Racerapport PPVK 2021

Här var det fokus. Foto: PPVK

Igår tog jag min första pallplats i Peak Performance Vertical K (PPVK), nöjd med pallplats men det fanns en del mersmak ändå. 

Resultat 

Åre bjöd på ett ganska kylslagen väder igår, rått molnigt väder med lite vind. Jag värmde upp lite lätt i 20 minuter innan start, drog några fartökningar men annars väldigt lugnt. Du hinner bli uppvärmd i detta lopp vill jag lova. Vi killar startade i sista startgrupp och det var i vanlig ordning trångt och som många gånger förr så ska en massa folk stå långt fram utan att dem borde. Trist.

När väl starten gick från Åre by så väntade det drygt 1000 höjdmeter upp till Åreskutan. Trängseln gjorde det svårt till en början men lyckades säkert ta 10 placeringar innan första stigen kom efter cirka 30 sekunders löpning. Väl där tog det stopp men tog några placeringar till innan nästa stopp upp över en brant passage med rep. Såg då att jag ändå var 7:a och kände mig ganska lugn med den placeringen. Efter drygt 3,5 minuter kommer vi till en brant slalombacke, troligtvis en svart pist. Låg då i rygg på Johan Lantz och han och jag var några av få som troligtvis sprang upp i den backen. Sprang och sprang, gick faktiskt lika fort att gå, men det är coolare att försöka springa. Vi lyckades ta några placeringar och var 3:a och 4:a efter backen. 

När vi sen fortsatte upp till Hummeln via den branta passagen med repen så valde jag fortsatt ligga i rygg på Lantz. Med på tåget var även britten Hector Haines. Inga dåliga killar dem där. Det är i princip omöjligt att gå om där i några minuter och jag kände att tempot var alldeles lagom och att jag kände att det inte var några problem att hänga. Sista biten upp till Hummeln så gick jag om och tryckte på lite mer men av min förvåning fick jag lucka ner trots en del flackare löpning som det är just där. Tänkte ett tag om jag tog i för mycket men kände mig start och hade trots den brutala snittlutningen hittills inte gått så mycket på rött. 

Jag passerade på 18:38 minuter, tror jag passerade närmare en halvminut snabbare när jag satte mitt pers på 42:24 minuter 2019. Fortsatte sedan i bra tempo uppför trapporna efter Hummeln. Kom ganska snabbt loppets då 2:a som jag tror var Martin Svanberg. Sista halvan kan man säga gå öppet på stenhällar/klippor och inte lika brant heller. Han var snabb där det inte gick uppför men i en längre stigning gick jag om och fick en lucka. Kände mig fortsatt stark och jobbade bara på. Såg också att jag närmade mig ledaren Andre Jonsson. Om jag var en dryg halvminut efter halva loppet så var jag kanske så nära som 20 sekunder bakom men när jag närmade mig kabinbanan så var det kämpigt. Jag brukar alltid börja känna mig tyngre när man har passerat omkring 1100 m.ö.h., påstår att det är den något tyngre luften som gör att det känns tungt. Även andningen påstår jag känns annorlunda. Jag kroknade inte helt men försökte bara kämpa på och verkligen springa hela tiden utan att gå. Jag gjorde faktiskt min bästa tid från kabinbanan till toppen men med cirka en minut kvar att springa så kom den finländaren, f.d. sprintvärldsmästaren från 2013 i orientering Mårten Boström ikapp och förbi. Kunde hänga med en bit men orkade inte spurta klättra som han och var bara två sekunder efter. Nöjd ändå och har ändå det 5:e snabbaste stravasegmentet från kabinbanan till toppen, så de som var förre mig var ju bara grymt bra. De slog mig där med närmare en halvminut. Jag hade inte kunnat göra mer på slutet än vad jag gjorde. Dock så kunde jag öppnat lite mer offensivt och kanske kunnat gå med Andre redan från start men det hade också kunnat gått sämre. 

Självklart nöjd och stolt över min prestation, det är ingen dålig konkurrens och börja känna att det är dags att kunna ta steget och tävla utomlands om jag kan få till finansieringen o.s.v.  Har ännu inget team eller så att springa för men tror att jag gör bäst resultat i skidbackar. Jag har fortsatt lite svårt när det bli ojämnt på klippor och sten, om man jämför med de bästa förvisso. Kul också allt runtomkring det här evenemanget erbjuder och alla man träffar.

Bilder från från Peak Performance Vertical K 

 

Här var jag finish
Här jagar jag ledaren , är löparen längst ner.

2 tankar kring ”Racerapport PPVK 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *