3:a Åsracet och DM- medalj

Hann knappt nerför altaret och bli nygift innan det var dags för lopp igen. Var inte många timmars nattsömn men hade förmånen att få skjuts till dagens slagfält uppför Söderåsen, namnet var Åsracet och det var även DM. Lyckades efter ett häftigt lopp bli 3:a i mål och då också 3:a totalt i H21 klassen, bra med tanke på bakgrunden jag haft. Det blev trippel Ski Team Skåne vilket var riktigt bra och häftigt. Har ännu inte sätt en resultatlista från dagens lopp. 

Jag hade inga stora förhoppningar till ett lyckat insats på dagens lopp, detta efter tre tuffa dygn men också att jag inte kört ett enda kvalitépass på rullskidor hittills denna säsong. Faktum är att sen jag drog ljumsken i början av december 2020 (senaste klassiska intervallpasset) så var det blott andra klassiska passet överhuvudtaget sen dess, dessutom har jag inte kört stakintervaller sen slutet av april (längdskidor) i år. 

Jag värmde dock upp och det var blåsigt värre, som i Östersund men värre. Hade inte mycket koll på koordinationen och knappt något tempo när jag väl försökte trycka på. Kom inte ens upp i 170 i puls när jag tryckte på men när jag körde lugnt så hade jag ände 150 i puls. Hade det varit ett träningspass så hade jag åkte hem direkt men nu var det Skånskt mästerskap så bara att gilla läget. Kul också att många duktiga åkare från klubben kom och efteranmälde sig. Det blev efteranmälanars lopp med de tre snabbaste som faktiskt efteranmälde sig. 

Innan start så hade jag målet att bara ligga med och hänga med i täten. Loppet gick enbart i motvind och den var klart kännbar i framförallt i början av loppet och i slutet, något mer lä i mitten då det var tätare skog. Sträckan var nio kilometer där första tredjedelen var flackt innan det var böljande uppför upp mot mål. 

När väl starten gick så blev jag avhängd direkt men gnetade mig in som 4:e gubbe i täten. Dragjobbet skötes Viktor Asking och Wictor Broder. Själv så hade jag och Rickard Bergengren sällskapssnack där vi bl.a. pratade om jakt. Mitt i samtalet så ryckte Viktorx2 ifrån utan att jag uppfattade det direkt. Jag kände inte med min bakgrund att jag inte var kapabel att dra ikapp utan efter ett tag så var jag 3:e gubbe och drog i lagom takt in mot den långa stigningen efter cirka tre kilometer. 

Väl i backen så drog jag på utan att jag drog på så speciellt fort. Hade glömt hur man åkte med stakning med frånskjut och att staka i backen var jag knappast tränat för. Kände ju att jag hade ansvar att hålla tempo men tappade emot täten. När vi avklarat den långa ihållande stigningen på banan så var det bara jag och Rickard kvar i vårt gäng, samtidigt så såg vi att täten sprack och vi satte igång ett samarbete och tog in på täten. Jag hade fram till dess svårt att åka fort och ta i samt få upp pulsen. Men när jag fick vittring så körde jag bra ett tag i stakningen men orkade inte så länge och hade sen svårt att hänga med Rickard och efter ett tag fick jag släppa ryggen och låg 4:a själv men bara några sekunder från tät. 

Jag fick gå ner i tempo och i puls men återhämtade mig lite i någon utförsbacke och kände att jag nog orkade trycka på i stakningen på slutet och närmade mig först Wictor Broder och gick om honom direkt under den sista kilometern. Jag skulle tro jag gick snabbast mellan kilometer sju och åtta och var inte så värst långt efter mina klubbkamrater på slutet men blev ändå en del sekunder i mål tillslut. Var själv glad att jag kunde gå om och ta 3:e platsen, även om Wictor inte deltog i DM så är han riktigt duktig på rullskidor. Få nog säga att jag, Rickard och Viktor spelade ut våra kort rätt idag, glad också att Viktor vann efter har tränat på bra i Östersund. Kul också att Rickard kom och deltog och blev 2:a. Jag har visserligen många DM- guld men få nog säga att dagens 3:e plats värderas högt av mig.

De yttre förutsättningarna gjorde att mitt banrekord på 23:48 minuter stod sig ganska säkert, då var det torrt och medvind. Tror dock min nuvarande form hade gjort att jag nog skulle varit en bra bit från den tiden. Men fick i alla fall dessa siffror idag:

  • Tid: 28:09 min (ingen officiell tid än)
  • Distans: 8,99 km
  • Snitthastighet: 19,2 km/h
  • Snittpuls: 176 (91%) 
  • Maxpuls: 188 (97%)
  • Höjdmeter: 171 m
  • Fallmeter: 26 m

Är nöjd över dagens insats och hoppas jag aldrig behöver vara i sådan här dålig rullskidform när jag ska tävla på rullskidor. Kände mig inte bekväm i varken stakning eller stakning med frånskjut och att ens försöka diagonala vågade jag inte ens testa. Hade väl trillat ner i diket då. För att få en smula känsla över motvinden så höll vi inte ens över 20 km/h på platten första tre kilometerna, då kör vi ändå på 2:or. Kul också att se alla klubbkamrater igen och det var faktiskt roligt att tävla, vilket gör att man blir extra taggad att träna inför längdskidsäsongen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *