Säsongsdebut Östersund Ski Marathon

Foto: Mikael Hedström

Äntligen så har jag genomfört vinterns första längdskidlopp, det blev 16 kilometers loppet, så inte huvudloppet på 40 kilometer när Östersund Ski Marathon avgjordes idag. Jag åkte alltså i motionsklass och skulle tro att det inte finns något motionslopp i världen som har sådant tufft motstånd som idag. Jag blev 16:e man, 4:46 minuter efter Oskar Svensson som vann. Tidsavståndet är jag ganska nöjd över men insatsen i övrigt var ingen höjdare direkt, mentalt var jag inte riktigt där idag. 

Resultat 16 km

Jag hann åka ett varv på banan, som mäter knappt sex kilometer. Jag åkte med fäste och körde på i någon backe för att väcka kroppen, loppet skulle jag köra ovallat. Vår start gick fem minuter efter långloppets start, vi startade tillsammans med de som skulle åka en mil. Tänkte inte direkt på att lägga ut skidorna direkt efter långloppsstarten men mitt första misstag var att jag inte gjorde det så jag hamnade nästan sist, tillsammans med motionärer och typ elvaåringar. 

När väl starten gick så tog jag mig fram på ett snabbt och smidigt sätt utan att köra över folk, fråga mig inte hur men det gick oväntat lätt att ta sig fram. Jag kom aldrig ikapp tätklungan men var i princip lika långt efter täten efter två kilometer som efter två meter. Bra start men sen började man komma ikapp motionärerna som startade i långloppet, detta redan på mastersvarvet som man körde först innan man körde två varv på en sexkilometersslinga. 

Jag blev ganska less tidigt och hade ingen vidare motivation att åka, var liksom inte mentalt där och försökte trycka på över krön, bita i mig i ryggar, framförallt sista varvet. Jag kände mig egentligen aldrig riktigt trött men var seg i sista varvet i den längre stigningen som gick från snölagret upp till Torget, där det var lite mer lättåkt i mitten. Tekniken stämde inte alls och blev lätt sittande, både uppför och på platten. Mina skidor gick bra nere vid snöhögen men klart sämre i den högre terrängen. Summa summarum så hade jag knappt konkurrenskraftiga skidor om jag jämförde mig med andra som stakade, trist det. Jag hade pulver Swix FC7X och hade en rill från Red Creek för nollgradigt. Det var nollgradigt under loppet, bitvis snabbt men det blev också snabbt löst så bitvis så var det lite trögare före. 

Jag kom tillslut i mål som 16:e man, inget man behöver skämmas för men eftersom känslan var så bedrövlig så var det ingen dålig insats. Att staka var helt rätt för mig, även om armbågen värkte på slutet (bra annars under loppet) men den är klart sämre nu ikväll. Blir rehab och massage för den nu, nästa tävling är troligtvis inte förrän i slutet av mars när SM går så den ska nog repa sig. 

  • Tid: 42:04 min
  • Distans: 15,21 km
  • Snittfart: 21,6 km/h
  • Snittpuls: 164 (86 %)
  • Maxpuls: 173 (90 %)
  • Höjdmeter: 290 m

Oförklarlig låg puls, har varit så ungefär varannan dag när jag åker, har ingen bra förklaring men det är alldeles för lågt när man åker i 42 minuter.

Kul att tävla igen hursomhelst och bra att få till tävlingen trots ingen natursnö. Dock så har man en del att lära sig när det kommer till att arrangera korta varvlopp, tror få motionärer som uppskattade banan. 

Efter loppet joggade jag ner en aning men annars har jag inte tränat mer idag men bjuder på massor med bilder imorgon från dagens lopp. 

Jag efter uppvärmning och cirka 15 minuter innan start, notera hur mörkt det fortfarande är runt kl: 9. Foto: Therese Hansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *