Bra säsongsavslutning i Storhogna

Varmt.

Idag var det inte bara min 28:e födelsedag, utan också tävlingen ”Åk en mil vinn en bil 2019” i ett soligt Storhogna som ligger mellan Klövsjö och Vemdalen. Trots förutsättningarna inte var helt optimala så kunde jag med min vårform göra en bra genomförd tävling som jag är mycket nöjd över. Jag slutade 21:e och var 3:32 minuter efter vinnaren Oskar Svensson och hade flera bra namn strax förre mig på resultatlistan.

Resultat

Jag fick en fantastiskt god prinsesstårta av Therese redan på morgonen till frukost, inte den bästa uppladdningen men vad gör det. Kanske inte bästa uppladdningen att man var lite sen själv med långa köer till följd. Förut ett bra arrangemang så hade jag önskat något bättre logistik som t.ex. fler toaletter eller som mer och bättre information. Var trots allt själv funktionär förra helgen så tyckte det fanns saker som kunde varit bättre. Något som är fantastiskt med denna tävling eller snarare evenemang eftersom allt annat runt omkring är just allt annat omkring och att alla verkligen var med. Yngsta deltagaren som också tog sig i mål var fyra år gammal, min egna Therese åkte sitt första lopp på längdskidor någonsin och flera familjer körde så lite drygt 2000 deltog idag. Vann dock ingen bil men väl en påse för att ha pjäxor i, nöjd så. 

Med lite tid innan start så hann jag aldrig värma upp förutom den snabba joggen (ca: 1,5 km) uppför för att hämta nummerlapp och gå till starten. Hade väl varit okej om jag skulle använda benen men nu skulle jag staka hela loppet så inte optimalt och det tog några minuter att få igång motorn. Såhär på vårkanten så är det inga viktiga tävlingar och innan start var allt så avslappnat så när väl startskottet gick så var det typ tio i bredd på fyra spår så det började med en flaskhals direkt. Kloka som vi är så stod vi ungefär så som vi kom i mål, så det var väl gjort av oss 36 herrar som startade i elitklassen. Tonen och respekten för varandra är betydlige bättre bland eliten än hos motionären enligt min mening. 

Vi började med att staka (åtminstone en gick på fäste) uppför till fjället och sen var det varierande upp och ner men ganska flackt innan sista kilometern då det gick nerför och var svängigt. Efter en kilometer så bildades det en grupp med fem åkare, jag och fyra åkare från arrangörsklubben Åsarnas IK. Jag låg i rygg och det var en kontrollerad fart som kändes helt rätt och hade ingen anledning att gå ifrån. Efter drygt sex kilometer så gick Tiio Söderhielm upp och jag försökte runda de andra men orkade inte gå med och han anslöt till duon en bit framför. Tillslut så körde vi på som en kvartett då jag inte heller orkade trycka på och jag och en annan tryckte på hårt på platten och var nära att gå ihop trion där framme innan vi började köra utför den sista kilometern. Den kilometern var knixig med många svängar med lössnö i, samt korta branta uppförsknixar. Kul som bara den men synd att man inte åkte där en gång innan så man visste hur det såg ut när man åkte utför, för egentligen så var det inget svårt utan jag var bara feg och kass utför som gjorde jag tappade 15-20 sekunder sista kilometern men då tyckte jag ändå åkte bra när det gick uppför.

Men i det stora hela nöjd och även om man ska ta en sådan tävling med en nypa salt så är jag trots allt inte så värst långt efter några av landslagsåkarna. Jag hade bra skidor och hade transparanta vita belag som jag inte åkt en enda gång hittills i år men med blött före med gasande sol och 10-15 grader vindstilla så var det helt rätt skidor med rätt struktur idag. Hade inga skidor som stack ut utan hade jämförbördiga med de andra, och när jag låg på rygg så kunde jag ibland vila mer än de två första längst fram. Kändes allmänt tungt då det var så tungt att åka, framförallt uppför då man kände att man stod mer still än tog sig framåt. Men det var nog något som alla deltagare kände idag. Eftersom det var så varmt så åkte jag i linne idag och det kändes som helt rätt alternativ, resten av dagen tillbringade jag i solen och blev väldig solbränd. Jag passade självklart även på att se när sambon kom i mål och hennes vän Karin och följde sen den spännande utlottningen av bilen. Siffror från loppet:

  • Tid: 29:09 min
  • Distans: 10,07 km
  • Snittfart: 20,5 km/h
  • Snittpuls: 174 (90 %)
  • Maxpuls: 184 (95 %)
  • Höjdmeter: 187 m

Annars nöjd över säsongen trots lite träning och tävlande men desto mer motivation när jag väl har tävlat än senare år och kommer göra en sammanfattning av träningsåret (som slutar på söndag) samt vintersäsongen. Tillslut kan jag säga att det känns skönt att fylla 28, det är liksom en bra ålder att ha och hade gärna stannat här ett tag. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *