3:a King of the Hill

Topptrion t.v. Marcus Johansson, Andreas Svensson och jag

Topptrion t.v. Marcus Johansson, Andreas Svensson och jag. Foto: Lasse Ericsson

Blev precis som förra året 3:a i H21- klassen när dagens King of the Hill avgjordes. Det var en stabil och bra insats då årets startfält var något bättre än förra året, tyvärr var det inte allt för många deltagare under dagens tävling. Detta trots fint rullskidväder, en annorlunda och rolig bana samt ett riktigt (som vanligt) bra prisbord.

Resultat

Årets tävling gick på en delvis ny bana p.g.a. markarbete, det var en väldigt bra bana även om jag tror den gamla banan passar mig bättre. Årets bana startades längre österut än vanligt och hade en ordentlig lång brant stigning vid början och sen var det en massa svänga hit och dit innan sista biten gick på den gamla bansträckningen in mot mål. Vi skulle köra denna banan två gånger, först var det skate och förstås på riktiga hjul (tävlingshjul). Jag startade 30 sekunder efter Ulricehamns duktiga Andreas Svensson som är första års senior. Jag startade riktigt offensivt och kände att jag tog in några sekunder men i slutet i första backen så stumnade jag ordentligt och tappade tekniken. Det är väl så det går om jag sprintstartar i en backe med tio procents lutning. Eftersom jag inte hade åkt banan var jag sen lite passiv i vissa svängar och tappade någon sekund här och där. Plogade faktiskt i en sväng strax innan vi kom in på den sista biten av orginalbanan. Åkte sedan bra sista biten och var tillslut 24 sekunder efter Marcus (Snygg-Macke) Johansson och 15 sekunder efter Andreas.

Låg alltså 3:a inför jaktstarten i klassisk teknik, som gick knappa två timmar senare. Hade Lasse Ericsson som startade sju sekunder efter mig och ytterligare en bit bakom honom startade evigt unge Tobias Westman. Jag gjorde en usel insats i den första backen och hörde Lasse närmar sig oroväckande snabbt och min åkning var allt annat än vacker och än mindre bra. Skulle gjort som Marcus Johansson och stakade hela vägen upp i mål. Tror att jag hade tjänat på det med facit i hand. Var en liten brant som jag förgäves sprattlade till med benen, annars bara stakning. Lasse kom aldrig riktigt ikapp i början och jag ökade avståndet bakåt sakta men säkert. Med en kilometer kvar så fick jag reda på att jag var 33 sekunder efter tät och tog det lite lugnt i de svåra svängarna innan man kom ut till orginalbanan och kunde trycka på ordentligt igen. Var tillslut hela 45 sekunder efter Ulricehamnsåkarna som fick avgöras med målfoto där Marcus vann, grattis. Marcus har vunnit rullskidvärldscupen så motståndet var av högsta klass idag.

Är nöjd över insatsen men måste fortfarande lära mig åka tekniskt klart bättre. Bra också att jag vågade starta tokoffensivt (skatedelen) vilket annars inte har varit min melodi. Framförallt måste jag lära mig att åka fort på klassiskt när benen ska användas, staka uppför är jag bra trots jag är gammalmodig och fortfarande kör med kortare stavar än andra stakåkare gör nuförtiden. Jag ska i alla fall testa lite att staka med längre stavar i sommar. Hade inte åkt banan innan vilket var en miss i planeringen, men det är inte alltid lätt att få till logostiken när man ska upp och ner. Vilken tur att jag och Simon från vår klubb samåkte med Nybroåkarna Lasse och Fredrik. Vi samarbetade även med lagning under Vasaloppet, bra att man samarbeta mellan olika klubbar. För besväret lyckades jag vinna ett presentkort på 750 kronor, dock fick jag p-bot igår på 600 kronor men 750 är mer än 600 så jag tolkar det som jag gick plus, fint det.

Sedan åkte jag hem tillsammans med Simon till Skåne, vi stannade till och åt glass. Det är gott när det är varmt och sen är det som jag brukar nämna väldigt skönt och trevligt att ha sällskap när man reser långa sträckor. Totalt denna vecka har det blivit nio timmars träning. Har varit fullt tillräckligt med mitt späckade schema denna vecka.

Lite fakta kring de två racen:

Skate (individuell)

  • Tid: 8:02 min
  • Distans: 3,18 km
  • Snittfart: 23,75 km/h
  • Snittpuls: 175 (91 %)
  • Maxpuls: 185 (96 %)

Klassiskt (jaktstart)

  • Tid: 8:52 min
  • Distans: 3,19 km
  • Snittfart: 21,59 km/h
  • Snittpuls: 177 (92 %)
  • Maxpuls: 187 (97 %)

Konstigt nog så skiljde det med höjdmeterna mellan loppen, hade 105 höjdmeter och 0 höjdmeter första racet och när jaktstarten visade klockan att det var 110 höjdmeter och 7 fallmeter. Slutsats: Det gick uppför. Jag startade klockan tio sekunder innan jag startade så därför är min teori att snittpulsen borde vara en procent högre än vad som klockan visade. Riktig fin puls under jaktstarten, då stod jag ändå och stakade 95 % av det racet. Lägg då till att närmare en halvminut var kurvtagning.

Bilder

T.v Simon Nilsson, Fredrik Nilsson, Lasse Ericsson och Göran Petersson. Göran passera snart 80 + men tävlar fortfarande på rullskidor, visserligen något långsammare nuförtiden. En riktigt go Göteborgare.

T.v Simon Nilsson, Fredrik Nilsson, Lasse Ericsson och Göran Petersson. Göran passera snart 80 + men tävlar fortfarande på rullskidor, visserligen något långsammare nuförtiden. En riktigt go Göteborgare.

Lasse som bleb 5:a ta pris

Lasse som bleb 5:a ta pris

Erik Sjöberg och vinnaren i juniorklassen skymtar till höger. Lasse Ericsson

Erik Sjöberg och vinnaren i juniorklassen skymtar till höger. Foto: Lasse Ericsson

Vinnaren Marcus var tydligen otålig och gick iväg mitt under värsta fotograferingen, men visst han skulle väl gå och äta eller något eller dra iväg och köra ett nytt träningspass

Vinnaren Marcus var tydligen otålig och gick iväg mitt under värsta fotograferingen, men visst han skulle väl gå och äta eller något eller dra iväg och köra ett nytt träningspass. Foto: Lasse Ericsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *