4:a Upploppet 2021

Foto: Therese Hansson

Ytterligare en löplopp till handlingen, förmodligen årets sista men man vet aldrig med mig. Jag slutade 4:a i ett stark startfält och inget fel på placeringen men både insats och känsla i kroppen hade jag hoppas mer på. Sen är det bittert att sluta 4:a med, har blivit alldeles för många 4:e platser för min del i år. Ingen kul placering.

Resultat

När vi drog till Åre denna dag så blev man lite orolig när mötande bilar hade en hel del snö på sina motorhuvar och tak. Nyinflyttande stockholmare tar inte bort snö på sina bilar tydligen. Väl på plats i Åre eller snarare Björnänge så hann jag värma upp i 15 minuter innan start. Ingen snö därnere men fick höra att det kommit en hel del uppe i målet vid Copperhill. 

När väl starten gick så bildade jag, Johan Persson och Andre Jonsson en liten trio på platten första 700 meterna. Sen bar det uppför och då tappade jag och Andre och vi bildade en duo. Inte ofta jag få släppa uppför men kändes inget vidare i kroppen så tänkte ta det i min takt. Jag valde att springa i mina Hoka One Clifton, asfaltsskor som hade bra grepp i ungefär 10 % av banan bortsätt första flacka 700 metrarna. Hade med mig ett par terrängskor med men med facit i hand hade jag behövt springa i skor med doppar. Tror någon gjorde det som blev topp fem. 

I första uppförsbacken var det förutom slask en grusväg, ganska brant mestadels som flackade ut fram till den asfalterade bilvägen. Jag gick om ett tag men hade dåligt grepp och fick liksom igen flyt, Andre gick om igen och fick en lucka som blev närmare tio sekunder tills vi kom till den asfalterade bilvägen. Väl där så började jag plocka och gick om. Där var asfalten bar och jag hade vanligt bra grepp, någon minut senare blev greppet sämre och halare. Det här var min enda bra period under hela loppet. 

Efter halva loppet ungefär så var underlaget snö/slask, nära tio centimeter och kanske mer på slutet. Här gick det från och till trycka på hyfsad men tyckte det var svårt. Jag fick liksom inget betalt per steg, vilket jag inte var ensam om skulle jag tro. Kanske mitt sämre löpsteg än mina konkurrenter påverkade mig mer negativt. Sen ska jag vara ärlig att jag inte riktig hade dagen men tog mig upp på grundkapaciteten ändå som slutade med en 4:e plats. Lyckades under sista halvan först bli omsprungen av Andre och kunde inte hänga på. Sen sprang jag om Remi Francais, Schweizaren som man Buff 50 k i Bydalen när jag själv blev 4:a. Ingen dålig löpare det, så det gav ju lite självförtroende. Förutom mig så var de övriga topp fem från dagens lopp boende i eller omkring Åre. Tror jag i alla fall. 

Sista biten upp mot mål så tappade jag i princip inget mot Andre, var cirka fem sekunder bakom mest hela tiden men drog i från på slutet i snöfallet samtidigt som jag missbedömde målgången i den då täta dimman. Hade faktiskt en del krafter kvar men dels underlaget gjorde det knepigt tyckte jag att trycka på så man gick på rött. Jag hade perioder under loppet som kändes ganska bra och lätt men då svårt att trycka på p.g.a. underlaget. Jag hade också perioder i loppet som var ett rop på hjälp att man var väldig trött. 

Få säga att det var kul att tävla ändå och bra arrangemang som jag hoppas på kommer tillbaka. Dock gärna tidigare på året så man kan slippa snö åtminstone, även om den hade sin charm. Sen ska jag om jag ska vara ärlig tyckt det varit svårt att motivera mig att tävla i löpning sen helgen 9-10 oktober som jag trodde skulle vara de sista löploppen för säsongen. Har åkt mer rullskidor och börjat fokusera på kommande längdsäsong, gått upp några kilo extra (känns uppför vill jag lova), köpt hus, banklån, varit pappaledig o.s.v. som gjort att fokuset inte varit på topp direkt. Även om jag slog en bra löpare idag så var det långt upp till Hector Haines som jag slagit uppför verticalen i Åre i år men fick några minuter stryk under årets upplaga av Hoka Torekov – Båstad. Där slog jag honom med tio sekunder i den tuffaste uppförsbacken på den banan, så att förlora 1:44 minuter på en så kort tävlingstid är för dåligt. 

Siffror från loppet

  • Tid: 24:36 min
  • Distans: 5:35 km
  • Snittfart: 4:35 min/km
  • Höjdmeter: 324 m

Hade inget pulsband under loppet, men hade säkert omkring 175 (90-91%) av max. Hade det inte varit snö och halt så hade jag nog kunnat springa i bästa fall två minuter snabbare. Få väl testa nästa år. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *