Broms på elpexrullskidor

Fin morgon för test och mysåkning.

Fin morgon för test och mysåkning.

Har haft förmånen att testa Elpex nya broms på klassiska rullskidor, som kommer ut i butik början av maj. Bromsen säljs i paket (rullskida + bindning + broms)  och passar till Elpex modellerna, Wasa 610, Wasa evolution och juniorskidan Team 480. Senare ska man kunna köpa bromsen separat som ska kunna passar till alla Elpex- modeller. Körde själv på Wasa 610 och började utan att testa hur bromsen fungerade helt ut köra nerför en backe med en järnövergång. Otroligt nog kom ett tåg samtidigt och jag hade en bil bakom mig, så fick verkligen använda bromsen ”in action”. Funkade fint att bromsa, trots jag inte har stått på ett par klassiska rullskidor på över 5 veckor sen. För att bromsa ska man förra fram ena benet, precis som en fällning i en målgång. Körde runt i nästan en timme med en massa bromsningar. Byte sida men att ha bromsen på min högra skida fungerade bäst för mig. Testade även att bromsa i hög fart (30 km/h) och det fungerade fint, men kräver en klart längre bromssträcka än i låg fart, precis som vilket annat på hjul. Slet på hjulen men det berodde på att jag bara åkte runt och bromsade. I verkligheten när man är ute och åker tror jag att man sällan behöver bromsa och då sliter man inte ut hjulen snabbare heller.

Tyckte hjulen rullade lite långsamt när jag testade och tittade sen på dem och såg att det var 3:or på, vilket förklarade en del och konstaterade att min form inte var så fullt usel som jag trodde. Jag kan rekommendera att införskaffa elpex bromsen till alla som tycker det är obehagligt att åka rullskidor och de som bor i städer med tätare trafik (övergångsställen, trafikljus etc) som kräver snabbare möjligheter att stanna. Även mer vana duktiga rullskidåkare kan också använda bromsen. om man bor och åker på mer kuperad terräng. Åker ungefär 95 % på tröga hjul (3:or eller 4:or) när jag åker klassiskt och åker mestadels på platt terräng. Att gå ner i fartställning mellan september – april är väldigt sällsynt hemma hos mig. Att jag kommer använda bromsen själv, är lika troligt som om Stefan Löfven pratar sanning!

 

Plus:

 • Bromsen är tyst, inget gnissel, vilket kan vara en fördel om man möter djur som hästar eller hundar t.ex.
 • Bromsen är inte i vägen när man åker.

Negativt:

 • Krävs god balans och teknik för kunna behärska bromsen.
Platt.......här krävs ingen broms.

Platt…….här krävs ingen broms.

En tanke kring ”Broms på elpexrullskidor

 1. 76Dawn

  Hello admin, i must say you have very interesting
  articles here. Your page should go viral. You need initial traffic boost only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *