78,5 i testvärde

Har idag varit med i en studie och gjort ett maxsyreupptagningstest. Det börja blivit några sådana nu genom åren och de senaste har varit p.g.a. att man varit med i en studie. Precis som idag alltså. Är med i en studie som handlar kort om löpekonomi och nästa gång blir det mer fokus på det. 

Idag så började med en tidig uppstigning och frukost två timmar innan testet som började kl:8. Passade på att läsa lite handlingar när man nu fick gratis tid så att säga. Testet varade inte så värst långt, först invägning och mäta hur lång jag var samt fylla i hälsodeklaration. Allt i sin ordning och jag vägde in på 71 kilo, av någon anledning så är jag tyngst under perioden oktober- januari och det är just den tiden jag gjort mina maxtester. Kändes som den invägningen gav lite upp om att lyckas få bästa testvärde (ml/kg/min) som är mer relevant än VO2. Min löpekonomi som studien handlar om var ”good” eller godkänd som jag förstod det som. Inte helt utdömd i lägre fart eller uppför. 

Uppvärmningen bestod i tio minuter varierad löpning, lutning 0 % på bandet men farten varierade mellan 11-16 km/h. Sedan var det en längre paus men minns inte hur länge. 14 km/h sprangs sedan i fem minuter och då med slang för att mäta min andning. Tio minuter efter det så var det dags för själva testet. Jag hade trott och hoppas på start med en hastighet på 16 km/h men det blev 14 km/h med start helt plant. Med start på 16 km/h så hade testet kanske varit över efter 5-6 minuter. Efter varje minut så höjdes bandets lutning med en procent. Första fyra minuterna kändes lätta men sen började det ta emot en aning men sista 2,5 minuterna var riktigt jobbigt men klarade drygt nio minuter men hade hoppas på tio minuter. Kände också att lite intervallträning för benen och i synnerhet löpning gjorde att dem tog slut snabbare än att jag kom upp i maxpuls. Jag har kommit upp i 193-194 i maxpuls senaste året både i löpning och på SkiErg, är även den pulsangivelsen som jag räknar med är min max även om det är tre år sedan jag uppnådde den i ett test som jag gjorde idag. Därför kändes det rimligt att maxpulsen idag landade på 186 men du kan få bra VO2 och testvärden ändå. 

Testvärdet blev 78,5 vilket är jättebra och det är inte så många som har högre än så i detta land, men synd att man inte få ut ett skit av det i skidspåren. I löpning som går uppför så får jag det och det visar väl testerna från idag också. VO2 max landade på 5,57 l/min så även det en putsning av det bästa jag gjort. Nöjd så även om jag vill nå lite högre än så och gärna få över 80 i testvärde, vilket jag säkert ha under sommartid då jag i regel väger lite mindre. Nu är det inte vikten som spelar roll helt och hållet men det är fakta att ju mindre man väger men samtidigt kan prestera som idag ju bättre testvärde för du. 

75,5 fick jag i testvärde i Torsby för sju år sedan men enligt de flesta så är testerna på Vintersportscentrum i Östersund de bästa och mest korrekta. Dessutom svårast att få så bra resultat som möjligt, eller snarare rätt resultat som möjligt. På vintersportscentrum har jag fått 75,3 i testvärde som bäst, den gången på rullband för drygt två år sedan. Den gången så vägde jag ungefär lika mycket och hade ungefär lika hög maxpuls. Sist jag var med för ett år sedan i en studie så hade jag 73,5 i testvärde, den gånger var det maxlöpning och inte succesivt höjning som är det bästa och vanligaste för få bästa värdena. Då hade jag bara 177 i maxpuls. Vanligtvis brukar man ta laktat men inte idag. 

Annars så har jag nu uppnått samma nivåer som vår egna klubbikon Mats VO2 legenden Risberg, känns stort. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *