Summering SM- veckan

Starten från gårdagens masstart, jag i nummerväst 32.

Då är det dags att summera SM- veckan som gick på hemmaplan i Skåne där min hemmaklubb IF Ski Team Skåne var arrangör tillsammans med IFK Helsingborg, vilket var ett väldig lyckat arrangemang. Fredagens sprint gick över förväntat d.v.s. att jag lyckades ta mig vidare, vilket åtminstone överraskade mig själv. En taktiskt miss kostade att man inte kunde hänga med och spurta om det, men hade å andra sidan inget med topplaceringar i kvartsfinalen oavsett. Vill man se vad som hände när jag tappade kontakten med täten så syns det efter 45 sekunder i kvartsfinal tre.

Gårdagens lopp över knappa 20 kilometer och tio platta varv hade jag hoppas på mer men efter hur loppet utvecklade sig så får jag vara nöjd att jag lyckades ta mig i mål innan täten skulle varva en. Starten av gårdagens lopp var trång och hetsig från början även om vi fick instruktioner att ta det lugnt till en början, jag tog det så lugnt att när jag vände mig om strax innan första sväng så låg jag sist och sen vidare på den långa rakan i medvinden så släppte jag medvetet lucka fram för jag visste att fältet skulle samla ihop sig efter de fyra snäva kurvorna innan målrakan och inför varvning. Det enda problemet var att man fick ta i några hundra meter p.g.a. dragspelseffekten det blir i stor klunga och efter sväng. Men med facit i hand så sparade jag energi överlag då jag låg på cirka 150-155 i puls de två första varven. Sen hände det som inte fick hända och jag fick min stav avtrampad av en klubbkamrat tidigt ut på tredje varvet, jag skulle ha skriket efter stav där direkt men trodde jag skulle få tag på en annan senare längs banan men var samtidigt inte säkert att den var av men hela stavholken var nästan borta. Jag lyckades hänga med nästan runt hela tredje varvet med innan jag fick släppa, var för tungt att köra med låren och jag är ingen direkt vidare bra åkare på just 5:an och kan säga att jag har en grym träningsvärk i höger arm då det var högerstav som råk under gårdagens lopp. Det jag vill säga att man hade inget vidare bra nytta av högerstaven som inte är hel. Under sändningen kan man faktisk höra att jag skrek efter en ny stav 12:20 minuter cirka in i loppet. Det var högt och tydligt kan jag påpeka.

Fick då en ny stav i början av 5:e varvet av tävlingsledaren själv Håkan Huselius som gick problemfritt men hade redan då tappat mycket mot täten. Sen började Johannesexpress köra utan några förseningar, alltså inte mer än vad jag redan hade tappat eller snarare jag började plocka in och köra om åkare efter åkare utan att någon hoppade på vagnen förrän jag kom ikapp Andreas Blom strax innan näst sista varvningen (8:e) och fick en vagn åtminstone och ut på sista varvet kom vi ikapp Fredrik Nilsson och vi tre höll ihop fram till upploppet där jag ville ligga först och trycka på extra i kurvorna och om möjligt få lucka fram till upploppet, brände mina kort ändå och blev besegrad på upploppet av båda två men kände jag gjorde rätt ändå i slutskedet av loppet.

Få vara nöjd med insatsen, jag var rankat 32:a och kom 33:a och hur mitt lopp urartade sig så var det en bedrift att ta sig igenom utan att bli varvad. Jag hade 20-25 slag högre i puls när jag åkte själv än när jag låg med klungan men åkte inte snabbare för det när jag låg själv och fick ligga på hela tiden, det kanske ger en bild hur lätt det är att ligga bakom, framförallt när det var motvind i en sådan lång sträcka som 700-800 meter, faktum var att jag kunde ligga fartställning eller köra 5:ans växel bakom någon men när man körde själv så låg man ibland på 3:an på platten och detta på tävlingshjul. Tror jag skulle kunna hänga med klungan in mot mål om jag inte fått problem, en del av dem som var med hela vägen var jag och körde med för SM i Norrköping för två år sedan som också var ett liknande lopp som i Helsingborg.

Hur som helst kul att tävla på hemmaplan och att hela familjen Andersson var med på plats och storebror fick med sig tillslut tre medaljer av tre olika valörer från SM, inte illa det. Eftersom jag gick gymnasiet nära Helsingborg så lyckades jag även träffa på både lärare och elever från min gamla skola, vilket var glada överraskningar. Nästa år är det i Malmö SM- veckan avgörs vilken man redan nu ser fram emot men nästa tävling blir faktiskt redan till helgen då man ska åka världscupen i Torsby som avgörs som en minitour, ska bli skoj det.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *