Kallt idag

Fin man är. Tur att det inte är maskeringsförbud på skidspåren.

Var ingen sommarvärme som Östersund bjöd på idag, kanske bäst så då det faktiskt är januari månad nu. För en vecka sedan var det åtta grader här och blåst, idag var det -20 och soligt när jag drog iväg på dagens långa och enda pass. Var säkert några grader kallare uppe på ”berget” där jag tillbringande nästan hela passet. Åkte klassiskt och det var bara 3:an och delar av konstsnöslingan som hade klassiska spår idag. Det är tävling i fristil imorgon så det var väl anledningen att det inte fanns fler klassiska spår än så idag. Var nöjd ändå och åkte denna dag med mina nya skidor som jag tävlade med i Finland i december. Blev världscupsseger då och tycker de fungera kanon då som nu. Idag var det visserligen lättvallat, men hade inte grön burk utan det blev Swix blå extra som valla idag. Fungerade kanon det med. Skulle nog kunnat åka på vad som helst, när det är så kallt som idag.

Var väldig lite folk som var ute och jag tror jag var den första som åkte klassiskt denna dag och då var ändå klockan nästan tio innan jag drog igång dagens pass. Åkte själv nästan hela passet men fick faktiskt sällskap en kort stund tillsammans med klubbkamraten Johan Jendholm som är på kort besök i staden, trevligt och kul med sällskap. Johan åkte skejt och är en av väldig få skåningar som jag vet äger ett par skejtskidor och dessutom kan åka skejt. Då bor det ändå cirka 1,5 miljoner i Skåne. Jag kanske har fel, men skejtspår i Skåne är ytterst sällsynt att det finns. Fanns 800 meter på Klåveröd (Söderåsen) 2010 minns jag, men vet inte om det har varit mer skejtspår i Skåne efter det. Säkert någon annanstans kanske. Nu svävade man ut en del igen, i Östersund finns det gott om skejt möjligheter hur som helst.

Jag tyckte kroppen kändes bra även idag, hade visserligen låg puls men jag var väldig rapp och pigg. Detta tyckte jag märktes när jag körde mina 20 impulser som jag la in efter dryg två timmar. Började med ett block på fem minuter som innebar 10 till antalet 10/20 sekunder (10 snabbt, 20 lugnt). Sedan blev det tio impulser till, dessa var utsprida och körde ungefär var 3:e eller var 4:e minut. Jag gillar inte riktigt kyla och har väldig lätt att frysa om händerna. Detta var inget större problem idag, jag använde Airtrim- mask i början av passet för att spara på luftrören lite. Använde även frosttejp för första gången idag för att inte förfrysa någon del i ansiktet, fungerade bra. Som handskar använde jag tumvantar som höll värmen fint. Buff och mössa förstås, som strumpor använde jag tunna varma längdskidstrumpor. Överkroppen hade jag som vanligt underställströja, men sen en tröja till som andra lagret och väst utanpå. På benen bjöds det som nästan alltid (nästan) långkalsonger och ovanpå dem ett par överdragsbyxor. Bara så ni vet!

Siffror från passet!

  • Tid: 3:03:41 h
  • Distans: 44,88 km
  • Snittfart: 14,66 km/h
  • Snittpuls: 117 (60 %)
  • Maxpuls: 148 (76 %)
  • Höjdmeter: 735 m

Ingen mer träning idag alltså, laddar inför morgondagens tävling. Känns bra nu men man vet ju aldrig med mig nuförtiden men det ska i alla fall bli roligt att tävla igen. Tävlingen kan följas på FIS hemsida.

Startlistan för morgondagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *