Åkt på rosa hjul + styrka

Årets rullskida?

Årets rullskida?

Idag testade jag att åka på en kommande sommarsucce nämligen Elpex rosa PU- hjul och Swenors Carbonfibre. Två bra märken till en kanonskida. Nu kanske du tänker att detta inte gå att beställa men det kan man visst, på Huselius skidsport så finns denna fina variant där en konstig liten filur står och montera denna udda men perfekta rullskida. Dagen till eran åkte jag faktiskt på med Swenors rullskidhandske och Elpex dämpande stav IRS extreme men självklart med Swix Pro Fit 2 rem i babystorkek (s). Helt nya rullskidspetsar från Rode och mina fina röda ECL 2.0 rullskidsko från Alpina. Testade även för första gången Prolinkbindningen.

Jag har åkt på de rosa hjulen förut, SM i Sundsvall åktes på rosa hjul (backracet) då alla hade dessa som låneskidor under tävlingen. Åkte en intervall förra hösten med dom och även lite på dom inför backracet i Idre ifjor. De två sistnämnda gångerna var det lite kallt och då gick de inte alls fort, det kan nog Gustav Eriksson intyga då han hade fältets klart långsammaste rull uppför backracet i Idre.  Jag som också är lätt i kroppen upplever att de fungera klart sämre om man är lätt i kroppen som jag om det nu är kyligt väder.

Idag var det riktigt fint väder, kyligt med nio grader när jag drog iväg men det var ingen vind så det blev snabbt varmt. Tröjan åkte av redan efter en halvtimme. Det var 16 grader när jag återvände och var klar med passet. Eftersom solen hade varit uppe en tid så var asfalten redan varm trots det inte var jättevarmt i temperaturen. Rullskidorna gick bra men jag är ganska övertygad om att mina Elpex 2:or som jag tävlar på skulle gå snabbare för min del, det är i alla fall min bedömning. Med de perfekta förhållandena som det var idag så tror jag att jag hade snittat någonstans mellan 22-22,5 km/h på dom än på de rosa hjulen som jag idag körde på. Bara spekulationer men det kändes så. Tyckte de rosa hjulen rullade ut något bättre än gummihjul gör, lite som tävlingshjul faktiskt. Sen är de stabilare också än gummihjulen. Stakade hela passet förutom i en backe då jag använde benen, mest för att få lite känsla. De är riktigt stabila men kändes en aning tunga, lite som mina Swenor Fibreglass. Vägde därför hjulen på jobbet. Hann bara med framhjulen men ett Swenor Fibreglass hjul väger nästan exakt lika som ett rosa PU- hjul, 232 respektive 230 gram för att vara exakt. Ett Elpex 40 mm gummihjul fram väger bara 214 gram. Detta kan låta petnoga men jag märkte faktiskt en viss skillnad.

Skidorna hade en tendens att gå något snett på vissa mindre landsvägar, cykelvägar existera fortfarande inte ute på vischan. Men kom man bara över på andra (fel sida) sidan om vägen gick det spikrakt. Fick lite ont i en höft när de drog lite snett men gick över allt eftersom, byte också plats på skidorna éfter halva passet. Ingen skida som jag kommer att tävla på. Dels att jag nästan i alla tävlingar med standarhjul (2:or) få låneskidor. Dels att jag anser mig lite för lätt för att tjäna på att åka på den här skidan. Väger 70 kilo ungefär, är som jag har tyckt innan en skida eller snarare hjul som passa för de som väger mer än så. Kommer väl bli kul till Alliansloppet när medelålders halvfeta män åker om en när jag själv åker på Skigos låneskidor där ena skidan drar till grannkommunen efter varje stavtag. Detta ser man ju framemot. Hade gärna haft denna kombination till skida som en bra och skön träningsskida men inte så mycket mer än så för min del.

Kroppen var pigg idag, låg på i ett lugnt tempo men avslutade med 10 stycken 10/20 impulser. Hinner ungefär 15 stavtag på tio sekunder. Hade lite svårt med tekniken kan bero på att det är mitt fjärde pass på klassiskt där jag har åkt på lika många rullmotstånd d.v.s. 4:or, 3:or, 2:or (rosa hjul) och tävlingshjul. Som sagt bra väder, vindstilla första 1/3, sedan 1/3 med väldig svag motvind och sista 1/3 mestadels medvind men ganska ofta kändes den att den kom lite här och där. Många bönder som var ute och sprutade åkern, jag överdriver inte om jag såg fler sådana ekipage än bilister denna fredag morgon/förmiddag.

Data från passet:

 • Distans: 42,81 km
 • Tid: 1:58:29 min
 • Snitthastighet: 21,68 km/h
 • Snittempo: 2:46 km/h
 • Snittpuls: 135 (70 %)
 • Maxpuls: 159 (82 %)
 • Kaloriförbrukning: 1174
 • Höjdmeter: 202 m

På kvällen blev det lite styrka på Actic Olympen. Blev först 25 minuter Auklandstyrka. Tränade med Maria men så dök Mattias upp så vi tränade tillsammans och körde följande:

 • Dips, 3×10
 • Chins, 3×6
 • Bänkpress, 3×8 50 kg
 • Hantellyft åt sidan, 3×10 5 kg

Märks att man har tränat lite styrka, orkade bara fem i sista setet i bänkpress. Chinsen kändes oväntat bra, körde strikt som vanligt men lite högre tempo.

Imorgon blir det Lundaloppet för min del, fem kilometer löpning på Lunds gator, kan bli jobbigt. Nästa helg dra Sverige cupen på rullskidor igång, men det är bara fem anmälda i herrklassen. En teori är att norrlänningarna är rädda att få stryk av mig, men det är bara en teori.

2 tankar kring ”Åkt på rosa hjul + styrka

  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej, Det är när man gör en viss magövning i en viss tid. Ett exempel är vanliga situps eller plankan i 50 seukunder sen vila 10 sekunder och upprepa det vid tre tillfällen till d.v.s. 4 minuter totalt och sen har man en minuts vila så allt som allt blir det fem minuter en övning. Sen tar man en annan övning. Jag brukar köra 55 sek/ 5 sek vila på mina men ibland 50 sek/10 sek men jag rekommendera 40/20 för en som är ovan. Kommer skriva ett inlägg om vad Auklandsstyrka är vid ett tillfälle!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *