7:a OnePartnerGroup Ski Marathon Östersund 2021

Målgång. Foto: Mikael Hedström

Årets första tävling för min del och säkert för många andra också. Jag valde dock att åka motionsklass 17,5 kilometer och inte huvudloppet över fyra mil. När man tävlar i motionsklass i Östersund så bruka det resultera i grymt startfält. Det var ett bra startfält men inte riktigt som åren tidigare. Blev 7:a hursomhelst ,3:20 minuter efter segraren Markus Ruus. Ett av mina bättre lopp klassiskt och då förstås ett av mina bättre lopp som jag har stakat.

Resultat

Jag hade bara vallat upp ett par till denna tävling, ett par Salomon stakskidor som är nya för i år. De går egentligen bäst på konstsnö och idag körde vi i princip endast på natursnö men ändå hårda förhållanden så trodde de skulle kunna gå bra. Och det gjorde dem, kanske de bästa skidorna jag fått till någon gång, hade åtminstone stundtals bättre än snittet som jag åkte med. Har nog inte hänt förr. Detta visste jag dock inte på uppvärmningen då jag körde på ett annat par. Uppvärmningen var faktiskt ganska tung, försökte trycka på men kom ingen vart tyckte jag.

Jag glömde i vanlig ordning att ställa ut ett par skidor i startfållan så hamnade lite väl långt bak i tredje led av fyra. Kan tycka att man kan använda sunt förnuft och ställa sig där man hör hemma, det fanns dem som ställde sig lite fel kan man säga. Inget namn ingen dömd men vissa familjer tro lite väl högt om sig själva. Detta gjorde att jag fastande lite i starten, vi gick från sex spår till fyra spår tidigt och jag samt min arbetskollega från Elitsport Jonatan Engström och jag fick gå utanför spåren för ta oss fram. Detta lyckades men täten hade försvunnit. Sedan tappades mer tid då i den egentliga enda snabba utförslöpan var en framför som gjorde en mäktig vurpa och det var precis jag klarade mig men tappade mycket fart. Hoppas det gick bra för honom.

Sedan fortsatte det gå ganska lätt i några minuter till men fick bita i för att hänga med Jonatan fram till en riktigt lång stigning på sex minuter ungefär där det endast gick lätt utför någon minut. Detta var sträckan från bron över E14 upp till Torråsen. Här kunde vi plocka en del gubbar till och växeldrog något. Det gick så pass bra att vi kom ikapp 3:an och 4:an i loppet. Tyvärr så tappade jag en liten lucka framåt uppe vid Torråsen men trodde jag skulle kunna hänga i rygg för att sen kunna få en någorlunda behaglig resa runt Torråsen som vi sen skulle åka. Dessvärre så missbedömde jag en kurva totalt och tappade kontakten för gott. Hade dock en kille från Oxbergs IF i rygg så hade en förhoppning att få hjälp att växeldra. Tappade inte så mycket i början och matade på ganska bra. Sen vände vi tillbaka och hade då en styv motvind stundtals och tappade allt med. Fick efter en tid lite hjälp med dragjobbet men gick inte så värst fort och han var inte så intresserad att dra heller. För mig är det viktigare att komma närmare vinnaren än att spurta om en 6:er plats.

Från Torråsen var det böljande med många kurvor ner till E14. Det längre loppet hade startat 30 minuter tidigare oh vi hade kört om en del utan större problem så ingen fara att passera dem. De körde dessutom ett mastervarv så därför kom vi ikapp dem ganska tidigt. Sista två kilometerna var platt eller uppför, hade gett upp hoppet att få draghjälp men var själv inte så pigg på att staka på. Hade ganska låg puls och muskulärt lite sliten, ändå inte van att köra så hårt så länge. Körde på enbart i lagom hårt tempo för visste att upploppet var långt och kraftig motvind. Visste väl på förhand att jag skulle förlora spurten ändå men saken blev inte lättare att skylten med 100 meter kvar till mål stod mer eller mindre i det spåret jag låg i och den andre hade då redan gått förbi jämsides så det blev inget bra alls in mot mål.

Helt klart nöjd med loppet, finns dock en del delar som jag är missnöjd över. Inte så värst nöjd hur jag fick släppa trion uppe vid Torråsen, hade jag bara kunnat gå med där så kanske jag kunde vara med in hela vägen in mot mål. Tappade också lite väl mycket tid då ingen riktigt ville dra, skulle kanske försökt köra hårdare i backarna än vad jag gjorde. Tyckte jag ändå hade lite mer kräm kvar på slutet och kunde gått hårdare. Pulsen skvallrade kanske att jag borde kunnat gå hårdare. Mina skidor gick riktigt bra men något sämre kring Torråsen. Blir mycket spårbyten och riktningsförändringar på den här banan men gjorde det ofta bra men inte perfekt. Nöjd också att jag verkade gå ganska jämt med långa loppets tät på deras första varv, åtminstone om man ska tro Strava. Siffror från loppet:

  • Tid: 49:19 min
  • Distans: 17,77 km
  • Snittfart: 21,6 km/h
  • Maxfart: 53,7 km/h
  • Snittpuls: 167 (87%)
  • Maxpuls: 176 (91%)
  • Höjdmeter: 204 m

I övrigt idag så blev det faktiskt en joggtur med fru och barn och sen skejtur bara med barn på kvällen.

Bilder nedan som Mikael Hedström har tagit

Innan start.
Starten.
Trångt.
Målgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *