innan det hela är över. Dagens race var någonting mellan King of the Hill i Göteborg och backsprinten i Trollhättan om man nu ska försöka jämföra något.

Man startade efter FIS- punkter, så jag startade ganska tidigt men de jag jagade skulle alltså vara sämre än jag och de som startade efter mig skulle vara bättre. Var väl ungefär så det slutade också, men jag lyckades ta någon placering bättre än prognosen. Jag tyckte jag startade mitt race i ett bra kontrollerat tempo, hade en maxfart på 34 km/h så jag höll inte riktigt igen trots jag borde har öppnat snabbare. Tyckte jag plockade in succesivt på Jakob Jansson som startade 30 sekunder framför mig men kom aldrig riktigt ikapp även om det inte skiljde så mycket i mål. Hörde ständigt stavarna från Måns Sunesson som startade 30 sekunder bakom mig men lyckades hålla undan efter jag enligt mig själv avslutade ganska starkt. Tyckte jag disponerade krafterna väl idag.

Blev alltså 12:a och hade en del marginal till de bakomvarande, men jag hade en hel del tid till de framförvarande som blev Måns och veteranen Jörgen Brink. Jag var 19 respektive 24 sekunder bakom dessa herrar, så det var en bit upp till att placera mig bättre. En bra bit var det även till vinnaren Robin Norum som vann och var över minuten förre mig, han är ju en av världens bästa på rullskidor så det är en bra värdemätare. Förut har det legat runt det avståndet i backrace till Robin, fast då ha racen varit mycket längre. Som sagt en bit kvar men var väldigt roligt att tävla idag. Även roligt med all publik som kom och kollade, inte riktigt som Lysebotn Opp 2014 där man fick några norska flaggor viftade framför, bakom, sidan om alla olika håll. Men stort tack för alla dagens hejarop.

Imorgon väntas det 20 kilometer klassiskt på rullskidbanan på förmiddagen, har aldrig tävlat på rullskidbana förut men det ska väl gå bra då man tränar där nästan dagligen. Hoppas på bra låneskidor från Skigo, ett jädra lotteri det där.

Morgondagens tävling går att följa här.

Blev mer träning än så idag, fast av lugnare karaktär. Jag och Freya åkte först till rullskidbanan (ÖSK) och testade morgondagens bana, sen vidare till där vi åkte nu ikväll och testkörde backen upp. Sen jogg ner till bilen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *