52:a i SM- femmilen

 

Idag var det dags för en av de tävlingar som jag främst har sätt fram emot- SM femmilen på kalixskidstadion i ett strålade soligt och härligt väder med ett par minus grader under loppets gång. 52:a plats är bra för en skåning som knappt har åkt skate på snö. Det är ju inte mitt fel att inte fler ställer upp och att visar andra körde Birken med sina långloppsteam. Andra valde någon jippotävling och andra tyckte det var långt. Nu var det faktiskt stora delar av de bästa skidåkarna från landet som deltog, många som ligger på min nivå kunde mycket väl varit flera. Tyvärr var det kanske inte en kropp som hade sin bästa dag och fick jobba mycket med huvudet och framförallt sista milen då jag väggade.

Allt började med uppvärmning med Adam på dem skidorna Håkan hade valat upp. Körde sen lite på banan innan vi gled ner till start, där vi startade långt bak förstås, då vår ranking är bland de sämre i startlistan. När starten går var det stakning som gällde först innan vi gick över i skating. Låg bakom Axel Bergsten och kunde ganska lätt hänga med innan jag hade lite svårt att få till åkningen. Vi var samlade till 1 km innan det bar utför och både jag och Adam släppte då. Tog sen in successivt i den första långa stigningen och var så gott i kapp innan jag olyckligt föll i en av de svåra utförsbackarna.

Har tendens att bli loj och långsam efter fall och så var fallet nu med men tänkte att det var långt kvar och tyckte jag hittade ett bra tempo. Föll tyvärr en gång till på det första varvet, blev dessvärre tre gånger till………och alla i den backen, 4/5 alltså, lite sådär smickrande. Den nerförsbacken var bara en isgata och all snö hade åkt ut ur skogen, så det var svårt för en skåning. Började ett tag åka jämt med de åkarna precis framför mig och ut på varv tre av fem fick jag vittring på Ik Sterns David Torell och gled förbi i den långa stigningen på det varvet. Han hade ingen chans att hänga med och jag vet inte om det var där jag tryckte på lite väl mycket som jag senare fick sota för på slutet. Tuggade på fint under det varvet och det kändes bra och pulsen var ganska låg, så jag trodde jag kunde hålla i fint i de två sista varven, men så blev det inte alls.

Redan tidigt ut på fjärde varvet började benen kännas väldig tunga och jag började stabla i uppförsbackarna på växel två. Vet inte varför för pulsen var inte hög alls och ut på 4:e varvet började allt i kroppen går ur en och kämpade emot att inte gå helt in i väggen. Väggen kom i just en backe som borde kunnat få namnet väggen, kom knappt upp. Tog mig på bästa sätt imål de sista kilometerna och låg helt utslagen efter målgång utan känt mig ansträngt pulsmässigt under loppets senare del. Det var en besvikelse men också en bekräftelse varför jag inte kunde åka bättre än vad jag gjorde när jag såg snittpulsen efter loppet. 83 % i snitt kommer man inte högt upp i resultatlistor, vet inte varför den var så låg för jag försökte verkligen köra på men det gick inte helt enkelt. Inte alls mycket A3 puls egentligen och då borde man inte väggar som man gjorde.

Tyckte langningen av Håkan gick bra och fick i mig det jag ville och behövde, dock krånglade magen ganska tidigt och tror det berodde på för mycket mat innan loppet. Brukar inte äta riktig lunch innan lopp som går tidig eftermiddag som idag (13:15 gick starten idag). Hade helt enkelt inte en dag som gjorde att jag kunde prestera på topp. Finns mycket att lära och då främst att åka på snö och lära mig att åka i tuff terräng utför. Inte ovanligt det är svåråkt utför som idag, men det krävs mod och träning. Kommer jobba mycket på det framöver och den mentala biten med, för den spelar stor roll. Imorgon är det dags för sprintstafetten med Adam, det kommer bli skoj en hur det går.

Resultat

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *