Kan den norska sviten i Vasaloppet brytas?

Ett fotografi från det första Vasaloppet 1922” av Dagens Nyheter (Public Domain

Vasaloppet går i vanlig ordning av stapeln under den första söndagen i mars (1:a mars i år). Det blir närmare 100 000 kämpar ute i skidspåren, vissa med målsättningen att helt enkelt nå Mora, andra som siktar på att slå sitt personbästa eller kanske till och med vinna loppet. En sak som sticker ut i statistiken över de senaste Vasaloppen är vinnare, inte nödvändigtvis deras tider eller enskilda prestationer, snarare nationalitet. De sju senaste åren är det en norrman som vunnit tävlingen på herrsidan. Samma dominans råder inte på damsidan, men frågan är om den norska sviten kommer brytas i år?

Vi får skruva tillbaka tiden till 2012 för att hitta den senaste svenska vinnaren av Vasaloppet, då vann nämligen Jörgen Brink sitt tredje lopp på raken i tävlingen. När loppet tog plats sju år senare så blev Oskar Kardin med sin niondeplats bästa svensken i en ranking som visar att norrmännen tog 8 av de 10 främsta positionerna.

När det gäller favoriterna i år så är det fortsatt norrmännen som sannolikt får stå för favoritskapet. Åkare som Andreas Nygaard och Petter Eliassen kan bli svårstoppade, även om det finns gott om svenska hopp såsom Emil Persson och nyss nämnde Oskar Kardin.

När det gäller historien bakom tävlingen är upplagan 2020 speciell i viss mån. Det är nämligen exakt 500 år sedan Gustav Vasa gav sig ut på den skidsträcka som sedan kom att uppkallas efter honom. När det gäller Vasalopp genom historien så blir detta den 98e i ordningen, så år 2022 kan vi sannolikt förvänta oss något utöver det vanliga.

Jørgen Aukland vinner Vasaloppet 2013.” av Vasaloppet/Nisse Schmidt (CC BY-SA 3.0)


En möjlig orsak till den norska dominansen under de senaste åren kan vara att de har ett bra samarbete med varandra. Det talades om en taktikseger förra året, då de norska kamraterna stoppade upp den jagande klungan med ett långsammare tempo efter att ha ryckt till sig en lucka.

”– Ett teamwork utan dess like. Det är första gången jag sett ett sådant teamwork i Vasaloppet, säger Torgny Mogren, Radiosportens expert .”

 För den som är intresserad av sportsbetting kan det vara värt att hålla utkik efter oddset som kommer att dyka upp under de kommande veckorna.  Sett till historien bör de norska namnen vara extra intressanta. Det ska bli intressant att se hur Kardin kan följa upp förra årets insats, tidigare gravgrävaren har kunnat fokusera fullt ut på skidåkningen under de senaste åren och han har tidigare uttalat sig om viljan att bryta den norska sviten.

På damsidan ska det bli intressant att se om Britta Johansson Nygren kan ta sin tredje vinst på fyra år eller om Lina Korsgren får revansch från fjolåret. Det har stått mellan dem under de tre senaste åren, även om Johansson Nygren fick en relativt bekväm seger med fyra minuters marginal sist.

Vasaloppet går som nämnt av stapeln 1 mars och direktsänds som varje år av SVT. Ifall man vill uppleva loppet på plats går det givetvis fint att ge sig ut längs spåren för att följa dramatiken, men glöm inte bort termosen och fikabrödet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *