Lyckad sprint

Tummen upp efter dagens sprint

Tummen upp efter dagens sprint

Gjorde idag min bästa sprint nånsin idag i Torsby, slog bättre åkare från Danmark, Gotland och Storbritannien, vad mer kan man begära för en skåning som jag. Var 40 sekunder efter de två snabbaste åkarna i prologen. De var Jesper Modin och Johan Edin, den sistnämnda är oftast riktigt snabb i prologer och hamnar ofta i topp i Världscupen. Så att ”bara” vara 40 sekunder efter världseliten, får man vara nöjd med. Jag är ingen sprintåkare någonstans, men det var riktigt roligt att åka idag och försöka lära sig av de detaljerna som jag är mindre bra på.

Dagens resultat

Ett grymt stort tack till Swix som vallade mina skidor idag med kort varsel. Dagens skidor fungerade riktigt bra. Värmde upp ganska länge i det fina soliga vädret men till dagen så blåste det väldigt mycket, men som skåning är man van vid det. Har en dålig ranking på sprint och startade därför väldigt sent. I sprint startar de sämst rankade åkarna sist, lite som i alpin- skidåkning. När det är så varmt som idag blir banorna mer uppkörda, så vi som startar längre bak har helt enkelt sämre förutsättningar. Det är som det är, men man få väl se till att klättra i rankingen, så man kan starta längre fram i framtiden. Dagens bana är en klockren fin sprintbana men dagens före gjorde att det blev långa åktider.

Till loppet då. Tyckte jag fick en dålig start, kom inte riktigt in i åkningen första halvminuten. Sen kom den långa tuffa backen och jag hade bra fäste men spåren var bra slitna. Tog snabbt in på de framförvarande som startade 15 resp. 30 sekunder förre mig. Tyvärr tappade jag lite på toppen av den backen och fick inte med mig tillräckligt med fart i den långa utförskörningen som väntade. Tappade tid där men tog in något i den andra kortare backen som väntade innan upploppet. Var några svåra svängar in mot upploppet där jag kom in i lite fel i. Sen väntade det långa upploppet med en kraftig motvind. Hade ingen rygg att ta men på slutet kom jag in bakom Brittens sug som hade startat 30 sekunder förre mig. Lyckades inte komma ikapp Simon Svanebo på upploppet som hade startat 15 sekunder förre mig. Lite trist att jag tappade så mycket efter den långa fina backen som jag åkte bra i. Annars är det mitt klart bästa sprint jag nånsin har gjort. Närmast tid efter täten med klar marginal trots dagens före var riktigt tungt. Har förvisso blivit 2:a och 3:a i DM- sprint hemma i Skåne men på den tiden kunde jag knappt stå på ett par skidor. Tyvärr så tappar jag fortfarande mycket tid på smådetaljer, så det måste jag förbättra i framtiden. Sen behöver jag bli mer explosiv så jag kanske kan gå vidare från kommande prologer. 71:a blev jag och hade faktiskt elva åkare efter mig, bra det för mig.

Siffror från sprinten:

  • Sträcka: 1,435 km
  • Tid: 3:55 min
  • Snitthastighet: 22 km/h
  • Snittpuls: 168 (87 %)
  • Maxpuls: 178 (92 %)
  • Höjdmeter: 61 m

Låg snittpuls, men det beror på att jag startade klockan tolv sekunder innan start och stoppade den två sekunder efter målgång, så den blir lite oviss. Maxpulsen var dock lite väl låg, få väl värma upp mer ordenltigt med mer fart till nästa gång.

Nu blir det lite vila innan jag ska ut och åka lite skate, det ska bli skoj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *