Vila, skipodd157 och konstsnö

Torsdag och vila idag. Var ute en kort promenad med hunden i kylan. Det var soligt, vindstilla och minus elva grader, härlig vinterdag med andra ord. Har annars lyssnad på fjärde avsnittet av Skipodd157 podcast. Det handla om Sveriges kanske minst underskattade skidåkare Jörgen Brink. Tänk att killen (40 +) har hunnit med att vinna VM- medaljer i längd, är trefaldig Vasaloppsvinnare och blivit som bäst femma i en världscup i Skidskytte, hygglig bred meritlista kan man säga. Han är väl tyvärr mest känd som skidåkaren som väggade och tappade stafettguldet för Sverige i Val Di Fiemme 2003. För mig förstörde han mitt första backrace på rullskidor som var i Idre 2013. Staven blev påkörd och vred sig, inget man vill ha när man åker ett backrace. Var nära att slå honom året efter men drömmer fortfarande om att lyckas slå honom innan han lägger av. Fram till dess får jag fortsätta mardrömmar om den förargliga incidenten en varm sommardag i Idre. Träffade för övrigt Brinken under SM- veckan i somras i Sundsvall, trevlig och ödmjuk person.

Trevligt att det fortfarande är vinter i Skåne, dock synd att det inte finns konstsnöspår i Skåne. Vad jag vet är att konstsnö finns på två platser i landskapet, Vångabacken och Valåsen, men ingen gör skidspår av den snön vad jag vet. Det snackas om att det ska kunna bli av med konstsnöspår även i Skåne. Jag tror personligen man måste satsar stort för att få det hela att fungera. Tror själv mycket på en skidarena, alltså inomhus. Det bor omkring 3,5 miljoner runt Öresundsregionen, beror förstås lite hur man räknar men det finns inga konstsnöspår trots den stora folkmängden. I Tranemo bor det drygt tre tusen och har en av landets bästa konstsnöanläggningar. Andra riktigt bra konstsnöanläggningar i söder är Skövde, Ulricehamn och Borås, den sistnämnda har hela tre konstsnöanläggningar i bara kommunen. Man har hört alltmer debatt kring konstsnö, att det är energikrävande och onödigt. Då kan man undrar varför jag med flera skåningar väljer att åka till de nyss nämnda konstsnöanläggningar, som den senaste helgen då det för första gången på över två år nästan kunde åka längdskidor runt hela Skåne. Då har jag inte ens räknat upp hur många danskar som var på dessa fina konstsnöanläggningar, för det kan jag tala om för er att det var riktigt många. Folk ta sig till plaster med längdspår oavsett var man bor. Intresset för skidåkning är stort även i söder, bara Danska mästerskapen på rullskidor lockar klart mer deltagare än ett svenskt SM. Vad jag hört så finns det 2500 medlamar i Københavns Skiklub och då finns det ändå fler skidklubbar i och omkring Köpenhamn.

Ur ett hälsoperspektiv borde det aldrig kunna kosta för mycket att investera i konstsnö. Bara att sprutar ut lite snö kan få barn/ungdomar att komma ut och leka, vilket jag tydligt kunde bevittna när jag åkte i Tranemo i måndags. Barnen lekte på konstsnökullarna medan föräldrarna åkte skidor. Inget gnäll där att föräldrar inte har tid att träna. Dessutom finns det väldigt många duktiga skidåkare på ungdomssidan som kommer från Götaland och har kunnat åka längdskidor sen de varit små. Det är faktiskt så att tre av fyra skidåkare som är uttagna till Ungdoms OS i Norge är från Götaland. Såg även en hel skolklass som åkte skidor i Ulricehamn (Lassalyckan) i måndags, det är väl härligt att skolelever kan åka ut en stund på en förmiddag, det är bra i många aspekter. Få hoppas att det kan bli en konstsnöanläggning i Skåne eller i Danmark, ett rykte säger att det planeras att bygga en skidtunnel i Köpenhamn. Hur det blir i framtiden får vi se, men Skåne hinner väl bli danskt och jag har emigrerat förgått innan det blir verklighet.

Pälsmössan på idag, kan säga till alla djurvänner att det inte är en äkta pälsmössa, men hunden är äkta och har päls.

Selfipinnepremiär! Pälsmössan på idag, kan säga till alla djurvänner att det inte är en äkta pälsmössa, men hunden är äkta och har päls.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *