Blir det några svenska framgångar i skidspåren i vinter?

Snart är vintern här, vilket även innebär att världscuperna i de stora vintersporterna drar igång. Den alpina världscupen har redan tjuvstartat medan världscuperna i längdskidor och skidskytte drar igång i slutet av november och början av december. Genom åren har Sverige haft stora framgångar i de här sporterna, men frågan är hur det kommer att bli i år?

Stina Nilsson – Sveriges främsta hopp

  • Svensk längdskidåkning har under de senaste 10-15 åren hämtat hem en lång rad medaljer från VM och OS. Förra säsongen var sprintdrottningen Stina Nilsson det stora svenska glädjeämnet. Ett guld och ett silver vid VM i Seefeld, åtta världscupsegrar samt totalseger i sprintcupen. Men, det fanns ju även flera andra damer som imponerade under förra året. Inte minst Frida Karlsson som tog ett silver och ett brons i VM och sedan får vi heller inte glömma Ebba Andersson och Maja Dahlkvist, som bägge tog flera pallplaceringar i världscupen. Den allra största framgången för de svenska damerna var kanske ändå stafettguldet i VM där Stina Nilsson vann efter en spurtstrid med norskan Therese Johaug. Förutom Stina Nilsson ingick även Ebba Karlsson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla i laget.

    Med tanke på hur det såg ut förra säsongen kan vi nog ha stora förhoppningar på att de svenska damerna kommer ha stora framgångar även den här säsongen. Framför allt Stina Nilsson, men kanske kan även Ebba Andersson och Frida Karlsson höja sig ytterligare ett snäpp och på allvar utmana Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg.

    Vad gäller de svenska herrarna ska vi nog inte vänta oss alltför mycket. Förra säsongen tog de svenska herrarna bara en enda pallplacering i världscupen och det var genom Calle Halfvarsson, som kom trea i världscuppremiären i Ruka. Tyvärr lär det nog inte bli mycket bättre i år, då de svenska herrarna saknar åkare i den absoluta världstoppen.

Källa: ’Frida Karlsson’ by Granada via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Ska Anna Swenn-Larsson ta sin första världscupseger?

När det kommer till den alpina världscupen är det i slalom vi ska ha de största svenska förhoppningar. Kanske framför allt på Anna Swenn-Larsson, som förra säsongen tog två pallplaceringar i världscupen och framför allt VM-silver i Åre. Bli inte förvånade om Anna Swenn-Larsson tar sin första världscupseger den här säsongen. Dessutom ligger hon högt rankad bland spelbolgen när det kommer till vem som ska ta hem slalomcupen. Med ett odds på 21.00 har hon hos bet365 sportsbetting fjärde lägst odds av alla åkare. Allra lägst odds har storfavoriten Mikaela Shiffrin med ett odds på 1.20.

Kan Hanna Öberg vara med i kampen om totalsegern?

Sist, men inte minst, har vi förstås också världscupen i skidskytte och även här är det på damsidan vi ska ha de största förhoppningarna. Inte minst på Hanna Öberg, som förra säsongen tog en seger och ytterligare fyra pallplaceringar i världscupen samt VM-guld på 15 km vid i Östersund.

I den totala världscupen blev det till slut en femteplats, dock inte alltför långt bakom den totalsegraren Dorotea Wierer från Italien. Med tanke på att Hanna Öbergs utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt de två senaste säsongerna är det långtifrån omöjligt att hon kan komma att vara med och utmana om segern i totalcupen.

Källa: ’Hanna Öberg 2017’ by Andreaze via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *