Alla kan börja åka skidor

Det börjar bli dags att förbereda sig för höst och vinter. Alla årstider har sin charm, och dagar då man önskar att vädret var annorlunda. De som gillar snö och kalla temperaturer har kanske börjat fundera över om skidutrustningen behöver uppdateras. Andra går kanske i tankarna att testa skidåkning för första gången. 

Det kan vara lite skrämmande att lära sig att åka skidor. Kan man verkligen skriva in sig på en skidskola när man är vuxen? Det finns många fördelar med att åka skidor och alla kan börja, oavsett vart i livet man befinner sig.  

Källa: Unsplash

Skidåkning – En sport för alla

Skidåkning är verkligen något för hela familjen och alla åldrar. Det är en aktivitet som går att ta i sin egen takt, oavsett om man åker längdskidor eller alpint.

De flesta skidanläggningar har kategoriserat sina backar efter distans och lutning. Det innebär att det finns backar för de som vill kunna stå raklånga och glida ned för backen – i alla fall till de har lärt sig att svänga. Det finns backar för de som vill utmana sin inre Mikaela Shiffrin eller Alexis Pinturault. Enligt oddsen och vinternyheterna hos betting sidan bet365 och är de förhandsfavoriter att vinna världscuperna i alpint säsongen 21/22. Oddset att Shiffrin vinner är 3.00. Oddset att Pinturault vinner är 2.75. 

Längdåkare har samma möjligheter. De kan åka hur snabbt eller långsamt de vill. Det enda som de behöver tänka på är att inte krocka med de som ligger framför, och se till att släppa förbi de som kommer bakom. På breda vägar med anlagda skidspår kan det finnas flera spår. Ett är vanligtvis för motionärer och ett för lite snabbare åkare. 

En snäll träningsform

Det finns flera fördelar med längdskidåkning skriver tidningen Wellness. Inte minst är det en chans att komma ut i naturen, vilket både är bra för kropp och sinne.

Källa: Unsplash

Längdskidåkning är en väldigt snäll träningsform. Det sliter inte på leder och det tränar verkligen hela kroppen förklarar Marathon. Stakning är bra träning för bål och rygg. Till skillnad mot vad många nybörjare brukar tro ska stakning inte trötta ut dina armar för mycket. Om du känner att du tar i med armarna behöver du ändra tekniken. Diagonalåkning är i sin tur bra för ben och rumpa. Du får även träna på balans och koordination, vilket kan vara ganska tufft. Givetvis är det också ett bra sätt att träna kondition. 

Låna utrustning innan du köper

En anledning till att många drar sig för att åka skidor är på grund av utrustningen. Den kan både vara dyr och otymplig. Du som vill testa skidåkning för första gången kan med fördel se dig efter att låna eller hyra utrustning. Detta är inte bara snällt mot plånboken. Det ger dig möjlighet att ta reda på vilken typ av utrustning du föredrar och vad du kanske vill ha annorlunda. Det ger dig samtidigt chansen att förälska dig i skidåkning. 

Den som vill testa att åka skidor ska definitivt inte dra sig för att göra det. Det är inte svårt att komma i gång. Om man behöver ta det försiktigt, utför eller i spåren, så får man göra det. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *