Fokus Izalco Max 5,0

Dags att skriva lite om min nya cykel som jag idag har haft som transportmedel till jobbet. Den heter Izalco Max 5,0 av märket Fokus som är ett tyskt märke. Rammen är av kolfiber och en av de bättre man kan få tag på, medan det finns lite att ”bygga till” i form av sadel, pendaler och framförallt hjulen. Att byta hjul blir till ett annat år, de kostar en hel del om man ska ha det bästa. Lätt är den också, eftersom den andra grusvägen hemmavid nu med är skrapad, var det bara att slänga upp den 7,2 kg lätta cykeln på axeln och lunka hem de sista 600 meterna.

Min nya skönhet!

Min nya skönhet!

Cykelpendlade till jobbet idag igen och nu börja jag få tillbaka mina cykelben från förra året efter ett halvår frånvaro från sadeln. Även idag hade jag mestadels motvind till och från jobbet. Nordligt vind på morgonen och sydlig vind på kvällen. Ovanligt tycker jag att vinden vänder så ofta som det har gjort den senaste tiden, samtidigt har den varit ganska behaglig vind och inte alls så frisk den kan vara. Brukar ju vara sydvästlig vind hemma 300 dagar om året då friska vindar. Som en bonde från Skillinge sa när jag hade fortutbildning av sprutcertifikat för ett tag sedan ”det blåser 360 dagar om året, resterande 5 stormar det” Kan väl hålla med om det och Skillinge är väl Skånes motsvarighet till Norrlands Stekenjokk.

Har nu cyklat nästan 40 mil på min nya hoj och av de 40 milen är nog minst 35 mil i motvind/sidvind så har ännu inte kunnat ligga på under en längre tid i hög fart med hjälp av medvind. Kunde ändå känna idag att det är en klar skillnad från förra cykeln när man nu kan och orka trycka lite mer än förut. Tycker cykling är väldigt roligt just nu men har inga planer på att byta till sporten helt och hållet. Är ett bra alternativ till träning. Kommer inte börja raka mig benen som många inbitna cyklister gör, vill inte förlora min manlighet……….:). Att många cyklister rakar benen sägs vara bl.a. att minska luftmotståndet och att ”lindra” besvären med skrapsår efter vurpor. Till dem kan jag rekommendera att inte vurpa, det är dumt men kan givetvis hända vem som helst när som helst. Har vurpat en gång när jag skulle väja för en hund på en mindre landsväg någonstans mellan Ekeby och Kågeröd, på den tiden jag studerade på Alnarp och bodde i Bjärred. Det var en liten jycke som skällde som bara den och jag handlade snabbt, som slutade i en vurpa men lyckligtvis gick det bra. Dock var jag jag riktigt arg och började skälla tillbaks på hunden som i sin tur sprang och gömde sig bakom ett staket. Som det kan bli!

Sträcka:
59,96 km
Hastighet:
29,3 km/h
Tempo:
02:03 min/km
Maxpuls:
153 slag/min
Snittpuls:
133 slag/min
Kaloriförbrukning:
1154 kcal

Data från cykling till jobbet.

Sträcka:
59,05 km
Hastighet:
32,56 km/h
Tempo:
01:51 min/km
Maxpuls:
162 slag/min
Snittpuls:
140 slag/min
Kaloriförbrukning:
1162 kcal

Data från cyklingen hem från jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *