18:e man i SM

Det blev en 18:e plats i dagens backracelopp i SM i Sundsvall. 1:45 min efter vinnaren Anders Svanebo och 1:15 min från medalj. Ett bra lopp som jag disponerade väl!

Resultat

Jag och Axel efter målgång, fick inte riktigt med den fina bakgrunden över Sundsvall men glada var vi. Axel slutade på en fin 8:e plats, 45 sek förre mig.

Jag och den alltid glada Axel efter målgång, fick inte riktigt med den fina bakgrunden över Sundsvall men glada var vi. Axel slutade på en fin 8:e plats, 45 sek förre mig.

Stack ut och rullade iväg redan två timmar innan start på mina Elpex 3:or för att hämta mina klassiska låneskidor, Elpex PU- 2:or på Team 610 stommar. För mig är det de bästa rullskidor som går att åka på, framförallt för elitåkarna, så jag var nöjd. Rullade sen en massa för att hjulen skulle bli varma, inga större problem i det nära 25 gradiga hettan. Loppet skulle startas på Sundsvallsbron (E4:an) och gå nerför första biten innan vi skulle ta en 90 graders sväng. För att dämpa farten hade man lagt ut en konstgräsmatta för att dämpa farten. Att köra på mattan var inga problem men problemet var att man kunde inte komma i för hög fart för då fanns det risk att man inte klarade den skarpa kurvan. Och dagens kraftiga medvind ställde till det en hel del med. Tydligen skulle PU- hjulen vara så olika på att bromsa på konstgräs kontra vanliga gummihjul, vet inte om detta stämde men det var vad ryktet sa. Att vi startade där vi startade berodde på SVT, så de kunde få bra TV- bilder. Anledningen att vi körde på 2:or och inte var på tävlingshjul berodde på, var att locka fler åkare då farten skulle vara lägre men med denna början av loppet kan jag inte påstår att det var speciellt säkert. Fanns visserligen skyddskuddar, men ändå kan jag tycka att iden var lite väl djärvt. Banan skulle sen plana ut innan vi fick smaka på de brantare och tuffare stigningarna.

Nummerlappen jag åkte med idag. Tanken var att åka i klubblinnet för det skulle synas i TV men när väl nummerlappen var på så skymde den hela linnet med namn och färg. Har dessvärre inte några klubbshorts  av praktiska själ att de saknar ficka, vilket jag är beroende många gånger när jag tävlar själv och behöver ha nycklar eller dylikt.

Nummerlappen jag åkte med idag. Tanken var att åka i klubblinnet för det skulle synas i TV men när väl nummerlappen var på så skymde den hela linnet med namn och färg. Har dessvärre inte några klubbshorts av praktiska själ att de saknar ficka, vilket jag är beroende många gånger när jag tävlar själv och behöver ha nycklar eller dylikt.

Jag startade ganska mitt i startfältet, och de sista åkarna som startade var de s.k. A och B seedade åkare, resten (jag bl.a.) var C- seedade. Taggad men livrädd för första nerförsbacken gav jag mig ut. Gick snabbt ner i fartställning och med facit i hand kunde jag stakat lite längre. Plogade sen lite lätt innan man skulle rulla upp på konstgräsmattan. Fick ner farten lagom och fixade kurvan bra men kunde tagit ut den bättre. Sen var jag fokuserad på att köra järnet på platten men fick inte riktigt till stakningen så som det kändes på uppvärmningen, men kände att jag närmade hemmaåkaren Sebastian Olsson som startade 30 sek förre mig. Väl i första riktiga backen så stakade jag länge innan jag tillslut gick över på diagonalen. De var planen att staka länge i backarna och först byta växel när det gick för långsamt. Tog dessvärre inte så mycket efter den backen.

Gick sen svagt nerför innan nästan backe började, den var lite flackare och jag stakade hela och kom snabbt ikapp de uppskattningsvis 20 sek jag låg efter innan den backen. Kom ikapp precis innan vi kom fram till serpentinsvängarna där det var väldigt brant. Hade svårt att komma in i diagonalen men kunde tillslut segla iväg lite. Flackade sen ut något men gick fortsatt uppför och det var jobbigt att börja staka igen.  Men till min stora förvåning var det inte så långt kvar, och kunde spurtar på ordentligt på slutet upp mot målet. Lite besviken att målet redan kom när det kom, hade lite krafter kvar att ta ut. Loppet skulle vara 7,5 km och enligt min klocka var det endast 6,38 km. Dessutom var det konstigt nog inga km markeringar utmärkt på banan, vilket jag kan tycka det skulle varit. Hade en snittpuls på 94 %, vilket är högt då vi ändå kunde gå ner i fartställning vid tre tillfällen, framförallt första km var inte pulsen hög. Kunde ändå bomba på under hela loppet utan att bli sådär tokstum, viket visar att man är i bra form.

Sträcka:
6,38 km
Hastighet:
19,33 km/h
Tempo:
03:06 min/km
Maxpuls:
190 slag/min
Snittpuls:
180 slag/min
Kaloriförbrukning:
404 kcal
Intensitet:
19
Träningseffekt (TE):
4,6
Höjdmeter Upp:
251 m
Nedstigning:
57 m

Efter mål, snackade jag med Axel Bergsten, Johannes Eklöf, Måns Sunesson och Jörgen Brink, trevligt. Värmde upp och testade konstgräset samtidigt och byte lite ord med Brink innan loppet. Hade en jämn kamp med Johannes som också blev bästa junior tät följt av Max Novak och Marcus Fredriksson. Några sekunder där bakom kom jag. Var inte långt efter gårdagens vinnare Karl- Johan Westberg och slog bl.a. landslagsåkaren (utvecklingslandslaget) Markus Ruus. Dessa två åkte U23 VM i vintras där Ruus var loss länge under Skiathlonloppet. Ytterligare en tävling där någon/några norrlänningar blir slagen av en skåning :). Slog även Charlotte Kallas tid från damernas lopp, inte illa då tjejer ofta kan matcha killar i backracet p.g.a. de är lättare i kroppen, men backen var ju inte lika brant som t.ex. Lysebotn opp i Norge, så ingen större skillnad på hur lätt eller tung man är. Tyckte sedan att det var konstigt i SVT:s sportnytt att inte nämna något om herrarnas lopp, där det var ett bra högklassiskt startfält med bl.a. Marcus Johansson, dubbel världscupssegrare i totala världscupen på rullskidor, Jörgen Brink, Sveriges mest underskattade skidåkare, Jesper Modin, som varit på pallen i världscupen och landslagsman  och vinnaren Anders Svanebo som är med A-landslaget och världsmästare på rullskidor. Charlotte Kalla hade egentligen bara en motståndare som var Linn Sömskar i annars väldigt tunt startfält, vilket var synd.

Fint arrangemang annars men något lite information om diverse saker som inte är lätta att ha koll på att, det gick bra ändå men transport ner var inget planerat men kunde åka med en från arrangörsklubben Stockvik tillsammans med Axel som också var själv utan lagledare eller andra klubbkamrater. Vi brukar hänga en del vid såna här tillställningar, två ensamvargar. Synd att ingen mer i klubben var med och deltog, vi var ju ett helt kompani ifjor i borås. Vi skulle haft möjlighet att ta hem en lag- medalj. Det hade varit något! Satsar själv på medalj i SM i framtiden. Kände att jag kunde plocka lite sekunder lite här där idag.

Resan till och från Sundsvall gick bra förutom två trafikolyckor inträffade på kortvarsel framför mig båda dagarna och på nästan samma plats men i olika åkriktningarna. Det så ut som det gick bra utan dödsfall i alla fall. Åkte hem via Söderhamn/Bollnäs vidare till Falun. Mest för att se mig runt lite i Sverige på nya platser. Stannade till utanför Söderhamn och käkade en något försenad lunch, innan jag åkte vidare på småvägar till något som heter Segersta och tog årets första dopp i Ljusnan. Var inte så farligt kallt och det var skönt att svalka av sig. Hade tyvärr inga möjligheter att duscha vid målgång men det kändes härligt att hoppa i vattnet. Efter doppet stannade jag kvar och låg och solade och lyssnade på några av årets sommarpratare. Skönt att koppla av och göra något för mig själv för en skull, då mitt hela vuxna liv har inneburit träning på fritiden och aldrig gjort något för bara mig själv. Var nog nyttigt för själen om inget annat. Sen vidare till mitt nya hem i Falun.

Här badade jag och kopplade av.

Här badade jag och kopplade av.

Fina slingriga vägar genom Hälsingland, skulle blivit roliga rullskidtävlingar på dessa vägar.

Fina slingriga vägar genom Hälsingland, skulle blivit roliga rullskidtävlingar på dessa vägar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *