18 i laktat idag

En av de gångerna jag upplevt hög laktatnivå i kroppen var när jag vann Från Botten till Sockertoppen 2019 samt satte tävlingsrekordet uppför Hallstaberget. Vidrigt känsla där jag fick hjälp att bäras bort från målet. Foto: Sockertoppen IF

Haft test och blivit i vanlig ordning väldigt trött, så trött att jag mått dåligt halva dagen. Studien jag är med i handla lite kort om hur effektivt löpsteg man har vid viss typ av löpning, kan utveckla det där mer efter nästa testtillfälle. Det är Olle Jonsson som ska skriva och få ut något intressant av studien och till hans hjälp så var Alfred Buskqvist med och stack i mina fingrar sjukt många gånger. Hela passet med stick, vila och löpning tog typ 1,5 timmar.

Upplägget var submaximalt test först där ökningen på bandet ökades vart fjärde minut. Till en början kändes det förstås bra, även i mitten men på slutet och sen övriga tester kändes inget vidare idag. Sen var det dags för lite fartökningar i form av längre stegringar i hög fart. Jag var redigt trött redan där men sen skulle man köra tre minuter all out, men jag styrde hastighet på bandet. Lutning var en procent på bandet, men snitthastigheten vet jag inte vad den blev. Började på 18,5 km/h tror jag, ökade sedan en aning, men var redigt stum och flåsade som en dräktigt ko redan innan en minut hade gått. Ridå. Körde sedan på lite lägre fart igen, tills sista halvminuten då jag verkligen tog i allt jag kunde och orkade precis genomföra i den farten. Efter ytterligare stick i fingrarna och lite vila så körde jag elva minuter i den farten jag avslutade med när jag körde submaximalt testet. Den farten var 15,5 km/h, egentligen ingen hög fart men det var jobbigt, dock mer jobbigt efter två minuter än efter elva. Benen var som cementblock. 

Som jag nämnt tidigare i veckan så har jag gjort en del tester innan på Vintersportscentrum och värden oavsett om det är rullskidor eller löpning. Jag vägde in på 72-73 kilo någonting tror jag, gått upp typ sex kilo den senaste månaden. Egentligen inte, då vägen på Vintersportscentrum alltid har visat några kilo mer än någon annan som jag bruka använda. Få skita ordentligt nästa gång så jag få ner några gram till, när jag ska göra nästa test. Mars 2019 gjorde jag ett text på rullskidor, trots dålig teknik så fick hade jag 75,3 ml/kg/min i testvärde och 5,4 i syreupptag (VO2- max), vägde något kilo mindre den gången men körde också omkring tre minuter. Idag hade jag 5,2 resp. 71 någonting i VO2- max och i testvärde. Få ändå anse som helt okej, då jag inte få ut allt i flack löpning som när jag kör uppför. Blev stum tidigt men hade nog inte så hög puls idag (skulle jag gissa så kanske 186), 193-194 är min maxpuls i normala fall. Däremot så fick jag ihop över 18 i laktat, kanske var 18,4 mmol. Rediga cementblock idag alltså. Sista i mars 2019 hade jag bara 13 någonting och har haft lägre än så förut. När jag har kikat igenom de övriga testerna jag gjort så har jag faktiskt inte haft över 14 laktat, så idag var det rekord med råge. Min teori kan vara att jag har lättare att dra mer laktat för jag kanske har dålig löpekonomi, för det har jag verkligen. Eller kanske det jag gjorde innan maxtestet drog så mycket laktat redan då, jag vet egentligen inte och har inte fått all resultat från testerna heller. 

Som sagt så har jag inte mått på topp efter testet så att komma ut en sväng och vara ledare TNT var nyttigt men jag löpte inte mer än nödvändigt denna kväll. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *