Sommarpratarna 2017

Årets sommarpratare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vaknade i morse att det smattrade på rutan, det regnade och jag insåg att jag hade vilodag. Skön start på dagen. Denna dag har varit lugnt och jag har fixat lite små grejer bara. Har bl.a. blivit en promenad till stan, varit på återvinningen och plockat hallon som växer precis vid min parkeringsplats- närodlat.

Så som många gånger brukar jag lyssna på olika poddar när jag strosa runt i min egna lilla värld, så även idag. Har nu hunnit lyssnat igenom samtliga av årets sommarpratare, tänkte dela med mig några av mina favoriter.

  • Sarah Sjöström är en makalös idrottskvinna som hade ett intressant program att lyssna på men främst mäktigt med alla hennes framgångar som hon hittills har haft- hon är trots allt bara 24 år gammal.
  • Rickard Tellström sommarprat var väldig bra och intressant, åtminstone om man gillar mat. Han tog bl.a. upp det där med allergier och specialkost, att allt fler har specialkost som är t.ex. laktostolerant. Han menar med att det är väldigt mycket förre som egentligen har matallergi i Sverige, inte konstigt egentligen då all oändlig skräpmat det finns att få ta på och stoppa i sig. Kan få vem som helst att må dåligt. Också intressant när han tog upp om hur många i LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) endast hade en enda person som behövde specialkost i ett större sammanhang av cirka 500 personer. På en som jag tror det var en studentmiddag i en storstad var det nästan 20 % av besökarna som beställde specialkost p.g.a. påstådda allergier. Jag känner igen mig en del av lite sittningar man gick på när man var student. Man blev ju glad när de började servera förrätten tills man sen insåg att det var alla med specialkost, som typ glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt/vegans kost. Eftersom jag är uppvuxen på gård har jag fått ”härda ut” och sluppit allergiproblem även om jag hade astma i och omkring tonåren. Med att gosa runt med kor och strö halm gjorde nog susen. Sen att man fått riktig gammaldags fett mjölk har ju knappast varit någon nackdel.
  • Janne Josefsson, journalisten som röstar blankt i valen och verka vara en av få journalisten mig veterligen som inte är vänstervriden som många annars är. Gillade precis som övriga lyssnare hans sommarprat, som faktiskt är det populäraste hittills. Sen gillade jag hans musiksmak väldig mycket med, helt enligt min smak.
  • Kalle Lind träffade jag för första och hittills enda gången i våras vid en radiointervju i P4 Malmöhus. Jag kan säga han är likadan i verkligenheten som han påstås kunna vara när han är med i diverse sammanhang som På Spåret eller hans egna Podcast Snedtänkt med Kalle Lind. Gillar honom trots hans mor är sosse och att han kommer från Sveriges tråkigaste stad, Eslöv.
  • Sven Melander, alltid lika roligt och spännande att höra på honom, från dåtid till nutid.
  • Roy Hogdson fotbollstränare som även att han inte tränat ett svensk fotbollslag på länge fortfarande prata ganska bra svenska. En idrottsprofil är alltid lika intressant att lyssna på när man själv är idrottare.
  • Henrik Dorsins sommarprat för några år sedan sändes i repris i år då en annan utgick. Alltid roligt att höra på honom och hans sommarprat måste vara ett av de mest udda i sitt slag men också ett av de allra bästa någonsin.
  • Percy Nilsson som är byggherren som med svåra odds lyckas skapa ett imperium. Han har dyslexi och körde sitt sommarprat helt utan manus, blir mer äkta och bättre så. Jag har många gånger svårt få de som framstår som värsta poeter när de läser sitt inskriva manus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *