Idrottsgalan 2018

Jag, Tobbe Flood och Zebastian efter gårdagens Idrottsgalan: Foto: Patrik Modin

Tillbaka till Östersund och verkligheten igen efter gårdagens avbrott i vardagen. Idag på eftermiddagen blev det skidskytte i ett blåsigt och snöigt Östersunds skidstadion. Senare på kvällen var det CUF aktivitet som stod på programmet, ungefär lika roligt, intressant och viktigt som Idrottsgalan, fast annorlunda.

Det är många som undrar hur Idrottsgalan skulle vara och därför tänkte jag summera gårdagens gala så gott som jag kan. Allt började med fördrink (vatten) innan vi gick i samlad trupp förbi röda mattan. Dock kom kungligheterna prins Carl- Philip och hans Sofia samtidigt så vi fick snällt vänta när de passerade oss och därefter följde bl.a. Thomas Brolin, Peder Fredricson  och Lisen Bratt Fredricson, men även idrottsministern Annika Strandhäll (som också är social-, folkhälso-, och sjukvårdsminister). Jag har inget emot att bli idrottsminister i framtida Alliansregeringar, då har man sagt det.

Sen fick vi äta tre rätters där maten var lokal- samt svenskproducerad mat. Tummen upp på det, mer sånt i Sverige, tack! Vi fick äran att sitta långt fram, precis vid scenen och de vi hade som sällskap vid vårt bord var Malin Ewerlöf, Jonas Karlsson, Emilie Öhrstig, Jacob Hård och Stefan Holm samt respektive sällskap till dessa. Trevligt sällskap och det pratades mycket om skidåkning och friidrott. Jag var tvungen att nämna att mitt första idrottsminne överhuvudtaget jag minns är Michael Johnsons världsrekord på 200 meter i Atlanta OS 1996, där Jacob Hård kommenterade, ett minne och lopp som fortfarande ger rysningar. Annars minns man Hårds karaktär Boa Orm från Lilla sportspegeln när man var liten, en sannerligen igenkänlig röst. Fick också reda på lite rolig och intressant fakta att Holm klarade två meter i höjdhopp så sent som i maj, imponerande. Det är i och för sig en höjd han saxade över på uppvärmning när jag var på MAI- galan på Malmö stadion tidig 00- tal. Han pratade även om hur de resonera kring en eventuell OS- ansökan (troligtvis i Stockholm) 2026, där han sitter i den internationella olympiska kommittén.

Minnesvärda ögonblick från galan i punktform:

 • Att alla olika typer av idrotter kan samlas vid ett och samma tillfälle är unikt, så gott som bara kan hända på Idrottsgalan en gång om året i Sverige.
 • Grym organisation rakt igenom hela kvällen, en eloge till alla dessa.
 • Mammornas mäktiga och roliga tal inför vem som skulle bli årets manliga idrottare, var precis som alla nominerade kände sig som vinnare efter deras tal.
 • Börje 81 från fotbollsklubben Parkalompolo, tio mil norr om Pajala,  ägde globen men nästan ingen förstod honom. Alla ideella ledare i svensk idrott ska ha en rejäl eloge för sina insatser runt om i landet, utan dem vore det inga idrottsframgångar för Sverige.
 • Att Anna Holmlund kom till idrottsgalan var berörande och mäktigt samt visar hur stark man kan komma tillbaka från en svår olycka, tack vare sin grymma fysik från idrotten.
 • Stefans Holms ständiga twittrande.
 • Jakob Hård slutade att applåderade sist av alla i hela globen, oftast.
 • Störst jubel under kvällen var när flickidolerna Marcus och Martinius inledde galan med sång och grym dans av dansarna.
 • Intressant att höra Emilie Öhrstig prata om hur de resonerade kring nomineringarna.
 • Festen dog en aning när Peder Fredricson vann Jerringpriset, i sann idrottsanda så applåderades likväl lika mycket som respekt för vinnare. Är nog dags att införa röstningstak eller något i den kategori av pris, ungefär som i riksdagsvalet där man bara får rösta en gång.
 • Sarah Sjöströms enorma besvikelse efter vinnaren blev utsedd i Jerringpriset.
 • När Torgny Mogren och kom och beundrade vårt arbete i skidspåren, större bekräftelse av en sådan skidlegend är svårslagen. Jag var på en föreläsning med Torgny under SM- veckan i Örebro 2015, vilket var grymt inspirerande att lyssna på.
 • En stor eloge till våran landslagsläkare Martin Isaksson som bryr om de aktiva 24/7 då han såg till att förbundskapten Linda Andersson han skriva väl valda ord och tips om hur vi skulle undvika att bli sjuka, 100 % professionalism.

Bilder:

 

Peder intervjuas av SVT, vi syns lite i bakgrunden. Foto: Lotta Huselius

Fick denna skickat till mig av Susanne Malmberg som hittade denna bild med kungligheter på Instagram

Daniel, Ståhl är stor på alla sätt och vis.

Zebastian och 74 andra fick ta emot ett stipendium som unga studerande idrottare.

Menyn.

Landslagsläkaren Martin Isakssons fina och kloka budskap under idrottsgalan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *