Idrottare som har bytt sport

Det är nog ingen som har missat nyheten att Stina Nilsson, som är en av Sveriges mest lovande längdskidåkare, har bytt sport. I mars tillkännagav hon att hon skulle göra en Magdalena Forsberg, det vill säga att hon skulle byta till skidskytte. Den här nyheten har mötts med lite blandade reaktioner. Några tycker att det är roligt, medan andra tycker att det är konstigt att en så bra längdskidåkare helt plötsligt byter sport. Men varför inte?
Vad är det egentligen som säger att en idrottsman måste hålla sig till en sport hela karriären? Det viktiga är väl att utövaren tycker att sporten är rolig. Stina Nilsson är samtidigt långt ifrån ensam med sitt byte. Det finns många andra idrottsmän som har bytt sporter, och som faktiskt började med en annan sport än den de blev kända inom. 

Från fotboll till ishockey till bandy

Bara för att en idrottsman har lyckats uppnå kultstatus inom en sport betyder det inte att hen föddes in i den. Det här är tvillingarna Henrik och Daniel Sedin ett bevis på. De två hockeyspelarna är synonyma med det kanadensiska laget Vancouver Canucks, men det var inte ishockey som lockade bröderna Sedin från början. De var dedikerade fotbollsspelare innan de valde att satsa på hockeyn. Enligt de bettingtips ishockey som bet365 rapporterar om, brukar Sedinbrödernas kanadensiska lag vara med i kampen om topplaceringarna i den västra NHL-konferensen. Klubben har däremot aldrig vunnit en Stanley Cup-final och det är istället lag som Tampa Bay och St. Louis som brukar vara favoriter inför slutspelen. 

Foto: Darryl Dyck //TT/NTB Scanpix

En annan ishockeyspelare som har haft ögonen för två sporter är Angelica Östlund. Hon är mest förknippad som lagkapten och center i SDHL-laget Brynäs. Totalt spelade hon 14 säsonger för klubben innan hon lade av 2018. Nu spelar hon enligt SVT som forward i bandylaget Skutskär. När hon slutade med hockeyn hade hon inga planer på att spela professionellt igen, men chansen kom och hon hittade en ny sport att brinna för. 

Det finns ytterligare exempel på idrottsmän som har bytt sporter, mer eller mindre framgångsrikt. Basketspelaren Michael Jordan bytte faktiskt till baseboll under en kort tid på 90-talet. Tennisspelaren Ashleigh Barty, som vann Franska Öppna 2019, pausade sin tenniskarriär i några år för att satsa på cricket. Fotbollsmålvakten Fabien Barthez, som har vunnit EM, VM och Champions League, blev en framgångsrik bilförare som har tävlat i Le Mans 24. 

Stinna Nilsson väg till landslaget

Att Stina Nilsson byter sport är därför inget ramaskri. Det viktiga är att hon är nöjd med sitt beslut och än så länge säger hon sig älska sin nya sport. Hon har redan fått en utvecklingsplats i landslaget, vilket har fått några utländska landslag att lyfta på ögonbrynen enligt Expressen. Inom svenska skidkretsar är det däremot inte konstigt. Hon har både individuella medaljer och stafettmedaljer från OS och VM, så vi vet att hon kan åka skidor. Kan hon bara kombinera åkningen med skyttet är hon värd en utvecklingsplats. 

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Att professionella idrottare kan byta mellan sporter är inget konstigt. Det visar att de, precis som vi andra, faktiskt kan vara intresserade av flera sporter samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *