61:a idag- Säsongens bästa skidlopp

Öppen flabb idag. Foto: Tom Landström/Sk Bore

Öppen flabb idag. Foto: Tom Landström/Sk Bore


 

Idag gjorde jag min bästa insats i skidspåren denna vintersäsong och troligtvis det bästa loppet nånsin jag har gjort på längdskidor. Slog åkare som normalt sätt brukar kunna vara minuter förre mig i distanslopp som idag. Dock fick jag stryk av Danmarks landslagsåkare Lasse Hulgaard med fem sekunder. Riktigt surt och bittert, danskjävel.

Resultat

Var riktigt tung i kroppen på uppvärmningen, en anledning var kanske att jag åkte på mina skateskidor från igår med blå glidvalla på. Jag hade fått strikt direktiv från Swix som vallade mina skidor att inte åka på de nypreparerade skidorna alls innan start. P.g.a förutsättningarna skulle skidorna ”dö” innan loppet ens hade börjat.

Jag startade som 20:e man idag och var glatt överraskad över allt jobb arrangörerna hade gjort att hålla banan i så fint och bra skick som möjligt, för att det skulle bli så bra förutsättningar för alla deltagare. Dagens bana gick på en 3,75 km slinga som skulle köras fyra varv. Över 600 höjdmeter skulle tas och det är egentligen mer än tillåtet. Sen att det blev varmare än vad som hade utlovas gjorde det extra jobbigt, över tio grader var det, mer i solen. Inte ofta man får värmeslag under ett lopp på skidor. Hade bara t-shirt och tävlingsdräkt på idag, var för mycket kläder ändå.

Jag startade i ett bra tempo som jag räknade med att kunna hålla loppet ut. Åkte stort och det kändes faktiskt klart bättre än under uppvärmningen. Skidorna  gick bra med men precis som väntat dog de ju längre in i loppet. Så var det nog för de flesta. Gör ett bra andra varv men tappar något på tredje varvet. Åkte om en del folk ut på sista varvet som startade förre mig och körde även ikapp och förbi en kille som åkte om mig på hans första varv när jag själv var ute på mitt andra varv. Åkte in som det visade sig på en 61:a plats i det tuffa motståndet. Det var egentligen bara de landslagsåkarna som nyligen åkte i Kanada som saknades, annars var de övriga i Sverige eliten där. Jag var mindre än fyra minuter efter Calle Halvarsson, än är ju bra sägs det.

Är väldig nöjd med insatsen på många olika sätt. Att jag återigen kan disponera mina krafter och kriga på hela tiden trots det kändes som ett helvete mest hela tiden. Det var många som sprängde sig och t.o.m bland de bättre åkarna såg det ut som om de var ute på ett distanspass, men det var dem ju inte. Blev av förklarliga skäl stora avstånd och en del klubbar hade bättre glid än andra, det syntes ganska tydligt faktiskt. Mina skidor var bra och ett stort tack för vallahjälpen från Swix. Visst jag var över sex minuter efter vinnaren Anders Svanebo men jag slår återigen ett gäng åkare som blev topp 100 i Vasaloppet för två veckor sedan. Det får min 319:e plats från Vasaloppet som väldig mediokert i sammanhanget. Känner trots allt att tekniken inte riktigt satt, var svårt när man försökte trycka på i 3:an uppför och fick köra lite mer växel 2 än vad jag hade hoppas på. Kände att jag kan bli mycket bättre utför är inte alls lika bra när benen är fulla av mjölksyra som under ett vanligt distanspass. Sen måste jag bli bättre på att trycka på krönen. Tur att det finns brister som man kan bli bättre på.

  • Distans: 15,24
  • Tid: 45:11
  • Snitthastighet: 20,1 km/h
  • Snittpuls: 173 (90 %)
  • Maxpuls: 181 (94 %)
  • Höjdmeter: 602 m

Nöjd över snitthastigheten men hade hoppas på lite högre medelpuls, även maxpulsen var lite låg. Men jag lovar att jag blev trött ändå.

Strax efter mål byte jag lite ord med Borås Sk Viktor Axelsson, han gjorde ett bra lopp och jag hade lite koll mellan oss två första två varven innan jag knappt visste vad jag var under de två sista varven. Någonstans utanför Torsby var jag i alla fall. Efter loppet joggade jag och Adam Ekstedt ner lite, hann också byta några ord med Måns Sunesson som gjorde det bra idag. Tillslut snackade jag med hemmaåkaren Johannes Ringsby som också han åkte bra och var nöjd med skidorna. Det var en stor skillnad på vårart glid när han flög om mig på ett krön. Men vi var på olika varv så det var ju skillnad på skidorna då. En stor eloge till arrangörsklubben Sk Bore och är mäktigt imponerad att de hade alla deras elitåkare med trots en del av dem åkte Birken igår. Speciellt Oscar Persson som blev 13:e igår och 2:a idag.

Vid starten. Foto: Adam Ekstedt

Vid starten. Foto: Adam Ekstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *