FIS- tävling i Östersund

Innan loppet, då man hade lite förhoppningar i alla fall.

Var riktig sugen på att tävla i dagens FIS- tävling här på hemmaplan i Östersund. Tyvärr gick det så dåligt som jag var rädd att det kunde göra. Det var inte för att jag var sliten alls utan att hjärtat tyvärr inte klarade av att slå snabbare. Hade en snittpuls på 84 % av max idag och det är 15-20 slag lägre än vad jag har haft förut. Svårt att prestera då på en sådan tuff och fin bana som vi åkte på idag. Var över fem minuter efter vinnaren och hemmaåkaren Petter Engdahl.

Dagens resultat 15 km fristil

Ta det från början. Kom till stadion i god tid innan jag skulle starta och hann åka ett varv på dagens bana innan tjejerna startade. Banan mätte knappt fem kilometer med fin snö att åka på men lite kärvt då det faktiskt var -12 idag. Kändes i luftrören kan jag lova. En av de bättre banorna jag nånsin har åkt på. Som vanligt på denna nivån så är det väldig lite vila utför, men på ett par ställen kunde man gå ner i fartställning helt och få lite extra vila. Något helt annat när man åker Vasaloppet kan man säga. Byte sedan skidor och värmde upp lite mer på uppvärmningsspåren, körde även en hel del impulser och det kändes kanon. Kom upp i puls väldigt lätt, klart lättare än på länge. Hade själv vallat mina skidor denna dag, det har jag inte gjort på väldigt länge kan jag lova. Kan varit Borås Ski Maraton i februari förra året som jag vallade mina egna skidor senast. Hade tyvärr inte rätta pulvret heller idag. Hade bara Swix FC7x som kallaste pulvret att tillgå men det var ändå Swix näst bästa rekommendation när de gjorde tester dagen innan. Mina skidor var helt okej men inte av de bättre i fältet direkt.

Till loppet då. Jag startade som nummer fem i startordningen. Var ett bra startfält idag. Vi skulle åka tre varv och samtliga mina varv gick jämnt, vilken är en klen tröst i sammanhanget. Tyckte jag försökte åka på men tyvärr så kom jag inte upp i puls högre än omkring 165- 170 i de flesta backarna, oavsett om de var långa eller korta. Redan i den långa stigningen som mäter 700 meter och nästan 70 höjdmeter i ett svep så kom skidskyttelandslagsåkaren Peppe Femling ikapp och förbi mig. Tänkte att det nog inte gick så fort som jag hade hoppas på. Ytterligare på varv två kom några åkare ikapp och förbi mig, en var en annan skidskyttelandslagsåkare, nämligen Christoffer Eriksson. Det var den enda åkaren jag kunde hänga med idag som åkte snabbare än mig, vilket å andra sidan var de flesta, nästan alla. Hängde med 1/4 av den långa stigningen på andra varvet och var inte allt för långt efter vid sista varvningen. Lyckades köra om två på sista varvet, vilket var inspirerande och gav energi. Återhämtade mig fint efter utförsbackarna men som sagt så gick det inte fortare än knapp tröskelfart för mig idag. Var ändå helt utpumpad i mål, exakt samma hemska känsla som i Bruksvallspremiären i november. Svårt att få syre vid målgång och även idag var man nära att spy. Precis som i Bruksvallarna så kändes det som jag fick ut det jag hade trots allt och det får man vara nöjd över. Tyvärr tyckte jag tekniken sviktade en hel del. Jag har ändå åkt mer skejt de två senaste månaderna än vad jag nånsin har gjort överhuvudtaget på snö. Var fina förhållanden idag men hade lite svårt och halkade till lite här och där. 2:ans växel är en växel som hade åkt väldigt lite förut innan jag flyttat upp hit, den tyckte jag fungerade helt okej idag. Känner att kraften kommer mer framåt och att man inte står och stampar lika mycket som förut, även om det finns mer att önskar rent teknikmässigt.

Hur man ska gå vidare efter det här vet jag inte riktigt. Var ändå glad att jag valde åka idag. Trots allt spännande att ta på sig nummerlappen. Vill gärna åka SM 15 kilometer klassiskt i Söderhamn i februari men ska nog sikta in mig på några långlopp istället. Tror jag kan prestera bättre där.

Siffror från dagens race 15 km skejt:

  • Tid: 40:02 min
  • Distans: 13,78 km
  • Snittpuls: 163 (84 %)
  • Maxpuls: 173 (89 %)
  • Snittfart: 20,65 km/h
  • Maxfart: 52,1 km/h
  • Höjdmeter: 516 m

Efter loppet varvade jag ner en kort stund men senare på kvällen gav jag mig ut på ett lugnt löppass. Turen gick till Vallsundabron och sen vidare upp och runt Frösöberget. Detta tog dryg en timme och kom dryg en mil på den tiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *