Maxtest för vetenskapen

Foto: Alfred Buskqvist

Idag var det återigen dags för ett test och samtidigt vara med i vetenskapsstudie, spännande. Samma upplägg som sist men maxtestet idag så skulle jag köra max från början och sen var det bara att överleva. Förra gången var det lite mer tvärtom. Intressant hursomhelst, blev ju vansinnigt trött men kom inte upp över 18 i laktat som sist, 14,8 tror jag och det är ändå näst högsta uppmätningen för min del. Helt klart mer laktatfest än pulsfest, då jag endast kom upp i 177 i maxpuls. Kom upp i 194 så sent som förra vintern och kommer ändå upp nära 190 ganska ofta fortfarande. Men nu var ju inte testet syfte att få så hög puls som möjligt utan vad resultatet blir vid olika upplägg av maxtest. Övriga test jag gjorde idag gjorde jag också förra gången, samma hastighet och tid.

Jag lyckades med mitt uppdrag kan jag väl säga. Övriga intressant data var att jag kom upp lite mer i både VO2 (5,32 l/min) och testvärdet på 73,5 ml/kg/min, näst bästa jag haft av de sju testerna jag gjort på Vintersportcentrum i Östersund. Skulle förmodligen kunnat haft bättre med ett annat upplägg på maxtestet men nu var ju inte riktigt det syftet, utan det var tre minuter med olika upplägg som sen ska sammanställas i en studie. Det är Olle Jonsson som ska sammanställa det hela och det ska bli intressant vad han kommer fram till. Med även idag var Alfred Buskqvist som tog många blodprov på mig idag. Tack för den här gången. 

På eftermiddagen så gav jag mig ut på en lugnare tur stakning, det hade börjat frysa på så det gled snabbt i spåren idag. 22,5 kilometer på 1:20 timmars åkning, snittfart på 17 km/h och en snittpuls på 119 (62 %) indikera att det inte gick tungt där ute. Det kändes t.o.m. bra att åka idag, även uppför. 

Olle inspektera, jag springer för livet. Foto: Alfred Buskqvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *