Vilosöndag, vargjakt, städning, bagararen o.s.v.

Söndag och vila idag då. Har inte rört mig utanför dörren idag men jag har hunnit med att göra en hel del. Mestadels har det blivit TV- tittande framför Vinterstudion men har under dagen även hunnit med yoga, städning, bakat bröd, vallat skidor med mera. Kul att följa Tour de Ski och att det har gått bra för de svenska åkarna. Kan dock inte hålla med om att Stina Nilsson är stor och muskulär som dem nämnde i TV, däremot är hon lång. Har sett henne många gånger och hon är verkligen inte stor så som Anders Blomqvist förklarade. Men hon är bra.

Om man nu ska fortsätta ”klaga” så är vargjakten igång och det är ett himla liv angående det som vanligt. Läste om att Djurens rätt hade skrivit att man skulle sluta jaga vargar som måltavlor. Ett mer konkret och rätt uttryck är skyddsjakt. Ganska stor skillnad. När jag körde post i Sågmyra sommaren 2015 så var det en vargattack där som dödade ett antal får. Kan nämna att dessa staket som jag såg skulle kunna stoppa vilken vänsterextremistisk demonstrationståg utan några större problem. Att skylla på att man ska bygga bättre staket är inte så lätt som man tror. Varg är rovdjur som hittar sina byten om de bara vill. Det är naturligt att djur dödar djur. Malmö är den staden i Sverige som är mest positiva för vargar, vilket inte är konstigt då varg aldrig har varit där. Hörde på radion en gång att ett vildsvin hade observeras i Pildammsparken i Malmö och lite senare hade troligtvis samma vildsvin blivit påkörd i de centrala delarna av staden. Blir mycket uppmärksamhet när det händer i en stad. Tror ingen vill att herr varg hämta ens barn på dagis, blir mindre risk att det händer med reglerad vargstam. Jag såg faktisk en varg mellan Sälen och Särna en gång när jag var på väg till Bruksvallarna i november 2014. Inte alla som för den möjligheten.

Det finns ju förstås en klok förpåståsägare som nämner att hundar är större hot att utgöra skador än vargar. Troligtvis sant, men det finns xx antal fler hundar än vargar och de flesta hundar har en matte eller husse. Dessa hundägare har i sin tur inte alltid koll på sina hundar och ofta när man är ute och träna så kan de där hundarna springa mot en och man vet inte om de ska skada en eller inte. Och alla groteskt dåliga ursäkter man har fått höra från diverse olika hundägare, man blir ju nästan mörkrädd.

På tal om hundar så funderas det att förbjuda raketer, vilket om och mycket kan vara bra. Men redan har folk som ogilla raketer börjat fira nyår med sk. majslykta. Vackert på sitt sätt kan man tycka. Ett problem som väldig få tänker på är att dessa landar någonstans och kanske på en åker som i sin tur skördas och ger mat t.ex. kor. Då blir det inte bra, en plågsam död för en kossa om de få delar av en rislykta i magen. Läs mer om det här. Sen finns ju dem som klaga på att kor är klimathot för vår planet då de andas ut så himla mycket metangas. Finns ungefär lika mycket nötkreatur (alltså kor) som för 100 år sedan. Om jag kan min historia så fanns det inte riktigt så många flygplan då som nu, men jag kanske har fel. Om man ändå är inne på djur så kan man nämna angående kött och dess framtid. Nu när antibiotika användningen skjuter i höjden (ej Sverige) runt om i världen ökar risken med resistenta bakterier och det bästa vore om en kändis dog av det. Skrämmande men sant. Dödligheten som kommer har anknytning till resistenta bakterier pekar på att vara större än dödsfall i b.la. cancer och HIV tillsammans. Tänkvärt när man handlar kött, vilt är det bästa och godaste om du fråga mig.

Blev många sidospår som ni märkte, det jag egentligen skulle ha sagt är att jag ska ta jägarexamen (3:e gången gillt) och undrar om någon vet var man kan göra det här i Jämtland. Satt långt inne med den uppmaningen.

Imorgon tänkte jag ägna mig åt träning och skriva om det. Den som lever få väl se!

Hade lite livsmedel i skafferiet och i kylen som behövdes användas så det blev blåbärsbröd. Det var gott, även om de ser brända ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *