Racerapport SM 30 km fristil 2022Ska försöka summera gårdagens lopp som var redigt slitsamt för alla och långa avstånd samt att det tog evigheter att ta sig igenom. Slutade hursomhelst 51:a och aldrig varit så nära topp- hälften i ett SM. Det är jag helt klart nöjd med.

Resultat

Eftersom det inte hade varit nattkallt och vi startade strax efter lunchtid så förstod jag att det skulle bli ordentligt lösa förhållanden. Så blev också utfallet och jag och jag skruvade på stora trugor innan start vilket jag inte använt i skejt någon gång förut. Ångrade knappast det beslutet.

Vi var nästan 100 som kom till start och det tog ungefär 15 sekunder att ta sig fram till startlinjen och det var bara att ställa in sig i ledet och gilla läget. När första backen kom så tog det tvärstopp. Jag stod helt still i minst en halvminut innan jag kunde sakta ta mig upp i backen. Nu vet jag hur de flesta ha det i första backen i Vasaloppet.

Efter första mellantiden var jag tredje sist men sen började upphämtningen. Passerade första av sex varv på 71:e plats och var 2:11 minuter efter täten. Gnetade på och hade kommande varv lite längre sällskap då och då, stundtals gick det även lugnare vilket var skönt emellanåt. Efter två varv var jag 4:18 minuter efter på plats 63, och efter halva loppet var jag 7:09 minuter efter ledaren Poromaa som då hade ökat farten, därutav att jag tappade mycket tid på honom det tredje varvet. Var på plats 58:a efter halva loppet. 54:a var jag efter 20 kilometer och var då nästan tio minuter efter. Strax innan jag skulle ut på sista varvet så tryckte jag på för dels jag kände mig pigg men också att slippa bli varvad av Poromaa. Detta klarade jag av och passerade på plats 52:a och 12:33 minuter efter. Jag hade en minut upp till närmsta man men krigade på. Körde om en åkare jag varvade och sen en som hade gått in i väggen. På slutet så försökte jag gå ikapp en till men hade lucka in på upploppet men kom ikapp men aldrig förbi. 51:a och 14:37 minuter efter tät.

Jag hade bra skidor idag, skulle nog säga något bättre på slutet än övriga. Svårt att säga då jag åkte mycket själv men vissa delar gick de jättebra, några andra delar lite sämre. Var lite ojämn när det kom till utförskörning och kurvtagning, ibland bra och ibland dålig. Uppför gick det som vanligt bra, åtminstone på växel tre. Hade hyfsad flyt utan att jag grävde ner skidorna. Hade dessutom svårare på växel två, dålig tekniskt och inget vidare tryck. Kom liksom ingenstans. Den lösa djupsnön var jobbig förstås men lika för alla, många gånger gick det bra men ibland tappade jag linjen och flög uren aning då och då. Stod på benen i alla fall.

Data från pulsklockan:

 • Tid: 1:27:49 h
 • Distans: 27,47 km
 • Snittfart: 18,9 km/h
 • Maxfart: 54,7 km/h
 • Snittpuls: 170 (88%)
 • Maxpuls: 181 (94%)
 • Höjdmeter: 948 m
 • Skidor: Varmföresskidor (Salomon) 2 mm skärande rill, från bindning och bak.
 • Pulver: CM10 kloss (Skigo)

Är nöjd över bli prestation, trist att inte kunna sätta PB som är min 49:e plats från Sm- femmilen förra vintern, men hade fler efter mig idag. Nära topp hälften blev jag vilken var bra. Jag är också nöjd över hur jag lägger upp loppet, synd bara att jag var lite försiktig i början och egentligen inte fick bra ryggar även om jag la mig i rygg längre perioder för att inte göra dumma omkörningar som kostar kraft. Det jag hade önskat var att gått hårdare tidigare i loppet. Även om jag var trött och hade lite krampkänningar så var jag pigg nog för kunna forcera på sista varvet, och det var också det carverskidor jag tappade minst kontra täten. Bara att jobba lite mer på tekniken till nästa SM.

Vill tacka för allt stöd och support jag fått. Fick under banan många hejarop och min mor sköte lagningen fint.

2 tankar kring ”Racerapport SM 30 km fristil 2022

 1. Åke

  Intressant hur mycket det gnälla nuförtiden om ”hur tunga förhållanden det är”.
  På 70-talet vann man en SM-3mil på typ 1.30 och dåtidens testvärden var nog högre än dagens och man tog nog i lika mycket men inget gnäll om att det ”gick tungt”……

  Svara
  1. Johannes Inläggsförfattare

   Hej!
   Det gnälldes nog förr också, Arthur Häggblad var tämligen känd att klaga redan på 40 och 50- talet, så nog gnälldes det förr ändå.

   Jag skulle tro att man hade en aning högre testvärde förr än idag men idag ser skidåkare lite annorlunda ut, mer muskler och mer explosiva.

   Bananorna idag ser också annorlunda än förr, de är tuffare och i med varmare klimat så kan förutsättningarna bli riktigt tinga. Visserligen är spårprepareringen bättre och även materialet. Men det är nog lika jävligt att köra SM idag som förr, fast på olika sätt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *