Hoka Torekov-Båstad 2021

Foto: @fjallfoto Alexander Neimert

I lördags sprang jag första upplagan av Hoka Torekov-Båstad 2021, ett lopp på en dryg halvmara i vacker terräng i nordvästra delen av Skåne. Även om jag kommer från Skåne så har jag faktiskt aldrig vad jag vet varit vid denna del av Skåne. Synd, för det var gudomligt vackert, om man nu kunde se något förstås, för det var lite dimmigt. Jag slutade 5:a av knappt 1300 deltagare och placeringen är jag helt klart nöjd över.

Resultat

Att jag sprang detta lopp beror på att det passade bra på vägen upp till Östersund, var ett bra stopp på vägen och kul att testa något nytt lopp med, samt även springa lopp i Skåne. Det blir dessvärre av förklarliga skäl inte så många lopp i Skåne numera. Blev en aning strul med logistiken då man skulle hämta nummerlapp i Båstad där även vi skulle gå i mål. Sen var det att ta buss till starten. Jag hann med den sista bussen till starten för tävlingsklassen så det var bra. Det som var mindre bra var att magen strulade en del, bruka sällan ha problem men denna gång så behövde jag till och med besöka toaletten innan start, något jag sällan behöver innan lopp. Det var dock inga problem att hinna med uppvärmning innan start. 

Banan

Banan gick vackert nära eller omkring havet på Bjärehalvön. Terrängen var varierande och likaså underlaget, på så sätt gjorde det till en fin helhetsupplevelse. Det var också ett A-B lopp vilket jag gillar. Starten var i Torekov och målet i Båstad. Första åtta kilometerna var helt flackt men underlaget stundtals gjorde det lite svårt att springa fort. Första kilometern var på grusväg och gick snabbt, sen var det varierande med gräs som huvudunderlag men korta partier sprang vi på sten och sprang över en och annan stätta som är en slags stege in och ut från hagar. Det var både kor och får i dessa hagar. 

Bansträckningen 

Efter åtta kilometer kom vi till Hov Hallar, stenigt och jävligt parti men otroligt vacker landskap att passera. Här var det teknisk att springa med gång både uppför och nerför några gånger. Efter drygt nio kilometer passerade vi första vätskestationen och mellantiden, sen fortsatte det uppåt och från kusten in i skogen. Här väntade några rejält utmanade kilometrar, de tog tid och det hade nog varit en fördel att sprungit denna del av bana tidigare. Det är var som sagt outforskat terräng för min del. Efter tolv kilometer var man på 140 meter över havet och därifrån till nästa vätskestadion och mellantid mer lättlöpt parti med en del asfalt men ungefär lika mycket uppför som nerför. Efter 16 kilometer så når man högsta punkten på 143 meter över havet och därifrån var det lite tekniska utförslöpning blandad med lite uppförsbackar i några hagar om jag minns rätt. Sedan kom man ut på asfaltsväg som gick ner till Båstad och typ sista tre kilometerna var flacka och gick längst vattnet igen. Underlaget var grus så det gick fort att springa på slutet in mot mål. Man kan läsa mer om banan här.

Höjdmeterskurvan.

Starten

Inför start som var det ganska realistiskt att jag hamnade någonstans mellan 5-10 i placering, det var dessutom en deltävling i Trailrunning Sweden Store Trailtour så konkurrensen var tuff. Det gick inte helt oväntat snabbt från början, 3:20 minuter första kilometern men det kändes ändå kontrollerat med vetskapen att man skulle springa ganska länge. Pulsbandet fungerade inte men på platten längs stranden fram till Hovs Hallar kändes det helt klart kontrollerat. Trots underlaget stora delar var ganska besvärligt så passerade jag första fem kilometerna på 18:45 minuter. Jag hade haft sällskap till och från av en löpare från Hälle IF. Bara att få springa med en från Hälle IF kändes stort. Jag var lite bättre än han på de tekniska partierna medan han var lite bättre där det var mindre tekniskt. Väl i Hov Hallar så fick jag lucka för gott och sprang sedan själv förbi första mellantiden efter 9,3 kilometer. Själv i dimman fortsatte jag in och upp i skogen. Jag var trots allt nästan fyra minuter efter ledaren och före detta världsmästaren i orientering Fredrik Bakkman (vad jag fick reda på av speakern vid starten). Orienterare springer otroligt fort där man inte tror man kan springa fort. 

Vid Hov Hallar. Foto: Jacob Zocherman

Tuffare terräng

Mellan kilometer åtta till tolv så var det bra tekniskt och långsamma kilometertider. Här fick jag tidigt sällskap av ett gäng kor, lite spännande men som van med kor så kände jag mig knappast rädd för dem. Jag halkade till utför en gång och kanske blev lite passiv och blev ikapp sprungen av en, men bara en kort stund. Det kom nämligen en backe på 65 höjdmeter med tio procents snittlutning. Trots något extra kilo man gått upp under vistelsen i Skåne på grund av all kolhydratsnjutning så tuffade jag på och sprang sedan själv därifrån. Efter 12,5 kilometer så sprang man fram till nästa mellantid (Elestorp) efter 15,5 kilometer, mestadels asfalt och en del skogsvägar gjorde att jag hade ganska snabbt tempo den sträckan. Jag var dock 6:21 minuter efter tät men såg bakom att jag hade en bit ner till de som jagade mig, dimman hade nämligen släppt en aning så det gick att se en del. 

Slutet av banan

Efter passeringen Elestorp så var det lite upp och ner i vacker bokskog blandad i hagar. Kände att jag kunde hålla tillräckligt bra tryck för att inte bli passerad. Drack en mugg sportdryck i Hov Hallar och tog en liquide i Elestorp, kändes som det räckte väl under de 1,5 timmarna jag var ute i. Sista biten ner mot Båstad gick det utför på asfalt, kände då att vaderna tog en del stryk. Sista tre kilometerna längs vattnet in mot må låg jag på i ganska snabbt tempo och kände jag kunde trots varit ute en lång tid pinna på bra. Gick inte för fullt då jag ville spara mig lite inför morgondagens lopp. Hade nog kunnat gå under 3:30 min/km tempo om det hade behövds. 7:30 minuter efter vinnaren och en 5:e plats blev det. Data från loppet:

  • Tid: 1:30:18 h
  • Distans: 21,55 km
  • Snittempo: 4:11 min/km 
  • Snittempo: Pulsbandet fungerade ej
  • Höjdmeter: 358 m (möjligen felvärde) (officiellt 250 m)
Syns tydligt att kilometer 9-12 var tuffa.

Helt klart ett bra och stabilt lopp, kunde inte begära så mycket mer egentligen. De framför mig var för bra och jag hade för långt upp till dem. Nöjd också jag kunde hålla några andra starka bakom mig, bland annat ledaren i trailtouren. Annars var det bra evenemang och helt klart ett lopp jag kan rekommendera. Tycker dock att det var lite väl dyrt att springa loppet, visserligen fick man busstransport till starten men man fick inte så värst mycket mer än så. Det kostade mellan 600-900 kronor och trots nästan 1300 deltagare så blev det bara pris de tre främsta i dam- och herrklassen och vad jag vet så var det inga prispengar. Om jag tar ett gott exempel så hade årets upplaga av Holy race i Offerdal, både busstransport till start, man fick mat efter loppet, prispengar till topp tre och underhållning av Kingen som avslutning. King- evenemang med andra ord. I övrigt gillade jag banan, bra att den är lätt i början så det sprider ut sig men avslutningen var tråkig, tre kilometer flackt var ingen drömavslutning och bara jobbigt mentalt. 

Foto: Oskar Henriksson
Foto: Oskar Henriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *