Alliansloppet 2015

Såja, nu har man varit med och deltagit i Alliansloppet, nog var man där fysiskt men mentalt var jag någon annanstans, vet inte var, men frånvarande. Kände mig lika stark som en tjejjunior, skämt o sido, var ju t.o.m. ganska långt förre damsegraren Hanna Falk tillslut. Blev hur som helst 78:a i den tuffa konkurrensen, placeringen är bra men 11 min efter täten är lite väl mycket för att kunna vara nöjd.

Resultat

Jag och Egil under gårdagens sprint. Egil fick revansch från förra årets fadäs i Alliansloppet.

Jag och Egil under gårdagens sprint. Egil fick revansch från förra årets fadäs i Alliansloppet. Foto: Maria Navasa

 

Varför blev det som det blev? Flera anledningar. Kände redan igår att jag möjligtvis skadade mig vid sprinten i de musklerna jag har haft problem med under veckan. Fortfarande oklart, kan hänt något vid gårdagens fall, som förövrigt fortfarande svider rejält. Men har mest hållit käften om smärtorna för att undvika att bli gnällig och sprida alltför mycket negativa aura runt bl.a. klubbmedlemmar. Fick ont redan vid starten idag och det kändes under hela loppet och hela hemresan till Falun, fast är bättre nu. Fick även dålig eller knappt någon sömn alls under natten samt att det gjorde ont att vända sig i den lilla barnsängen man sov i på Scandic, var ju trångt för fyra personer med nästan lika många kvadratmeter stor yta. Kunde varit bättre men tacksam för bokningen som Daniel stod för, lyx i sig! Inte nog med det så visade sig att halva min stavspets bröts ganska tidigt in i loppet.

Nog med alla fadäser, blev i alla fall uppflyttat till främsta ledet, fint det! Värmde först upp med klubbkamrater innan vi gav oss till starten där mina skidor stod uppradade. Vi fick inte åka på dem innan, så jag sprang tillsammans med Johannes Ringsby lite upp och ner i startbacken, innan det var dags att ställa sig i startledet. Få en kass start och var inte alls med. Gick väl något bättre i slutet av backen men redan i första utförskörningen fick jag problem med att bennummerlappen som flög av och landade så den fastnade på min höger stav. Fick tillslut bort den men tappade massor och åkare efter åkare flög förbi mig i det första mer lättåkta partiet i början av loppet. Började sen avancera men var aldrig ikapp första klungan, utan bildade någon form av en andra klunga på 10-12 man. Var fortsatt loj men hängde med men fick täppa igen lite luckor då och då. Strax innan varvning så fastnade jag och Johan Kanto bakom en junior nerför och tappade lite. Tog några ordentliga stavtag men slant väldigt mycket med högerstaven och märkte efter loppet att ena stavspetsen hade brutits av till hälften ungefär. Gick att åka men fick ändra/vinklar stavnedsättningen något och inte kunna staka så som jag hade velat. Men det fungerade men var inte optimalt, men tappade väl inte alltför mycket i totalen ändå tror jag. Hade ju inte dagen riktigt ändå.

Det här är fel!

Det här är fel!

Ut på andra varvet var vi väl så gott som ikapp igen men hade återigen svårt att hänga med på det mer lättåkta partiet efter startbacken. Gick att hänga med igen och kort därpå kom vi ikapp Rickard Bergengren. Blev en lite körning i uppförsbacken tillbaka till Trollhättan igen, var sist men lyckades åka förbi bl.a. Daniel som annars åkte jättebra idag och kunde tillslut att ansluta. Hade nog lite tur för det gick inte alltför snabbt ner mot Trollhättan. Kom även ikapp Marcus Johansson och det kändes vi var ute på en långtur i lugn distansfart. Sprack upp i startbacken ut på tredje och sista varvet, där bl.a. Kanto och italienaren Debertolis stack iväg. Var främst och jagade men sen när jag släppte upp de andra blev jag avställd, kom inte riktigt ikapp utan körde i ett stabilt tempo och var glad att slippa krampen. Den kom dock lite smygande med 6 km kvar och fick ta det lite lugnare men körde ändå ikapp några duktiga åkare framför mig som hade väggat. Med 3 km kvar, kom den ordentligt och med 2 km kvar kom ett snabbt gäng ikapp och förbi och kunde inte hänga med men lyckades hålla placeringen in.

Maria åkte bra, trots lite rullskidtävlande, hon blev nog bästa spanjorska.......

Maria åkte bra, trots lite rullskidtävlande, hon blev nog bästa spanjorska…….

Kände att jag inte hade någon bra dag alls men håller nästan ihop det bra trots allt. Hade tiden 1:53:04 på de 48 km långa loppet. En snitthastighet på 25,47 km/h är ändå den högsta jag har haft i ett långlopp på 2:or nånsin. Detta trots man åkte på nya Skigohjul, hade hoppas på att de hade rullat bättre och bättre under loppet men de gjorde dem inte. men tyckte ändå de var ganska konkurrens kraftiga kontra andra med låneskidor. Måste ju tänka på att jag är lätt i kroppen, vilket inte är gynnsamt nerför. Annars var det många men inte all som hade mycket bättre rull än vi som hade låneskidor, vilket är lite trist. Nu kommer ju folk hamna i startled i Vasaloppet som de inte borde vara i. Jag har bl.a. åkare som var framför mig idag som jag har varvat i långlopp på vintern och då är jag knappast någon längdspecialist…….än. Testade att använda buljong i ena av två flaskor som jag hade med mig i min vätskeryggsäck. Det fungerade väl bra men inte perfekt, brukar annars har jätteproblem när det blir så varmt som idag.

Vann gjorde Jens Eriksson, förre Morten Eide Pedersen och Markus Ottosson. Robin Norum var med i spurten och blev 4:a och vann tillslut Ski Team Sweden Roll Cup. Åkte även hem med Robin och det var god stämning i bilen. Fanns en del prispengar att tjäna under Alliansloppet men även i rullskidcupen. Synd bara att så få tjejer väljer att vara med, det är ju ett ypperligt tillfälle att tjäna en slant. Dessutom har tjejerna och killarna lika mycket i prispengar trots konkurrensen är mycket hårdare för killarna. Det är klart de ska vara lika men det hade blivit ett jädra liv om det var tvärtom.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *