21,4 km/h i snitt på 4:or

IMG_3091

Inte lätt att sätta rubrik ibland när man tränar väldig lika träningspass dag efter dag, vecka efter vecka men idag gjorde jag lite annorlunda, vilket jag förvisso gör lite då och då. Blir för tråkigt annars. Mer om 21,4 km/h i snitt på 4:or, ska ta dagens träning från början. Stakade på 3:or på förmiddagen. Snurrade runt på rullskidbanan i nästan två timmar, kom på det nästan 31 kilometer. Hade en snittpuls på 119 (61 %) och tog 600 höjdmeter. Vackert så.

Var sedan seg efter det stakpasset, trots den relativa låga belastningen. Intog lite java och hoppades på ett mirakel, funkade okej faktiskt. Jag utgick hemifrån Frösön och tog sikte på rullskidbanan igen, för att snurra runt lite till idag. Lika kul varje gång man snurra runt där, få se vad man tycker om ett år. Denna gång skulle man köra i tröskelfart, liknande fart som under ett långlopp. Nu tänker jag inte åka långlopp i vinter men det blir två långlopp på rullskidor innan barmarksäsongen är slut. Dessa blir (förhoppningsvis) Alliansloppet (48 km) i slutet av sommaren och SM del två på Gotland (50 km), båda i klassiskt. Jag är väldig ensam skidåkare med att inte åka med termobälten här uppe i norr. Åker med vanlig flaska som jag tycker är väldigt praktiskt, du kan ju dricka i farten utan att behöva knäppa loss. Hoppas på revolution här uppe i norr, men är väl skeptiskt att det ska ske. Jag tycker i alla fall det fungera jättebra. Jag körde förövrigt i detta bälte från Salomon. Idag när jag körde mitt långa tröskeldrag drack jag vid fyra tillfällen när det gick nerför, perfekt då det är så det funka på tävling om man inte har langningshjälp som jag med högsta sannolikt inte har när jag åker kommande SM och Alliansloppet. Dessutom så är det bra att vänja sig dricka när pulsen är hög som på tävling än när man står till och snacka medan man dricker. Det är ju så det annars funkar. Drack sportdryck som jag brukar göra när jag kör mer högintensiva träningspass.

Nåväl, lite av ett sidospår möjlighet, passet då? Det gick fint tyckte jag, lite sliten kanske. Har tränat 19 timmar hittills denna vecka, så inte så konstigt. Innan jag drog igång den långa tröskelintervallen så körde jag fyra impulser för att väcka igång kroppen. Sedan drog jag igång, körde så gott som alla olika slingor som man kunde köra på den varierande slingriga rullskidbanan. Körde även vid tre tillfällen på den nyanlagda asfalten, fin rak stigning är det där. De har även breddat lite här och där vilket är bra, dock hade jag gärna velat att de hade breddat på några fler ställen där det kunde bli lite tajt att ta svängarna. Lägg då till att jag snurrade runt på mina 4:or. Åkte på 3:or på förmiddagen så jag ville ha lite variation, blev alltså 4:or och tradd-åkning, skönt att använda benen lite efter man bara stakade innan idag. Tog några minuter innan pulsen kom upp men sedan var den nästan lika konstant uppför 165-168 (86-87 %) och på platten 160- 163 (83-84 %). Snittpulsen landade ”bara” på 156 (80 %) men det går en hel del nerför också som gör att den hinner sjunka väldigt mycket. Tröskeldraget tog 1:05:18 timmar och kom på det 23,34 kilometer som alltså gav ett snitt på 21,4 km/h. 390 höjdmeter togs under draget, så det är inte platt direkt. Jag gissar att ungefär 65 % var stakning, 15-20 % användning av ben och resten var fartställning/kurvtagning. Mer nördig statistik kan man finna på Strava.

Jag gillar att köra tröskelfart och är riktigt nöjd över insatsen trots lite seg kropp. Blev nästan fyra timmars rullskidåkning idag och närmare sju mil plus 1250 höjdmeter, fint det. Imorgon har jag vila, då ska jag försöka göra så lite som möjligt, få se hur det går.

En tanke kring ”21,4 km/h i snitt på 4:or

  1. Pingback: Regnigt, sista dagen av lägret | Johannes Andersson Skånsk Skidåkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *