Inställda stakintervaller, blev SkiErg istället

Dessa siffror skrämmer nog inte många.

Var ganska kallt när jag vaknade på morgonen, nära -30 så att köra stakintervaller denna dag i kylan var uteslutet, även om jag kör i mask. Syftet med dagens intervallpass var att bli riktigt trött och det hade jag inte blivit om jag åkte utomhus i dagens kyla, istället blev det intervaller med hjälp av SkiErg:en (stakmaskin) på vintersportscentrum och blev rejält trött. Som bekant är jag ohygglig dålig på SkiErg och idag var inget undantag, även om jag nog gjorde personbästa i den maskinen idag. Eftersom en viss skidbloggare från dalarna inte nu kan träna och blogga om det så är det väl jag som står i ordningen att klaga på alla ”hetstider” på SkiErg, speciellt sörlänningarna och i synnerhet medelåldersmän från huvudstaden, är väl de som står still i Vasaloppets startbacke varje år och ådrar sig förseningar åt vi andra som tränar på skidor. Är inte bitter alls alltså.

Upplägget var att köra ett tröskeldrag som jag gjorde, 2500 meter på 9:52 min, snittpuls på 162 (84 %), stabil start. Körde sedan 2×1000 meter på 3:33 respektive 3:34 minuter, snittpulsen på dessa var 170 (88 %) respektive 173 (90 %), var ordentligt mossig efter dessa och orkade därför inte köra de kommande 2×500 meter på något bra sätt, var muskulärt trött och kom inte upp i samma höga puls som tidigare men första hade jag ändå siffrorna, 1:46,7 minuter och en snittpuls på 167 (87 %), den andra vet jag inte då jag glömde klocka av den men jag blev väldig trött på den med. Jag avslutade hela det här kalaset med att köra 5x 30/30 sekunder, d.v.s. 30 sekunder aktivt och 30 sekunder vila, på dessa hade jag faktiskt negativa splits med en snittpuls på 168 (87 %). När det roliga var över så hade jag hållit på i en timme exakt med en snittpuls på 146 (75 %) trots jag åtminstone inte drog någonting i tio minuter av denna timmen som jag höll på. Bra pass där syftet var att bli riktigt trött och få upp pulsen ordentligt och det fick jag. Jag körde förövrigt på motstånd 6.

Pulskurvan under SkiErg- passet.

På eftermiddagen så var jag ute själv och härjade runt omkring stadionområdet/VC- banorna och samlade på mig höjdmeter med mycket fokus på teknik och då främst 2:ans växel, på båda sidor. Det fungerade bra även om kroppen var lite seg efter morgonens intervaller, nästan 29 kilometer hann man med på två timmars åkning i sommarvärmen på -11 grader. Jag lyckades skrapa ihop 938 höjdmeter och en snittpuls på 130 (67 %). Resten av dagen har jag mer eller mindre tillbringat åt politiska saker, både förmiddagen, sen eftermiddagen och t.o.m. ett telefonmöte på kvällen men hann som sagt genomföra två bra träningspass. Imorgon hoppas jag på lite mer humana temperaturen, det är trots allt snart mars och våren ska väl vara på ingång, någon gång åtminstone.

Var inte bara kallt utomhus, var ju inte jättevarmt inomhus heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *