Grönklittsjakten 15 kilometer skejt

I den här kurvan brukar det kunna gå fort men inte idag. Oklart varför det är en person som går i spåret. Foto: Fia Jobs

Åkte trots allt den första deltävlingen i Grönklittsjakten idag som var 15 kilometer skejt. Ett aprilskämt i sig att jag överhuvudtaget ställde upp efter senaste veckans dåliga känsla, sen jag slutade att ta min medicin, vilket jag också har fått en del kritik för att jag ändå skulle åka. Med facit i hand så var jag väldigt glad över att jag valde att åka trots bakgrunden och samtidigt kände jag glädje och även motivation att fortsätta framöver. Något som faktiskt har varit lite si och så under hösten och vintern, vilket kanske inte har varit så konstigt.

Dagens samtliga resultat

Om man tar allt från början så vaknade jag upp hemma hos mina klubbkompisar Fia och Adam som har en blogg som passande nog heter Fia och Adam (inget aprilskämt). Eftersom vi skulle starta efter kl: 13 idag så passade vi på att se dagens Ski Classic lopp som gick på TV, ingen nådig bana dem åkte där borta i Nordnorge. Väl på plats i Grönklitt så värmde vi upp i drygt 20 minuter. På dessa 20 minuter så hanns det med lite impulser tillsammans med Adam, var ju helt slut och funderade lite hur detta skulle gå. Väl på start så slog hjärtat mellan 115-120 i puls trots jag bara stod still. Så hög puls har jag nog inte haft sedan jag sprang mitt första halvmaraton 2009, samma dag som jag fyllde 18 förövrigt. Ovanligt att man springer ett halvmaraton när man fyller myndig. Hade den gången över 130 i puls vid starten och öppnade första kilometern på 3:18 min/km. Snacka om adrenalin. Detta höll givetvis inte och jag sprang i mål den gången på 1:26:32, vilket ändå var en bra tid för en 18- åring

När jag väl fick ge mig ut på min första individuella start på nästan två månader, (OBS inget aprilskämt) så tyckte jag att min öppning var lugn och kontrollerad. Trots detta så flög jag om Maja Dahlqvist ganska omgående och körde ifrån henne, hon var då ute på sitt andra och sista varv. Var ett bra tecken tänkte jag då hon ändå har tagit en del världscuppoäng i vinter. Jag med för den delen. Dröjde inte så länge innan hennes kille (Anton Hedlund) kom farande om mig, då hade han tagit in 30 sekunder på mig. I slutet av första varvet kom också Victor Gustafsson, kunde hänga med en liten bit innan jag fick släppa ut på andra varvet. Fram till dess hade skidorna gått bra, hade under stora delar av första varvet varit halvklart och inte så värst varmt. Sen kom solen allt mer och det blev väldigt varmt och skidorna gick inte alls lika bra. Trots detta kom jag om Erik Persson som hade startat 30 sekunder förre mig. Han hade ännu sämre skidor än vad jag hade. Sen åkte jag om några som startade i motionsklassen innan jag gav mig ut på mitt tredje och sista varv. Efter ett tag kom 3:an i loppet Tom Fahlén ikapp och förbi mig. Kort därpå kom Måns Sunesson ikapp mig och jag hängde på trots jag var ordentligt mör, något annat vore ju konstigt annars. Hängde med en bit men tappade honom faktiskt när vi låg i fartställning. Förstod nu att skidorna inte var något vidare längre och tappade drygt halvminuten därifrån till Måns. Tog mig i mål tillslut och var väldigt trött och överhettad i värmen. Var då tio till elva grader i skuggan. Fint att ligga utslagen och kylas ner i snön efter målgång. Detta tillsammans med Måns, livet det att ligga där. Sist jag tävlade i Grönklitt var det nästan -25 grader, idag bra mycket varmare.

Något som inte är ett aprilskämt är att jag faktiskt är ganska nöjd över dagens lopp som kanske är ett av vinterns bästa lopp. Är visserligen långt efter tät men det var å andra sidan en fördel att gå ut tidigt idag som vinnaren Pontus Hermansson gjorde idag. Jag disponerade loppet så bra som jag överhuvudtaget kunde idag, kunde inte har åkt bättre kände jag. Gjorde dock två stora misstag och det var att jag inte rillade skidorna och flyttade bak bindningen som jag kan göra på NNN- bindningar. Tyckte inte det var nödvändigt när jag värmde upp, kändes bra att inställningen var normal (0). Mina rillers blev ju stulna i Malmö för snart ett och ett halvt år sedan, då jag hade vunnit Bulltoftaloppet (rullskidor), trots jag körde fel den gången. Har sen dess inte införskaffat några nya egna, mycket beroende att jag sällan själv vallar. Andra gången jag vallade själv denna vinter. Någon som vill sponsra med ett riller- set?

För första gången har jag kunnat känna riktigt mjölksyra på dagens tävling och tidigare i veckan. Innan har bara inte hjärtat orka slå snabbare. Idag hade jag en snittpuls på 182 (94 %) och det är två slag mer än vad jag lyckades med under hela tiden då jag åt betablockare. 94 % i snitt är vad man ska ha på sådana lopp som idag, speciellt när du inte låg i fartställning så värst mycket. Kan tillägga att det var lite smalt emellanåt och jag var så trött att jag stod och stakade på vissa partier, då har man bra mycket mjölksyra i benen. Tacka för all support jag fick idag, dels av Fia men också av Måns pappa Torbjörn. Det betydde mycket under loppet kan jag säga. Kul också att få träffa idoler som Adam Steen, Måns Sunesson och Johannes Eklöf, roligt att få tävlar mot dessa herrar med flera förstås. Var en bit efter dessa nyss nämnde, men inte alltför långt efter ändå. Eklöf lyckades bli 20:e i SM skiathlon tidigare i vinter och idag var jag ”bara” 2,5 minuter efter. Dock var jag förre honom en gång i Torsby, då liksom idag 15 kilometer skejt. Då hade man en annan kapacitet.

Siffror från tävlingen:

  • Tid: 40:39 min
  • Distans: 13,74 km
  • Snittfart: 20,28 km/h
  • Maxfart: 39,6 km/h
  • Snittpuls: 182 (94 %)
  • Maxpuls: 190 (98 %)
  • Höjdmeter: 274 m

Imorgon är det dags för jaktstart, startar fyra sekunder efter Stefan Ekman och 14 respektive 19 sekunder efter Adam Larsson och Viktor Axelsson. De två sist nämnda var jag långt efter i SM 15 kilometer klassiskt tidigare i vinter, speciellt Adam som jag var 4,5 minuter efter då. Blir tufft att ta någon men man kan ändå göra ett försök.

Något som var ett aprilskämt idag var att jag läste på FIS hemsida att man skulle införa skinskidor till alla deltagare i FIS- tävlingar. Givetvis ett skämt men tänker man efter så blir man inte förvånad över om de äldre herrarna i ledningen skulle bestämma sig för detta. Jag menar att det var ju ingen som trodde att man skulle införa stakfriazoner eller att ha regel om hur långa stavar man få ha.

Ska valla lite skidor imorgon, de vallar ju inte av sig själv direkt. Blir fäste tror jag.

Var skönt att åka av sig efter loppet i det vackra och varma vädret. Foto: Fia Jobs.

Jag och Adam njuter. Foto: Fia Jobs.

Jag in action. Foto: Fia Jobs

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *