Rullar på + Henrik Stenson

Här har man varit några gånger den sista tiden.

Här har man varit några gånger den sista tiden.

Idag har man rullat lite på de där rullskidorna, både klassiskt och skate faktiskt. Började med skate, vet inte exakt hur länge men det blev omkring två timmar och drygt tre mil på rullskidbanan. Åkte på Marwe 6:or i ett behagligt tempo men stundtals långsamt. Snittpuls på 114 (58 %), ganska lågt kan det tyckas men många pass ligger på den intensiteten av olika anledningar. Sen är jag väldigt duktigt på att åka energisnålt på distanspassen men även upp till mina tröskelpass. Som sist då jag snittade 21,4 km/h på 4:or på rullskidbanan. Erik Wickström skrev lite om det på hans blogg, vilket är givetvis kul. Sen är det ingen garanti att åka fort på tävlingen eller kanske än mindre till vinterntävlingarna men ger jag mig inte själv chansen att bo uppe i norr med gynnsamma vintrar så vet man inte. Tror det kommer kunna gå bra redan till denna vinter men har som mål att vara som bäst 2022, då jag är 31 år och enligt fystester jag gjort bör kunna uppnå min bästa peak då. Den som lever få se, kanske lägger av innan dess eller kanske jag blir riktigt riktigt bra.

På Skierg är jag dock helt värdelöst, där snittar jag om jag ligger på max omkring 1:50/500 meter och att testa 1000 meter har jag inte vågat göra än, tur att man inte tävlar i Skierg i alla fall. Att jag är bra på rullskidor beror till stor del att jag är en av de som åker kanske mest i världen. Jag har åkt rullskidor varje månad sen april 2013, ironiskt åkte jag skidor hela mars hemma på Österlen, Skåne. Var snö kvar länge då det året och hade en hel del av det vita guldet som det gick att åka på hemma på åkern. Sen flyttade jag till Oslo och åkte nästan längdskidor hela april med, lite smått galet.

Eftermiddagen började med ett teknikpass på klassiska 3:or, även det på rullskidbanan. Körde utan stavar och lite impulser innan det var dags för veckans obligatoriska styrketräning med fokus på rörlighet, koordination och balans. Stötte på Ida Ingemarsdotter när man kom ditt, Jonna Sundling sist, det kryllar av duktiga skidåkare i denna stad.

Igår lyckades Henrik Stenson vinna första herrmajorn i golf. Det är stort, oerhört stort. Nu kanske icke golfare undrar varför det är så märkvärdigt att vinna en tävling i en sport som golf som ofta knappast benämns som en sport. Det är så för att det är en av världens största individuella idrotter och kanske en av de mest svåraste sporterna man kan utövar. Dagens golfspelare tränar enormt mycket fysisk nuförtiden, mer än vad folk tror för att orka prestera på topp året runt samt att undvika skador med mera. På det sätt som Henrik Stenson vann gårdagens Major på Royal Troon är bara så fantastiskt att det är svårt att ta in det. Han och den slutligen 2:an och femfaldiga majorvinnaren Phil Mickelson var totalt överlägsna i tävlingen där alla de bästa var med i. Henrik vann efter en otrolig avslutning med tre slags marginal förre Phil men hela 14 (!) slag förre 3:an i tävlingen JB Holmes. Det är som om någon vinner en femmil och är 3-4 minuter förre 3:an, då får man lite perspektiv hur grym denna prestation är. Såhär Skrev Jack Nicklaus igår, han som har vunnit fler majors i historien i golf på herrsidan:

I was fortunate to watch every second of today’s final round of the Open Championship, and I thought it was fantastic. Phil Mickelson played one of the best rounds I have ever seen played in the Open and Henrik Stenson just played better—he played one of the greatest rounds I have ever seen. Phil certainly has nothing to be ashamed of because he played wonderfully. Henrik played well from beginning to end. He drove the ball well; his iron game was great; his short game was wonderful; and his putting was great. Henrik was simply terrific. To win your first major championship is something special in and of itself, but to do it in the fashion Henrik did it in, makes for something very special and incredibly memorable. I’m proud of and happy for Henrik. Some in the media have already tried to compare today’s final round to 1977 at Turnberry, with Tom Watson and me in what they called the “duel in the sun.” I thought we played great and had a wonderful match. On that day, Tom got me, 65-66. Our final round was really good, but theirs was even better. What a great match today.

Jag har aldrig träffad Henrik Stenson men träffade hans pappa på Barsebäck GCC när jag hade praktik där 2008. Tror han var ordförande i klubben då, en trevlig prick var han hur som helst. Enda gången jag har stött på Henrik Stenson var när han spelade på hemmabanan Barsebäck GCC 2009. Tävlingen var Europatourtävlingen SAS Masters och efter att Henrik noterade 79 slag på 3:e och näst sista tävlingsdagen så låg han sist inför sista dagens spel. Till den sista speladagen hade jag biljetter till finaldagen. Egentligen hade jag vunnit en resa till Danmark med golfspel under en golftävling året innan men efter finanskrisen året innan gick det bolaget i konkurs och vinsten blev istället två biljetter till SAS Masters sista speldag. Ditt åkte jag med min Mor och tittade på tävlingen. Vi var nog de enda i publiken som mjölkade korna på morgonen innan tävlingen och även på kvällen när vi kom hem, troligtvis de enda som överhuvudtaget jobbade denna dagen som också var publik på Barsebäck. Men en liten glimt av den svenske världsstjärna som han redan då var fick vi. Henrik slutade på 73:e plats efter noterat 79-76 de två sista dagarna. Jag själv gick på 74 slag året innan på samma bana, samma tee, säger lite hur golf är, upp och ner för precis vem som helst. Vann tävlingen gjorde argentinaren Ricardo Gonzales, han har man varken sätt eller hört efter det.

Henriks prestation är enorm, dock inte lika enorm som den Annika Sörenstam har haft. Hon har vunnit flertalet majors under hennes fantastiska karriär och tagit damgolfen till den höga nivån som den är idag. Detta borde göra henne till en av de största svenska idrottare vi har haft i detta land. Golf är en sport som gör att man vi inte vinner helg efter helg som man exempelvis kan göra i friidrott där man kan vinna tävling efter tävling. Vinner man inte så hamna man ofta högt upp i resultatlistan, så är inte golf och inte heller i cykel som precis som golf är en av de största individuella idrotter som finns. Det är inte så att Chris Froom vinner alla etapper i Tour de France än knappt någon etapp, likväl så vinner han Tour de France. Troligtvis i år ser det ut som han vinner igen.

Svårslaget om någon annan svensk lyckas bättre i år än det Henrik Stenson lyckades med igår, världsrekord och dubbla OS- guld av Sjöström eller en medalj för Kallur hade nog slagit högre. Säger lite om Stensons prestation igår.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *