Cykel- och rullskidpremiär

13036386_10153333649706707_142179468_o

Idag börjar det nya träningsåret med både cykel- och rullskidpremiär denna blåsiga kyliga vårdag. Är nästan lika kallt nu som under stora delar av vintern, det är sådär kul kan jag tycka. Vill ha värme nu.

Jag personligen brukar ha en väldig hög puls när jag kör igång med säsongens första cykelpass, brukar ha säsongens högsta snittpuls och säsongens lägsta snittfart när man lufta sina ovana cykelben såhär på våren. Fast idag var det inte riktigt så, det kändes oväntat bra. En teori är all styrketräningen det senaste halvåret som har inneburit tuffare styrkepass med en hel del maxstyrka, något som jag inte riktigt har sysslat med förut. Har ju ungefär samma känsla med löpningen, så det har väl gett resultat. Brukar normalt ha cirka 30-40 slag/min mer på årets första cykelpass än normalt senare in i säsongen. Idag var det bara 15-20 slag/min mer, vilket för mig är en stor skillnad. Cyklade förvisso ett MTB- pass i vintras men då tyckte jag att pulsen var väldig hög. Man är lite väl nördig men jag gilla att gå in på detaljer i min träning.

Dagens cykeltur var planerad så som att undvika så mycket sidvind som det var möjligt. Lyckades ganska väl på den fronten faktiskt. Började med att knalla ut till asfalten, finns en del nackdelar med att bo på landet ibland trots allt. Startade sedan i den för dagen starka friska västliga vinden. Cyklade till Tomelilla via Toarp och fortsatte norrut till Spjutstorp och Onslunda. Sedan rundade man skogarna där vi har äger en bit skog innan man var framme till Smedstorp. Inte mycket lä men något lite här och där. Hade fram till dess bara haft sidvind eller medvind. Snitt på 35 km/h där innan man vände tillbaka hem och hade motvind i så gott som hela vägen. Cyklade från Smedstorp via Östra Ingelstad, Kverrestad, Toarp och hem, ett snitt på 25 km/h på den biten. Hade några träd mellan Kverrestad och Toarp som gav lite lä, annars vidöppen terräng och relativt flackt. Inga direkta backar på dagens runda men ändå var man uppe i 56 km/h och snabbaste kilometern höll jag 50 km/h i snitt. Det är kul när det går fort. annars var snitthastigheten under hela passet 30,8 km/h på de 43,5 kilometerna (85 minuter) och 220 höjdmeter togs. Lagom premiärtur på cykeln.

Blir nog ingen cykeltävling detta år för min del. Förra året blev det inget lopp då jag skadade mig inför fjolårets Stockholm Challange som bestod av cykel, löpning och rullskidor som genomfördes under samma dag. Detta spektakel är inställt i år, vilket är lite trist. Framförallt trist då jag skaffade en riktigt fin cykel förra året, en rejäl investering för att kunna cykla fort på tävlingar. Tanken var god men jag gillar att trampa på den även om jag bara kör träningspass på cykeln. Det jag har är en Fokus Izalco Max 5,0, en fin en.

På eftermiddagen stack jag ut i blåsten igen. Det blåste en jävligare än tidigare på dagen. Denna gång på rullskidor och skate, närmare bestämt på tävlingsrull. Jag ska försöka åka Landsjön runt på söndag. Första rullskidpasset på närmare en månad, och första denna månaden. Jag har nu åkt rullskidor någon gång varje månad de senaste 37 månaderna i sträck nu. Det är i över tre år. Tävlingshjul har jag inte åkt sen sist, d.v.s. DM skate i oktober. Då krockade jag med en bil men vann ändå. Idag krockade jag inte men det fanns en del idioter där på vägarna och jag var faktiskt rädd som jag brukar kunna vara när jag åker skate på tävlingshjul. Åkte till Hannas och tillbaka, en platt sträcka där det egentligen bara gå nerför vid två tillfällen och då strax innan en korsning. Var inte helt lätt att få ner farten till dessa två korsningar. Det är jobbigt att bromsa och frmförallt svårt i hög fart. Fick stå och balensera lite, bra teknikträning åtminstonde.

Gick fort första hälften då det var med vind men lite läskigt som sagt, försökte hitta känslan. Efter vändningen så var det motvind hela vägen och det var en pers att lyckas dels att hålla sig på benen men också hålla sig i A1- puls. När det är sidovind och vinden kommer åt ena hållet, låt säga från vänster så gäller det att trycka med all kraft till vänster och sen behöver du bara luta dig åt höger så kommer du över på andra benet utan problem. Då man vill säga att det inte kommer en extra vindputs, då ligger du i diket istället. Så är det faktiskt när man åker skate hemmavid när det blåser. Det är svårt att förklara för den som inte begriper. Något som folk kan och borde begripa är att 56:36 minuter på en sträcka på 21,97 kilometer ger en snitthastighet på 23,3 km/h. Det var till synes korrekt data från pulsklockan. Något som däremot inte stämde var höjdmeterna visade 320 meter, är bara en bråkdel av i verkligheten. Klockan var helt blåst!

Brukar kunna ha känningar i ryggen när jag börja åka skate och cykla såhär på våren, men lyckades inte känna några sådana besvär, skönt det. Men jag har fortsatt träningsvärk från söndagens lopp och det gäller samtliga muskler under midjan.

 

Min träning de 60 senaste dagarna, nog ingen skåning som har denna fördelning i den senare delen av april månad. Från vecka 16 från ifjor till idag har jag tränat ungefär 700 timmar plus styrketräning. Man ska tydligen inte räkna styrketräning som träning när man loggar in i träningsboken som skidåkare. Något som jag inte förstår mig på.

Min träning de 60 senaste dagarna, nog ingen skåning som har denna fördelning som nu i den senare delen av april månad. Från vecka 16 från ifjor till idag har jag tränat ungefär 700 timmar plus styrketräning. Man ska tydligen inte räkna styrketräning som träning när man loggar in i träningsboken som skidåkare. Något som jag inte förstår mig på.

2 tankar kring ”Cykel- och rullskidpremiär

  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej,

   Alliansloppet, Nybrorullen och Vetlandarullen ska gå på 2:or men det dyker säkert upp fler tävlingar i år som går på 2:or, men de finns inte inlagda i idrottonline vad jag vet.

   //Johannes

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *